Daglig orientering: Nitish Kumar avslutter alliansen med BJP; Maharashtra CM Shinde utvider statskabinettet

0
55

Toppnyheter 5. august 2022

God morgen 

Stor historie

Fem år etter at han trakk seg som sjefsminister og gikk ut av Mahagathbandhan da RJD-leder og viseminister Tejashwi Yadav nektet å trekke seg i kjølvannet av en påstått korrupsjonssak, returnerte JD (U)-leder Nitish Kumar til Mahagathbandhan og Tejashwi. Nitish avsluttet alliansen med BJP tirsdag, trakk seg som koalisjonens sjefsminister, bare for å gjøre krav igjen timer senere med Tejashwi som nestleder.

🔴 Hvorfor skjedde det? Nitishs beslutning om å gå ut av NDA markerte en bitter slutt på hans spinkle forhold til BJP etter at han kom tilbake til makten i november 2020 som sjefsminister. De nære ham sa at han var “ikke i det hele tatt komfortabel” fra dag én. “Han mente at BJP forringet ham ved å bruke Chirag Paswan (fra LJP). Når du taper (stemmer), begynner du å tro på slike ting. Han ønsket ikke å bli sjefsminister, men gikk motvillig med på det etter at statsminister Narendra Modi ba om det. Men han var ikke komfortabel i det hele tatt, sa en leder.

  

Historier kun for abonnenterSe alle

Premium

Hvorfor Nitish Kumar følte fraværet av Sushil Modi, ‘Jaitley channel'

Premium

RSS-shake-up for BJP: Hvorfor og hvor alle

Premium

Indian Monsoon 2022 Live Updates: 2 døde som kraftig regn piske Himachal; 3 …

Premium

Delhi Confidensial: Shashi Tharoor mottar Legion Of Honour, Frankrike&#8…Abonner nå for å få 62 % RABATT

🔴 Hvordan påvirker det BJP?I offentlige bemerkninger om Nitish Kumars trekk for å avslutte alliansen deres, kaller ledere for Bihar BJP det “god kvittering”. Men avskjeden med JD (U), dens eneste store allierte i NDA, har BJP i et dilemma, og partiets nasjonale ledelse er nervøs fordi omstillingen i Bihar, en viktig hindi-hjertestat, har potensial til å sette i fare BJP-beregninger for Lok Sabha-valget i 2024. Noen BJP-ledere mener at Nitish kan dukke opp som en bindende kraft for opposisjonen siden han har potensialet til å bringe inn flere regionale partier til en potensiell allianse.

 

🔴 Hva er effekten av flyttingen? For mange i opposisjonen var Nitish Kumars beslutning om å knytte bånd til BJP et kupp – en tilbakebetaling i samme mynt til det regjerende partiet som de sier er ute etter å “destabilisere” ikke-BJP-regjeringer i stater. Med mindre enn to år til Lok Sabha-valget i april-mai 2024, er Nitish Kumar som dukker opp som en konsensuskandidat av en rekonfigurert allianse av opposisjonspartier for å utfordre statsminister Narendra Modi en mulighet mange i opposisjonen allerede er. diskuterer.

 

Bare i Express

 

Når vi snakker om endringen i maktstrukturen i Bihar, er BJPs statsenhetspresident Sanjay Jaiswal saat Nitish Kumars endelige mål for å innrette seg med Lalu Prasad Yadavs parti er å fullføre RJD slik at stemmene deres kommer til JD(U). “Han spurte oss alltid hva som skjedde med sakene mot RJD-ledere …. Nå med Bhola Yadav (Lalu Prasads tidligere medhjelper) arrestert, og bevis mot familien, mente Nitish det var riktig tidspunkt å ødelegge RJD, sa BJP-lederen.

 

I den siste utgaven av Explained Live,Sajjid Chinoy, Chief India Economist ved JP Morgan og deltidsmedlem av Economic Advisory Council til statsministeren, snakker om å takle utfordringene med rupi-depresiering, bli kvitt besettelse med rupi-dollar-kursen og RBIs rolle.

 

Fra forsiden 

 

Annonse

🔴 Maharashtras sjefsminister Eknath Shinde gjennomførte endelig den etterlengtede utvidelse av statskabinettet,førti dager etter at han ble tatt i ed som CM. Guvernør Bhagat Singh Koshyari administrerte embetseden til 18 ministre ved Raj Bhavan i Mumbai. Som gjenspeiler den delikate balansen i den nye regjerende koalisjonen av Shindes Shiv Sena-fraksjon og BJP ledet av viseminister Devendra Fadnavis, inkluderte den “første fasen” av kabinettsutvidelsen ni ministre hver fra begge sider.

 

🔴 Shrikant Tyagi, som ble anmeldt av politiet forrige fredag ​​etter at han ble fanget på video da han presset og mishandlet en kvinne ved Grand Omaxe boligsamfunn i Noida, ble arrestert fra Meerut tirsdag.

 

🔴 I et forsøk på å standardisere prosessen med å dele passasjerdata med tollavdelingen for å unngå brudd på personvernet, har Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) bedt flyselskapene om å obligatorisk dele PNR (passasjernavn) ) detaljer om alle internasjonale passasjerer med National Customs Targeting Centre-Passenger, 24 timer før flyavgang.

 

Annonse

Må lese

Med Monsun-sesjonen som ble avsluttet tidligere denne uken, skriver Liz Mathewom hennes erfaring som parlamentsreporter: «Hvis man skal tro på maktene, vil denne sesjonen – like stormfull som flere andre i den siste tiden – være den siste som blir holdt i denne praktfulle bygningen, bygget for 100 år siden. Vintersesjonen i november-desember forventes å bli holdt i den nye bygningen, som kommer opp i et raskt tempo, og raskt overskygger den majestetiske strukturen designet av Edwin Lutyens og Herbert Baker. Men ingenting kan slette historien som er skapt i denne bygningen.»

 

Med lovforslaget om elektrisitet (endringer) 2022, lagt fram i Lok Sabha på mandag, ønsker regjeringen å gi kundene et utvalg strømleverandører som mobil- og internettleverandører. Den har også en bestemmelse om rettidige og tilstrekkelige tariffrevisjoner for å hjelpe statlige forsyninger med å komme ut av tap og betale for strøm i tide. Hva foreslår endringsforslaget? Hvorfor blir det motarbeidet? Vi forklarer.

 

Og til slutt

 

Da Anna Ushenina klarte å tvinge frem uavgjort fra tapet mot polske Oliwia Kiolbasa, og garanterte en gullmedalje til Ukraina i sjakk-olympiaden på tirsdag, var det ingen gledeshopp eller high-fives, bare tårer og klemmer. Da millioner der hjemme, som stod overfor en brutal russisk invasjon, flyktet for livet og kjempet for mat og husly, brakte gullmedaljen – et OL-gull – bare flyktig lettelse.

 

🤫 Delhi konfidensielt: Med Nitish Kumars JD(U) som bryter båndene til BJP og går ut av NDA, er det et spørsmålstegn ved fortsettelsen av Harivansh som nestleder i Rajya Sabha. Harivansh er en MP fra JD(U). Så, vil han trekke seg eller fortsette i innlegget sitt og gjøre en Somnath Chatterjee på festen sin?

 

🎧 I dagens episode av '3 Things'-podcasten

b>, tar vi en titt på hvorfor Nitish Kumar trakk seg og slo seg sammen med Mahagathbandhan, ISROs delvis vellykkede SSLV-D1-oppdrag, og IIT-Bombay-studenter i sultestreik.

Til neste gang,
Rahel Philipose

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå