Demokrater, republikaner sponsrar ett lagförslag för att ge tusentals afghaner vägen till medborgarskap

0
48

Medlemmar av de afghanska familjerna Karimzai och Salarzai, som flydde från Afghanistan efter att talibanerna tagit makten, korsar genom inresehamnen El Chaparral efter att ha fått komma in i USA som asylsökande med undantag av titel 42 Tijuana, Mexiko, 22 juli 2022 (REUTERS/Aimee Melo)

Tvåpartilagstiftning har införts i båda kamrarna i den amerikanska kongressen för att skapa en väg till amerikanskt medborgarskap för tusentals afghanska evakuerade som tagits in i USA med tillfällig immigrationsstatus , meddelade sponsorerna på tisdagen.

Propositionen skulle också utöka behörigheten för särskilda immigrationsvisum (SIV) utöver afghaner som arbetade för den amerikanska regeringen till de som kämpade tillsammans med amerikanska styrkor som kommandosoldater och flygvapnets personal, och till kvinnor som tjänstgjorde i särskilda antiterrorismteam.

Identiska versioner av lagförslaget introducerades dagar före den första årsdagen av det slutliga tillbakadragandet av amerikanska trupper och den kaotiska evakueringsoperationen som avslutade USA:s längsta krig och såg talibanerna övervinna Kabul.

“Vi måste hålla vårt åtagande att ge säker, laglig tillflykt till dem som villigt sätter sina liv på spel för att stödja USA:s uppdrag i Afghanistan,” Den demokratiske representanten Earl Blumenauer, medsponsor av parlamentets lagförslag tillsammans med republikanen Peter Meijer, sa i ett uttalande.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Varför Nitish Kumar kände frånvaron av Sushil Modi, ‘ Jaitley channel'

Premium

RSS-shake-up för BJP: Varför och var alla

Premium

Indiska monsunen 2022 Live-uppdateringar: 2 döda när kraftigt regn slår Himachal; 3 …

Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor tar emot Legion Of Honour, Frankrike&#8…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Tre minoritetsrepublikaner, inklusive senator Lindsey Graham, anslöt sig till tre majoritetsdemokrater för att införa en identisk version av Afghanistan Adjustment Act i den tunt uppdelade senaten, vilket förbättrade dess chanser att passera.

Ändå talade en kongressbiträde. på villkor av anonymitet, sade åtgärden sannolikt kommer att möta “motstånd” från invandringsfientliga republikaner.

Många av de 76 000 afghaner som flög ut i förra årets evakueringsoperation reste in i USA på humanitär villkorlig frigivning, en tillfällig immigrationsstatus som vanligtvis bara varar i upp till två år.

Annons

Lagstiftningen skulle tillåta de evakuerade att ansöka om permanent juridisk status om de underkastas ytterligare bakgrundskontroller.

I allmänhet kan endast dessa afghaner få permanent juridisk status i USA genom att ansöker om asyl eller genom SIV, program som drabbas av stora eftersläpningar.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu