FBIs søk på Trumps eiendom i Florida: Hvorfor nå?

0
49

Donald Trump Florida hjemangrep: Demonstranter står foran Trump Tower i New York, tirsdag 9. august 2022. (AP Photo/Seth Wenig)

FBIs enestående søk etter Tidligere president Donald Trumps bolig i Florida rikosjetterte tirsdag rundt regjeringen, politikken og et polarisert land sammen med spørsmål om hvorfor justisdepartementet – spesielt forsiktig under statsadvokat Merrick Garland – bestemte seg for å ta et så drastisk skritt. Svarene kom ikke raskt.

Agenter søkte mandag Trumps Mar-a-Lago-eiendom, som også er en privat klubb, som en del av en føderal etterforskning av om den tidligere presidenten tok hemmeligstemplede poster fra Det hvite hus til sin bolig i Florida, sa folk som er kjent med saken. Det markerte en dramatisk eskalering av rettshåndhevelseskontrollen av Trump, som står overfor en rekke henvendelser knyttet til hans oppførsel i de avtagende dagene av administrasjonen hans.

Fra ekko av Watergate til den mer umiddelbare House-sonden av Capitol-opprøret 6. januar, Washington, en by som var vant til søvnige auguster, spolerte seg fra en spekulativ eller anklagende overskrift til den neste. Ble justisdepartementet politisert? Hva fikk den til å søke autorisasjon til å ransake boet etter klassifiserte dokumenter nå, måneder etter at det ble avslørt at Trump hadde tatt med seg esker med materialer da han forlot Det hvite hus etter å ha tapt valget i 2020?

Garland har ikke vippet hånden til tross for et rop fra noen demokrater som var utålmodige over hvorvidt departementet i det hele tatt forfulgte bevis som har dukket opp i etterforskningen 6. januar og andre undersøkelser – og fra republikanere som var raske til å gjenta Trumps påstander om at han var offer for politisk rettsforfølgelse.

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

Hvorfor Nitish Kumar følte fraværet av Sushil Modi, ‘Jaitley channel'

Premium

RSS-shake-up for BJP: Hvorfor og hvor alle

Premium

Indian Monsoon 2022 Live Updates: 2 døde som kraftig regn piske Himachal; 3 …

Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor mottar Legion Of Honour, Frankrike&#8…Abonner nå for å få 62 % RABATT Demonstranter står foran Trump Tower i New York, tirsdag 9. august, 2022. (AP Photo/Seth Wenig)

Alt Garland har sagt offentlig er at «ingen er hevet over loven». En føderal dommer måtte signere arrestordren etter å ha fastslått at FBI-agenter hadde vist sannsynlige årsaker før de kunne gå ned på Trumps lukkede hjem for sesongen – han var i New York, en tusen mil unna, på den tiden av søket.

Mandagens søk intensiverte den månederlange etterforskningen av hvordan hemmeligstemplede dokumenter havnet i bokser med Det hvite hus-poster plassert ved Mar-a-Lago tidligere i år. En egen storjury undersøker innsatsen for å omstøte resultatene av presidentvalget i 2020, og alt bidrar til potensiell juridisk fare for Trump når han legger grunnlaget for et potensielt gjentakende valg for Det hvite hus.

Trump og hans allierte forsøkte raskt å anse søket som en våpenisering av det strafferettslige systemet og en demokratisk drevet innsats for å hindre ham fra å vinne en ny periode i 2024 – selv om Biden White House sa at de ikke hadde noen forkunnskaper og nåværende FBI-direktør Christopher Wray ble utnevnt av Trump for fem år siden.

Annonse En Donald Trump-tilhenger står på en bro utenfor inngangen til tidligere president Donald Trumps Mar-a-Lago-eiendom, tirsdag 9. august 2022, i Palm Beach, Florida (AP Photo/Lynne Sladky)

Trump, som avslørte søket i en lang uttalelse sent mandag, hevdet at agenter hadde åpnet en safe hjemme hos ham, og han beskrev arbeidet deres som et «uanmeldt raid» som han sammenlignet med «påtalemyndighets uredelighet». Justisdepartementets talsperson Dena Iverson nektet å kommentere søket, inkludert hvorvidt Garland personlig hadde autorisert det.

Pressesekretær i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, sa at vestfløyen først fikk vite om søket fra offentlige medieoppslag, og at Det hvite hus ikke hadde blitt orientert i forkant eller i etterkant. «Justisdepartementet utfører undersøkelser uavhengig og vi overlater alle rettshåndhevelsessaker til dem,” hun sa. «Vi er ikke involvert.»

Omtrent to dusin Trump-tilhengere sto i protest midt på morgenen tirsdag i sommervarmen i Florida og sporadisk lett regn på en bro nær den tidligere presidentens bolig. En holdt et skilt med «Demokrater er fascister», mens andre bar flagg som sa «2020 ble rigget», «Trump 2024″ og Bidens navn med en uanstendighet. Noen biler tutet til støtte da de passerte. Trumps

annonse

Visepresident Mike Pence, en potensiell rival fra 2024, tvitret tirsdag: «Gårsdagens handling undergraver offentlig tillit til vårt rettssystem, og riksadvokat Garland må gi en full redegjørelse overfor det amerikanske folket om hvorfor denne handlingen ble tatt, og han må gjøre det umiddelbart.»

Les også |Brote Trump loven? FBI-søk reiser nye spørsmål

Senatets republikanske leder Mitch McConnell gjentok Pence og sa: “Attorney General Garland og Justisdepartementet burde allerede ha gitt svar til det amerikanske folket og må gjøre det umiddelbart.”

“FBI-direktøren ble utnevnt av Donald Trump,” sa Representanthusets speaker Nancy Pelosi, D-Calif., da han ble spurt om GOP-påstandene om at raidet viste politiseringen av justisdepartementet. Hun la til: “Fakta og sannhet, fakta og lov, det er det det handler om.” Trump møttes sent tirsdag i sin Bedminster, New Jersey, klubb med medlemmer av den republikanske studiekomiteen, en gruppe ledet av rep. Jim Banks fra Indiana som sier at den er forpliktet til å legge frem hans prioriteringer i kongressen. FBI tok kontakt med Secret Service kort tid før de forkynte en arrestordre, fortalte en tredje person som er kjent med saken til Associated Press.

Secret Service-agenter kontaktet justisdepartementet og var i stand til å validere arrestordren før de forenklet tilgang til boet, sa personen.

Sikkerhet beveger seg i golfbil kl. tidligere president Donald Trumps eiendom i Mar-a-Lago, tirsdag 9. august 2022, i Palm Beach, Florida (AP Photo/Lynne Sladky)

Justisdepartementet har undersøkt den potensielle feilhåndteringen av klassifisert informasjon siden National Archives and Records Administration sa at den hadde mottatt fra Mar-a-Lago 15 esker med dokumenter fra Det hvite hus, inkludert dokumenter som inneholder gradert informasjon, tidligere i år. Nasjonalarkivet sa at Trump burde ha overlatt materialet da han forlot vervet, og det ba justisdepartementet om å undersøke saken. Christina Bobb, en advokat for Trump, sa i et intervju som ble sendt på Real America's Voice tirsdag at etterforskerne sa at de “leter etter hemmeligstemplet informasjon som de mener ikke burde ha blitt fjernet fra Det hvite hus, så vel som presidentposter.”

Annonse

Det er flere føderale lover som regulerer håndteringen av klassifiserte poster og sensitive myndighetsdokumenter, inkludert lover som gjør det straffbart å fjerne slikt materiale og oppbevare det på et uautorisert sted. Selv om en ransakingsordre ikke nødvendigvis betyr at siktelser er nære eller til og med forventes, må føderale tjenestemenn som ønsker å få tak i en først demonstrere for en dommer at de har sannsynlig årsak til at en forbrytelse har skjedd.

To personer som er kjent med saken, snakket på betingelse av anonymitet for å diskutere en pågående etterforskning, sa at søket mandag var relatert til journalundersøkelsen. Agenter så også etter om Trump hadde flere presidentposter eller noen hemmeligstemplede dokumenter på eiendommen.

Annonse

Trump har tidligere hevdet at presidentposter ble overført «i en ordinær og rutinemessig prosess». Sønnen hans Eric sa på Fox News mandag kveld at han hadde tilbrakt dagen med faren sin og at søket skjedde fordi «Nasjonalarkivet ønsket å bekrefte hvorvidt Donald Trump hadde noen dokumenter i sin besittelse.»

< p>Trump selv kalte i et innlegg på sosiale medier mandag kveld søket en “våpenisering av rettssystemet og et angrep fra radikale venstredemokrater som desperat ikke vil at jeg skal stille som president i 2024.”

Annonse Les også |Forklart: Hva og hvor er Mar-a-Lago, eiendommen og klubben i sentrum av FBI-raidet mot Donald Trump?

Trump tok en annen holdning under presidentkampanjen i 2016, og pekte ofte på en FBI-etterforskning av hans demokratiske motstander, Hillary Clinton, om hvorvidt hun mishandlet klassifisert informasjon via en privat e-postserver hun brukte som utenriksminister. Daværende FBI-direktør James Comey konkluderte med at Clinton hadde sendt og mottatt gradert informasjon, men FBI anbefalte ikke siktelser.

Trump beklaget den avgjørelsen og trappet deretter opp kritikken av FBI da agenter begynte å undersøke om kampanjen hans hadde samarbeidet med Russland for å tippe valget i 2016. Han sparket Comey under den etterforskningen, og selv om han utnevnte Wray måneder senere, kritiserte han også ham gjentatte ganger som president.

Undersøkelsen er neppe den eneste juridiske hodepine Trump konfronterer. En egen etterforskning knyttet til innsatsen fra ham og hans allierte for å angre resultatene av presidentvalget i 2020 – som førte til opprøret 6. januar 2021 ved US Capitol – har også blitt intensivert i Washington.

Flere tidligere tjenestemenn i Det hvite hus har mottatt stevninger fra storjuryen. Og en distriktsadvokat i Fulton County, Georgia, undersøker om Trump og hans nære medarbeidere forsøkte å blande seg inn i statens valg, som ble vunnet av demokraten Joe Biden.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå