C: Staten bör ”mothandla” el och sänka nätavgifterna

0
52

I dag är marknadspriset på el det högsta någonsin i södra Sverige och i samband med det presenterar Centerpartiet en rad nya förslag, rapporterar TT. På en pressträff säger Annie Lööf att partiet vill sänka elnätsavgifterna med minst 30 procent. Det skulle innebära en besparing på cirka 2 500 kronor årligen för en genomsnittlig Stockholmsvilla, hävdar Lööf. Dessutom vill partiet att Svenska kraftnät ska gripa in på elmarknaden och upphandla kraftproduktion, så kallad mothandel, som kan användas för att dämpa prisuppgångar. Centerpartiet vill dessutom fördubbla Sveriges elproduktion till 2030. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. I sommar får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.