Expert: Utlämnandet blir en seger för Erdogan i Turkiet

0
51

Den av Sverige utlämnande mannen kommer att betraktas som en seger i Turkiet. Det säger Paul T Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, till SVT Nyheter. Levin säger att den turkiske presidenten Erdogan är beroende av inrikespolitiska segrar eftersom han ligger dåligt till i opinionsundersökningar. – Och skulle Sverige hörsamma turkiska krav på utlämningar vilket man inte gjort sedan 2015, vad jag förstår, så skulle detta kunna uppvisas som en politisk seger på hemmaplan, säger han. I SVT:s ”Aktuellt” bedömer Sveriges tidigare ambassadör i Turkiet, Michael Sahlin, att tajmingen på utlämnandet är ”mycket väl genomtänkt” inför de Natosamtal mellan Sverige och Turkiet som ska ske i närtid. – Det är klart att det finns ett samband tidsmässigt inför att man nu ska gå in i det här. Enligt turkiska medieuppgifter hade Erdogan krävt att mannen i fråga lämnades ut. Men den svenska regeringen beskriver fallet som ett ”vanligt rutinärende”.