Varför BJP:s helomvändning mot Sanjay Rathod som minister: Behov av ett Vidarbha-ansikte

0
69

Sanjay Rathod. (File Photo)

Medan introduktionen av rebellen Shiv Sena MLA Sanjay Rathod i Maharashtras kabinett på tisdagen överraskade många, med tanke på BJP:s protester mot honom tidigare tycks den politiska ändamålsenligheten ha vunnit över alla betänkligheter som partiet har. Rathod är en inflytelserik ledare för Banjara-gemenskapen från Vidarbha-regionen, där Shiv Sena traditionellt sett inte har varit stark.

BJP hade hållit en rad möten< /strong>När Uddhav Thackeray Sena var vid makten och krävde Rathods utvisning från den dåvarande regeringen, på grund av påstådda kopplingar till självmordet på en 22-årig kvinna i Pune. Protesterna hade tvingat Rathod att avgå som skogsminister och blev den första ministern för MVA att avgå.

Missa inte |Maharashtras kabinetts expansion: Shinde & Fadnavis går på lina, CM lugnar de förbisedda

Den 50-åriga fyraåriga MLA från Digras i Yavatmal-distriktet, Rathod var den enda Sena-ministern från Vidarbha-regionen i MVA-regeringen. Han var också minister i den tidigare BJP-Sena-regeringen ledd av Devendra Fadnavis, som statsminister för inkomster.

Rathod har rykte om sig att vara en aggressiv ledare med en stor anhängare bland hans Banjara-gemenskap, som hjälper honom att klättra uppför stegen från gräsrötterna till distriktspresident till minister.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Liveuppdateringar för Indian Monsoon 2022: Monsunaktiviteten fortsätter i Rajasth…

Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor tar emot Legion Of Honour, Frankrike&#8…

Premium

Ashok Gehlot hävdade att antalet mord har ökat efter våldtäkt, uppgifter visar något annat

Premium

Face tech bakom gripanden av upplopp i Delhi: 'Aktad tillsagd att matcha pose' Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Rathods smidiga gång hade hamnat i en kontrovers efter att en invånare i Parli Vaijanath i Beed-distriktet, Pooja Chavan, hade avlidit den 8 februari efter att ha hoppat från balkongen till en lägenhet i Punes Hadapsar-område. Strax efter hennes död hade bilder och ljudklipp dykt upp som påstås kopplade Rathod till det. Även om Chavans familj inte hade väckt några anklagelser och ingen FIR lämnades in, hade BJP protesterat och sagt att polisen var under press.

Läs också |Shinde-Fadnavis kabinett är inte det första; flera fall av två-man, även en-man show

Delstatens BJP-president Chandrkant Patil, som i tisdags svors in som minister, anklagade CM Uddhav Thackeray för att försöka skydda Rathod.

Med BJP ut på gatorna och hotade 20 000 demonstrationer mot “kriminalisering av politiken” under MVA-regeringen, Rathod hade avgått den 28 februari, enligt uppgift efter att han blivit knuffad av CM Uddhav.

Annons Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

När frågor väcktes om Rathods introduktion i det nya ministeriet sa chefsminister Eknath Shinde på tisdagen: “Maharashtrapolisen har genomfört en utredning av anklagelserna mot Rathod. Inget hittades mot honom och de har gett honom en ren ordning, och det är anledningen till att han har blivit invald i regeringen.”

Men Maharashtra BJP:s vicepresident Chitra Wagh, som stod i spetsen av protesterna mot Sanjay Rathod, sa att hon var besviken över att han blev minister. “Det är mycket olyckligt att tidigare minister Sanjay Rathore, som orsakade Pooja Chavans död, har fått posten. Jag kommer att fortsätta min kamp mot honom,” sa Wagh efter eden.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu