St Xaviers universitetsprofessor tvingades sluta på grund av “Instagram-bilder”

0
52

(Foto: sxccal.edu)

En före detta professor vid St. Xavier's University, Kolkata, har beslutat att flytta Calcutta High Court mot universitetsmyndigheterna månader efter att hon “tvingades” lämna anbud hennes avgång efter klagomål från en förälder över hennes “stötande” fotografier på Instagram. Enligt kvinnan kommer en stämningsansökan mot universitetsmyndigheterna att lämnas in till den berörda domstolen nästa vecka.

Kvinnan, som inte ville bli namngiven, berättade för The Indian Express att en “kängurudomstol” hölls den 7 oktober i närvaro av rektor (V-C) Felix Raj, registrator Asish Mitra, där hon blev “skrämd, mobbad och hånad med sexuellt färgade kommentarer” och “stötande insinuationer” utan någon provokation eller motivering.

Läs också |'Instagram kommer att bli mer videofokuserat med tiden', säger Adam Mosseri

“Jag fick höra att en förälder till en student hade upptäckt att hans son tittade på mina fotografier från mitt personliga Instagram-konto, vilket han tyckte var stötande och på gränsen till nakenhet. Det var två bilder på mig i en blå baddräkt tagna i mitt rum som jag hade lagt upp som en Instagram-berättelse förra året, flera veckor månader innan jag började på universitetet. Det fanns inget sätt att dessa bilder fortfarande kunde vara tillgängliga eftersom en Instagram-berättelse, som standard, är live i endast 24 timmar. Dessutom är min Instagram-profil “privat” och inte “offentlig” … De två bilderna kunde inte ha setts av studenten veckor senare”, sa hon.

Hon började på universitetet i augusti förra året. Hon sa att hon den 7 oktober 2021 fick ett samtal från rektors kansli och bad att hon skulle vara närvarande för ett möte med V-C Felix Raj klockan 16 samma dag.

Subscriber Only StoriesView All

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Delhi Konfidentiellt: Shashi Tharoor tar emot Legion Of Honour, Frankrike&#8…

Premium

Ashok Gehlot hävdade ökning av mord efter våldtäkt, data visar annat

Premium

Face tech bakom arresteringar av upplopp i Delhi: “Antalad uppmanas att matcha pose”

Premium

Utan offentlig bländning höll Indien första omgången av samtal med NATO, gick med på att…Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Det är ett mysterium för mig hur universitetet fick tillgång till dessa bilder. Jag kände mig så bedrövad och förödmjukad i det ögonblicket att jag inte orkade granska resten av bilderna. Jag var på ett möte där mina privata bilder cirkulerade bland människor som jag inte kände till, utan mitt medgivande. Det enda sättet på vilket sådana Instagram-berättelser kan nås av andra parter är genom att hacka eller om någon tog skärmdumpar av bilderna när de hade lagts upp och sedan cirkulerade dem…” säger kvinnan i sin polisanmälan.

Top Education Nyheter

Klicka här för mer

Brevet från föräldern, som lästes upp för professorn vid mötet den 7 oktober, sade: “Nyligen blev jag förskräckt när min son tittade på några bilder på Prof. [….] där hon har poserat i en sexuellt explicit sätt som orsakar avsiktlig offentlig exponering … Det är obscent, vulgärt och olämpligt för en 18-årig student att se sin professor klädd i knappa kläder och visa sin kropp på en offentlig plattform.”

Läs också |Man som anklagas för att ha misshandlat Noida kvinna har FB, Insta följer i tusental, foton med topp BJP brass

Akademikern, som har en doktorsexamen från två europeiska universitet, påstod att sättet på vilket hon fick avgå uppgick till “sexuella trakasserier”. Hennes avskedsbrev, adresserat till V-C, sade: “Du har inte erbjudit någon förklaring om hur fotografierna – som publicerades månader innan jag började på institutionen och som delades med en utvald, hårt kontrollerad publik under endast 24 timmar – var åtkomst, inte heller har du lämnat någon garanti för att fotografierna kommer att förstöras. Istället har godtyckliga och primitiva normer för 'moral' använts för att skämma ut och objektifiera mina fotografier och min kropp…”

Annons

Varken rektor Felix Raj eller registrator Asish Mitra svarade på samtal och meddelanden till sin mobil siffror på tisdag.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu