Hvorfor Mahagathbandhan 2022 er forskjellig fra Grand Alliance 2015

0
46

Rabri Devi hilser Nitish Kumar i Patna på tirsdag. (PTI Photo)

DET ER Tejashwi Yadav som forklarte hvorfor Nitish Kumar måtte komme tilbake til RJD. “Du ser BJPs gamle allierte nå, fra Punjab til Maharashtra til Bihar. De prøvde å fullføre sine allierte på alle disse stedene. Nå har BJP ingen allierte i hele hindi-hjertelandet. BJP hadde også prøvd å underordne JD(U). Men vi er sosialister. Nitish Kumar er vår stamfar, og vi alene bør holde på arven hans, sa RJD-lederen tirsdag.

Dette er kanskje den mest slående og merkbare forskjellen mellom Mahagathbandhan fra 2015 og 2022. Hvis Nitish trengte alliansen for syv år siden for å gjenvinne sin politiske overherredømme etter at Lok Sabha-meningsmålingen i 2014 ble slått ned, trenger han den nå for politisk lang levetid, for å forbli en interessenter utover forsamlingsvalget i 2025.

Les også |Hvorfor Mahagathbandhan igjen er den rette matematikken for Nitish Kumar

Da han først tok bånd med BJP i juni 2013, trodde Nitish kanskje at han kunne prøve å forgrene seg på egen hånd. Han hadde allerede inntatt en veldig offentlig anti-Narendra Modi-holdning, og med sistnevnte på toppen, så han svært liten plass for seg selv i NDA. Nitishs selvtillit – basert på bildet hans av å være Bihars vikas purush – hadde imidlertid blitt ødelagt. Fra å ha vunnet 20 seter som en del av NDA i Lok Sabha-valget i 2009, hadde JD(U) blitt redusert til 2 i 2014.

Nitish Kumar under en pressekonferanse i Patna. Kumars trekk, som var en reversering av det som skjedde i 2017 da han forlot Mahagathbandhan for å bli med i NDA igjen, forlot allierte BJP i kulden for andre gang på åtte år. (PTI)

Fiendtligheten mot Modi, pluss erkjennelsen av at JD(U)-stemmebanken trengte en ekstra hånd for å gå over majoritetsmerket, var årsaken som fikk Nitish til å knytte seg til Lalu Prasad og RJD. Til sammen vant Mahagathbandhan, inkludert kongressen og venstresiden, 178 seter av 243 i Bihar-forsamlingen. BJP, til tross for den omfattende kampanjen fra Modi, kunne få bare 53 seter, ned fra 2010-tallet på 91.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Hvorfor Nitish Kumar følte fraværet av Sushil Modi, ‘Jaitley channel'Premium

RSS-shake-up for BJP: Hvorfor og hvor alle

Premium figur>Indian Monsoon 2022 Live Updates: 2 døde som kraftig regn piske Himachal; 3 …Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor mottar Legion Of Honour, Frankrike&#8…Abonner nå for å få 62 % rabatt

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Lærdommen Nitish trakk var at sosiale kombinasjoner og permutasjoner i hvert fall i Bihar veide mer vekt i valg enn en høystemt personlighetsdrevet kampanje, selv om det var preget av patriotisme og hindutva.

Les også |Konstant sparring, kommunikasjon gap, krypskygge: Hvorfor Nitish sluttet med NDA

Det som presset Mahagathbandhan fra hverandre var trekkene og presset fra RJD på regjeringen, spesielt i overføringer av politifolk og lavere byråkrati. Lalu, som da hadde bedre helse, interesserte seg også sterkt for styringsspørsmål. RJD-lederens konstante henvisning til Nitish som hans “chhote bhai (yngre bror)” antas også å ha rangert JD(U)-lederen som så seg selv som å ha gått inn i den store ligaen. Til slutt ga CBI-angrep på Lalus bolig i IRCTC-saken Nitish en plausibel årsak, og han tok bånd med RJD på grunn av “korrupsjon”. I midten av 2017 returnerte han til NDA.

Les også |Nitish-BJP-brudd i Bihar: Hvorfor Modis BJP er riktig å være nervøs for Nitish

I Lok Sabha-valget i 2019 kjempet BJP og JD(U) om det samme antall seter (17), i en anerkjennelse av Nitishs profil. Mens BJP vant alle 17, fikk JD(U) 16. Så kom forsamlingsmålingene i 2020, der JD(U) ble redusert til 43 seter (fra 71 i 2015) til BJP’s 74, som sementerte Nitish's tro på at BJP hadde orkestrert hele episoden av LJPs beslutning om å kjempe alene for å kutte i stemmene. Chirag Paswan stilte opp kandidater kun på setene der JD(U) kjempet som en del av NDA. Dette er hva JD(U) nå har beskrevet som «Chirag-modellen» for konspirasjon mot partiet.

Annonse Nitish Kumar med JD (U) Nasjonal president Lalan Singh og Rashtriya Janata Dal-leder Tejashwi Yadav, i Patna, 9. august 2022. (PTI)

Med BJP som klarte overtaket, selv om Nitish var CM, var JD(U)-lederen aldri fornøyd med ordningen. Alliansen møtte nesten konstant spenninger, og innføringen av R C P Singh som unionsminister var en annen avtalebryter. JD(U) lot det forstås at Singh ble minister mot Nitish’s ønsker; og antyder nå at BJP prøvde å bryte JD(U) gjennom Singh.

Les også |'Corruption' en avtalebryter for Nitish Kumar i 2017, men Lalu-familien er fortsatt under graftsky

Det siste dråpen, sa JD(U)-kilder, var BJPs store jamboree 30.-31. juli, med alle de syv nasjonale fløyene til partimøtet i Patna. Nitish så en melding til ham både på stedet for arrangementet og i talene som ble holdt der.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Dette var da et godt tidspunkt for Nitish å ta saltoen tilbake til RJD. Nitish frykter angivelig at JD(U) ville visne helt under BJPs gigantiske skygge, og dens eneste sjanse for å overleve etter 2025 er som en separat enhet. Han har nå minst tre år til på å få den nye ordningen med RJD i gang, og to solide til å lage en nasjonal pitch for 2024, om han skulle ønske det. Kilder sa at Nitish også hadde en svak lyst til å bli utnevnt til president eller visepresident, men heller ikke det ble noe av.

Annonse Les også |De skiftende fargene til Nitish Kumar

Alt i alt, mens Mahagathbandhan 2022 kan bevise et administrativt minefelt igjen, håper Nitish at RJD vil ta så mye av skylden for dette i valget som følger. Med 79 MLAer er RJD tross alt det største partiet i forsamlingen, Lalu er ute av bildet på grunn av sviktende helse, og Tejashwi har modnet fra årene i politikken. Kilder sa at Nitish og Tejashwi nå er i takt med hverandres planer. Den yngre lederen ser tilsynelatende ut etter å ta over før heller enn senere, ettersom Nitish endelig gjør det nasjonale hoppet. I uttalelser over hele linja var det mange indikasjoner på det samme på tirsdag.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå