FBI:s sökning av Trumps egendom i Florida: Varför nu?

0
76

Donald Trump Floridas hemrazzia: Demonstranter står framför Trump Tower i New York, tisdagen den 9 augusti 2022. (AP Photo/Seth Wenig)

FBI:s oöverträffade sökning av Tidigare president Donald Trumps residens i Florida rikoscherade runt regering, politik och ett polariserat land på tisdag tillsammans med frågor om varför justitiedepartementet – särskilt försiktigt under justitieminister Merrick Garland – beslutat att ta ett så drastiskt steg. Svaren kom inte snabbt.

Agenter genomsökte på måndagen Trumps egendom Mar-a-Lago, som också är en privat klubb, som en del av en federal utredning om huruvida den tidigare presidenten tog hemligstämplade dokument från Vita huset till sin bostad i Florida, sa personer som är bekanta med saken. Det markerade en dramatisk upptrappning av brottsbekämpande granskning av Trump, som står inför en rad förfrågningar kopplade till hans beteende under hans administrations avtagande dagar.

Från ekon av Watergate till den mer omedelbara husundersökningen av Capitol-upproret den 6 januari, Washington, en stad som brukade vara sömniga augusti, rullade från en spekulativ eller anklagande rubrik till nästa. Var justitiedepartementet politiserat? Vad fick den att söka tillstånd att genomsöka godset efter hemligstämplade dokument nu, månader efter att det avslöjades att Trump hade tagit med sig lådor med material när han lämnade Vita huset efter att ha förlorat valet 2020?

Garland har inte tippat sin hand trots ett ramaskri från några demokrater som var otåliga över huruvida departementet ens sökte efter bevis som har dykt upp i undersökningen den 6 januari och andra utredningar – och från republikaner som var snabba att upprepa Trumps påståenden att han var offer för politiskt åtal.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Varför Nitish Kumar kände frånvaron av Sushil Modi, ‘Jaitley channel'

Premium

RSS-shake-up för BJP: Varför och där alla

Premium

Indian Monsoon 2022 Live-uppdateringar: 2 döda när kraftiga regn slår Himachal; 3 …

Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor tar emot Legion Of Honour, Frankrike&#8…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT Demonstranter står framför Trump Tower i New York, tisdagen den 9 augusti, 2022. (AP Photo/Seth Wenig)

Allt Garland har sagt offentligt är att “ingen står över lagen.” En federal domare var tvungen att skriva under på ordern efter att ha fastställt att FBI-agenter hade visat sannolika skäl innan de kunde komma ner på Trumps hem för säsongen – han var i New York, ett tusental mil bort, vid den tiden av sökningen.

Måndagens sökning intensifierade den månader långa undersökningen av hur hemligstämplade dokument hamnade i lådor med Vita husets register i Mar-a-Lago tidigare i år. En separat storjury undersöker ansträngningar för att kullkasta resultatet av presidentvalet 2020, och allt bidrar till den potentiella juridiska faran för Trump när han lägger grunden för en potentiell upprepning av Vita huset.

Trump och hans allierade försökte snabbt gjuta sökandet som en beväpning av det straffrättsliga systemet och en demokratiskt driven ansträngning för att hindra honom från att vinna ytterligare en mandatperiod 2024 – även om Biden Vita huset sa att de inte hade några förkunskaper och nuvarande FBI-direktör Christopher Wray utsågs av Trump för fem år sedan.

Annons En Donald Trump-supporter står på en bro utanför ingången till tidigare president Donald Trumps egendom i Mar-a-Lago, tisdagen den 9 augusti 2022, i Palm Beach, Florida (AP Photo/Lynne Sladky)

Trump, som avslöjade sökningen i ett långt uttalande sent på måndagen, hävdade att agenter hade öppnat ett kassaskåp i hans hem, och han beskrev deras arbete som en “oannonserad razzia” som han liknade med “åklagare”. Justitiedepartementets talesperson Dena Iverson avböjde att kommentera sökningen, inklusive om Garland personligen hade godkänt den.

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre sa att West Wing först fick reda på sökningen från offentliga mediarapporter och att Vita huset inte hade informerats i upptakten eller efterdyningarna. “Justitiedepartementet genomför utredningar oberoende och vi överlåter alla brottsbekämpande ärenden till dem,” Hon sa. “Vi är inte inblandade.”

Cirka två dussin Trump-anhängare stod i protest mitt på morgonen på tisdagen i Floridas sommarvärme och sporadiskt lätt regn på en bro nära den tidigare presidentens bostad. En höll en skylt med texten “Demokrater är fascister” medan andra bar flaggor med texten “2020 var rigged”, “Trump 2024″ och Bidens namn med en obscenitet. Några bilar tutade till stöd när de passerade. Trumps

annons

Vicepresident Mike Pence, en potentiell rival från 2024, twittrade på tisdagen: “Gårdagens agerande undergräver allmänhetens förtroende för vårt rättssystem och justitieminister Garland måste ge en fullständig redogöra för det amerikanska folket om varför denna åtgärd vidtogs och han måste göra det omedelbart.”

Läs också |Brott Trump mot lagen? FBI-sökning väcker nya frågor

Senatens republikanske ledare Mitch McConnell upprepade Pence och sa: “Åklagare Garland och justitiedepartementet borde redan ha gett svar till det amerikanska folket och måste göra det omedelbart.”

“FBI-direktören utsågs av Donald Trump”, sade talmannen Nancy Pelosi, D-Calif., på frågan om GOP:s anklagelser om att razzian visade politiseringen av justitiedepartementet. Hon tillade, “Fakta och sanning, fakta och lag, det är vad det handlar om.” Trump träffades sent på tisdagen i sin klubb i Bedminster, New Jersey, med medlemmar av den republikanska studiekommittén, en grupp som leds av rep. Jim Banks från Indiana som säger att de är fast beslutna att lägga fram sina prioriteringar i kongressen. FBI tog kontakt med Secret Service kort innan de delgav en arresteringsorder, berättade en tredje person som är bekant med saken till Associated Press.

Secret Service-agenter kontaktade justitiedepartementet och kunde validera arresteringsordern innan de underlättade tillgången till dödsboet, sa personen.

Säkerhet rör sig i en golfbil kl. tidigare president Donald Trumps egendom i Mar-a-Lago, tisdagen den 9 augusti 2022, i Palm Beach, Florida (AP Photo/Lynne Sladky)

Justitiedepartementet har undersökt den potentiella felhanteringen av sekretessbelagd information sedan National Archives and Records Administration sa att de hade fått från Mar-a-Lago 15 lådor med Vita husets register, inklusive dokument som innehåller hemligstämplad information, tidigare i år. Nationalarkivet sa att Trump borde ha lämnat över materialet när han lämnade kontoret, och det bad justitiedepartementet att undersöka det. Christina Bobb, en advokat för Trump, sa i en intervju som sändes på Real America's Voice på tisdagen att utredarna sa att de “letade efter hemligstämplad information som de anser inte borde ha tagits bort från Vita huset, såväl som presidentposter.”

Annons

Det finns flera federala lagar som reglerar hanteringen av hemligstämplade register och känsliga regeringsdokument, inklusive lagar som gör det till ett brott att ta bort sådant material och behålla det på en otillåten plats. Även om en husrannsakningsorder inte nödvändigtvis betyder att brottsanklagelser är nära eller ens väntade, måste federala tjänstemän som vill erhålla en först visa för en domare att de har sannolika skäl till att ett brott inträffade.

Två personer som är bekanta med fråga, talade på villkor av anonymitet för att diskutera en pågående utredning, sa att sökningen på måndagen var relaterad till registerundersökningen. Agenter letade också efter att se om Trump hade ytterligare presidentregister eller några hemligstämplade dokument på dödsboet.

Annons

Trump har tidigare hävdat att presidentposter överlämnades “i en vanlig och rutinmässig process.” Hans son Eric sa på Fox News på måndagskvällen att han hade tillbringat dagen med sin far och att sökningen skedde för att “Nationalarkivet ville bekräfta huruvida Donald Trump hade några dokument i sin ägo eller inte.”

< p>Trump själv kallade i ett inlägg på sociala medier i måndags kväll sökningen en “vapenisering av rättssystemet och en attack av radikala vänsterdemokrater som desperat inte vill att jag ska kandidera till presidentvalet 2024.”

Annons Läs också |Förklarat: Vad och var är Mar-a-Lago, egendomen och klubben i centrum för FBI:s razzia mot Donald Trump?

Trump intog en annan hållning under presidentkampanjen 2016 och pekade ofta på en FBI-utredning av hans demokratiska motståndare, Hillary Clinton, om huruvida hon misshandlade hemligstämplad information via en privat e-postserver hon använde som utrikesminister. Dåvarande FBI-chefen James Comey drog slutsatsen att Clinton hade skickat och tagit emot hemligstämplad information, men FBI rekommenderade inte brottsanklagelser.

Trump kritiserade det beslutet och intensifierade sedan sin kritik av FBI när agenter började undersöka om hans kampanj hade samarbetat med Ryssland för att tippa valet 2016. Han avskedade Comey under den utredningen, och även om han utnämnde Wray månader senare, kritiserade han också honom upprepade gånger som president.

Undersökningen är knappast den enda juridiska huvudvärken som Trump står inför. En separat utredning relaterad till hans och hans allierades ansträngningar för att ångra resultatet av presidentvalet 2020 – som ledde till upploppet den 6 januari 2021 vid US Capitol – har också intensifierats i Washington.

Flera före detta Vita husets tjänstemän har fått stämningar från storjuryn. Och en distriktsåklagare i Fulton County, Georgia, undersöker om Trump och hans nära medarbetare försökte blanda sig i den delstatens val, som vanns av demokraten Joe Biden.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu