Turkietkännare: Regeringen bör lägga korten på bordet

0
102

Regeringen måste lägga korten på bordet kring den man som nu lämnas ut till Turkiet. Det säger Michael Sahlin, tidigare ambassadör i landet och Turkietkännare, till TT. – Ingen imponeras av Sverige om vi gör eftergifter som verkar vara direkta avsteg från våra grundläggande värderingar, säger han. Mannen uppges vara en av personerna som Erdogan krävt utlämnad i utbyte mot att godkänna Sveriges Natoansökan. Nu måste regeringen kunna visa att mannen skulle ha lämnats ut ändå. Annars kan Sveriges trovärdighet kring ”den grundläggande värderingsfrågan” få sig en törn både i och utanför landet, säger Sahlin. Justitieminister Morgan Johansson (S) har beskrivit utlämningen som ett ”vanligt rutinärende”. I juli uppgav Högsta domstolen att det inte fanns några hinder för utlämning.