USA: Joe Biden er på en rulle som enhver president ville like. Er det et vendepunkt?

0
118

President Joe Biden går ombord i Marine One. (The New York Times)

Skrevet av Peter Baker

President Joe Biden ankom Air Force One på mandag med et pent skritt, en leken måte og et stort glis. “Føler meg bra,” erklærte han. Han mente fysisk, etter å ha avsluttet sin lange kamp med Covid-19, men han kunne ha snakket om presidentembetet sitt stort.

Biden har kommet fra medisinsk isolasjon til en ny politisk verden. Plutselig var administrasjonen som ikke kunne få noe rett, som ikke kunne ta en pause, på en rulle som enhver president ville like: større lovgivning på vei, i det minste noen økonomiske indikatorer på vei i riktig retningogverdens mest ettersøkte terrorist dreptetter en menneskejakt på to tiår.

De tidlige ambisjonene om å bli en annen Franklin D Roosevelt og Lyndon B Johnson, de som føltes som så mye hybris de siste månedene, blir hørt igjen i hallene til West Wing og Capitol. Assistenter i Det hvite hus hevder at rekken av kongressseire – begrenset av pakken med klima-, helse- og skattebestemmelser som endelig godkjente Senatet i løpet av helgen – kan sammenlignes med den toårige lovgivende rekorden til de fleste andre moderne presidenter, kanskje til og med FDR og LBJ.

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

Eks-fotballsjef Praful Patel ‘arrangert’ FIFA-brev om Indi…

Premium

Forklart: Nærmer den globale inflasjonen en topp?

Premium

Nitishs brudd med BJP: Bihar er klar for Mandal 2.0-politikk

Premium

Etter svik i Bihar vil Nitish Kumar gå ned i ettertiden som en selv…Abonner nå for å få 66 % RABATT

Hvorvidt seirene de siste ukene vil vise seg å være et avgjørende vendepunkt for Bidens presidentskap eller bare et forbigående øyeblikk i en ellers dyster administrasjon, gjenstår selvfølgelig å se. Biden er fortsatt en av de mest upopulære presidentene i moderne historie på dette tidspunktet i sin periode, ifølge meningsmålinger, og til og med noen husdemokrater bekymrer seg stille over at ingen av prestasjonene vil redde dem fra en valgkamp i november.

Forklart |Skredseier for abortrettigheter i Kansas, og hva det betyr for amerikanske mellomvalg

Mens den innenlandske pakken som ble utviklet i løpet av helgen er bredt populær i undersøkelser – og mange av dens individuelle komponenter overveldende – håper republikanerne å trekke ut spesielle elementer og bruke dem som kilespørsmål mot demokratene, og karakteriserer tiltaket som en skatteøkning som vil styrke skattemyndighetene for å gå etter middelklasseamerikanere uten å bekjempe inflasjonen. Demokratene vil gjengjelde seg ved å anklage republikanerne for å stemme mot narkotikahjelp for seniorer på vegne av industriens beskyttere.

Men foreløpig har Biden i det minste brutt lammelsen som hindret hans politiske agenda og kanskje fjernet forestillingen om at han ikke kunne jobbe med sin vilje på en kongress der han tjenestegjorde i 36 år. Han gjorde det, paradoksalt nok, delvis ved å trekke seg tilbake og la senatorer finne ut av sine egne forskjeller i stedet for å forhandle seg selv, ved å motstå impulsene fra hans dager som lovgiver.

Annonse

Nå planlegger Biden og hans statsråd. arrangementer og turer de kommende dagene i håp om å omsette seirene til offentlig støtte. “Forventer jeg at det hjelper?” sa han mandag som svar på journalister som spurte om den siste lovgivningen ville gjøre en forskjell i midtveisvalget. “Ja, det gjør jeg.”

Overskriftene har absolutt vært en tonic for et hvitt hus som hadde vært demoralisert i flere måneder: “Biden klar for store seire i kongressen”, “Joe Biden hadde nettopp den beste uken i presidentskapet” og “Vent, er Biden en bedre president enn Tenkte folk?”

“Det er få bedre følelser i et hvitt hus enn når feberen av dårlige nyheter bryter, fordi det gir et sårt tiltrengt løft til det utmattede laget og sender også en melding til amerikaneren folk at regjeringen faktisk kan gjøre noe,” sa Jen Psaki, Bidens tidligere pressesekretær i Det hvite hus.

Annonse

“Det er potensielt et øyeblikk som endrer narrativ,” sa Cornell Belcher, en demokratisk meningsmåler som jobbet for president Barack Obama da Biden var hans visepresident. Bidens lave godkjenningsvurderinger, bemerket han, reflekterte skuffelse blant hans egen base over at han ikke hadde brakt endringen de hadde forventet. “Det er litt vanskelig å si at presidenten ikke har fått ting gjort eller oppnådd noe og holdt kampanjeløftene sine når du nå ser på hans lovgivende resultater.”

Men lovverk og andre politiske fremskritt tar kanskje ikke opp ett stort politisk ansvar. Med sine 79 er han den eldste presidenten i amerikansk historie, og meningsmålinger viser at mange mener han ikke bør stille til gjenvalg som et resultat. To tredjedeler av demokratene i en fersk New York Times/Siena College-undersøkelse sa at de ønsket en annen nominert i 2024; alder var den viktigste årsaken, oppgitt av 33 %.

Kongressens demokrater er naturlig nok mer opptatt av midtveisvalget, ettersom de henger etter i sitt forsøk på å holde på sitt knappe flertall i huset. Med mindre seiersrekken kan løfte presidentens lave godkjenningsvurderinger, kan det gjøre liten forskjell for dem i november, og noen av dem er skeptiske til at Biden effektivt kan selge rekorden sin til publikum på den korte tiden som er igjen.

“Jeg mistenker at det vil hjelpe med å motivere demokratiske aktivister og med pengeinnsamling,” sa Sara Fagen, som var politisk direktør i Det hvite hus for president George W Bush. “Disse to tingene vil ha betydning i tette kamper, men presidentens jobbgodkjenning må forbedres med rundt 7 poeng for å flytte nålen på huset. Med inflasjonen der den er i dag, ser jeg den ikke.»

Faktisk er inflasjonen fortsatt den store skunk i Rose Garden for Biden, og forurener publikum når prisene stiger på mat, boliger og andre nødvendigheter med den høyeste hastigheten på fire tiår. Men Det hvite hus håper at offentligheten vil balansere det mot bølgen av suksesser de siste ukene, inkludert en overraskende robust jobbrapport; fallende gasspriser; et droneangrep som drepte Ayman al-Zawahri, leder av al-Qaida; godkjenning av en traktat som gir Finland og Sverige adgang til NATO; og vedtakelse av viktig lovgivning som investerer i den innenlandske halvlederindustrien og utvider medisinsk behandling til militærveteraner som er utsatt for giftige brannskader.

Annonse forklart | Den amerikanske CHIPS-regningen på 280 milliarder dollar for å øke halvlederproduksjonen for å konkurrere med Kina

Lovforslaget som ble vedtatt av Senatet på søndag er i seg selv en sammenslåing av flere prioriteringer, hvorav enhver typisk vil være en betydelig lovgivende seier, og flere av dem hadde unngått demokratene i mange år: den største amerikanske investeringen i historien i klima- og energiinitiativer for å bekjempe global oppvarming, begrense kostnadene for reseptbelagte legemidler for eldre amerikanere, utvidelse av subsidier til helsetjenester og en minimumsskatt på 15 % på selskaper som har betalt lite eller ingenting.

Demokrater, defensive mot stigende priser, har forsøkt å rebrande denne odd-bedfellows-sammensetningen av politikk som inflasjonsreduksjonsloven, selv om det neppe var dens opprinnelige hensikt, og det er usannsynlig at det vil ha en stor effekt på inflasjonen på kort sikt. Demokrater hevder at å senke legemiddelkostnadene og gjøre helsevesenet rimeligere vil kompensere for andre prisøkninger og i den forstand hjelpe amerikanerne å balansere sjekkheftene sine.

Annonse

Lovforslaget, som fortsatt må vedtas i huset denne uken, er selvfølgelig en blek skygge av den opprinnelige 1,8 billioner dollar New-Deal-Great-Society-lovgivningen som krasjet og brant i fjor, da Biden ikke klarte å overtale senator Joe Manchin, D-W Va, for å gå med på det. Den amerikanske familieplanen, som den opprinnelig ble kalt – eller Build Back Better-planen, som den senere ble omarbeidet – ville ha betalt for universell barnehage, gratis community college, utvidet barnepass og foreldrepermisjon, skatteøkninger på de velstående og et grep. pose med andre gjenstander fra den progressive ønskeliste, ingen av dem kom inn i den endelige regningen som nå går gjennom kongressen.

Men denne versjonen berger noen av elementene som er viktigst for demokratene, og det er fortsatt mye mer enn Biden så ut til å få for bare noen uker siden, da de tilsynelatende endeløse samtalene med Manchin så ut til å kollapse en gang for alle. Kombinert med Covid-19-hjelpeplanen på 1,9 billioner dollar som ble vedtatt bare uker etter at Biden tiltrådte og det todelte infrastrukturprogrammet på 1 billion dollar godkjent senere samme år, utgjør rekkefølgen av utgiftsplaner en av de mest ekspansive påstandene fra regjeringen i moderne tid. .

Annonse

Selv midt i republikansk kritikk har noen av prestasjonene vært topartisk, omtrent som Biden lovet som kandidat. Han vil vise frem to av dem denne uken med rygg mot rygg Rose Garden-seremonier for å signere halvledertiltaket tirsdag og burn pit-regningen onsdag.

Forklart |Hvilke anklager kan Trump møte for å prøve å velte det amerikanske valget i 2020?

Det er en merkelig skjebne at Bidens mest fruktbare periode som president falt sammen med hans kamp for å ryste Covid. På den ene siden holdt hans tvungne isolasjon ham borte fra veien og ute av offentligheten, men han hadde også tid til telefonsamtaler med lovgivere etter måneder med reiser til Europa, Asia og Midtøsten som hadde tatt ham bort fra hjemmet. innsats.

Fra boligen i Det hvite hus, ifølge medhjelpere, ringte Biden et dusin oppringninger til demokratiske senatorer i løpet av de siste dagene før vedtakelsen av klima-helsepakken, noen ganger nå dem i garderoben. Hans ansatte leverte kjeks fra Det hvite hus til slitne senatorer. Steven J Ricchetti, Bidens rådgiver, opprettholdt en åpen kanal til Manchin; Ron Klain, stabssjefen i Det hvite hus, holdt kontakten med senator Chuck Schumer fra New York, den demokratiske lederen, en gang om dagen og noen ganger oftere.

Ricchetti og Louisa Terrell, direktør for Det hvite hus. lovgivende anliggender, oppholdt seg hele natten i Det hvite hus i helgen for å overvåke maratonavstemningen i Senatet og holde Biden oppdatert.

Så da presidenten våknet en lys mandag morgen og mottok en tredje negative Covid-test, som bekreftet hans frihet fra isolasjon, visste han at han var på vei mot en av de mest oppløftende dagene siden han tiltrådte. Hvor lenge det vil vare, kan han ikke vite, men han planlegger å nyte det mens han kan.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå