Ryssland har framgångsrikt skjutit upp iransk satellit

0
80

En rysk Soyuz 2.1a-raket som bär Lomonosov-, Aist-2D- och SamSat-218-satelliter lyfter från startrampen vid den nya kosmodromen Vostochny utanför staden Uglegorsk, cirka 200 km från staden Blagoveshchensk i den avlägsna östra Amur-regionen den 28 april 2016. (Reuters) (Representativ bild)

En rysk raket på tisdagen skickade framgångsrikt upp en iransk satellit i omloppsbana.

Sojusraketen lyfte som planerat klockan 08:52 Moskva-tid (11:22 IST) på tisdag från den ryskhyrda uppskjutningsanläggningen Baikonur i Kazakstan.

Ungefär nio minuter efter uppskjutningen placerade den den iranska satelliten Khayyam i omloppsbana. Den är uppkallad efter Omar Khayyam, en persisk vetenskapsman som levde på 1000- och 1100-talen. Iran har sagt att satelliten utrustad med högupplöst kamera kommer att användas för miljöövervakning och kommer att förbli helt under dess kontroll.

Läs också |Putin har anlänt till Teheran, allt eftersom Ryssland och Iran växer närmare i sin isolering

Teheran sa att inget annat land kommer att ha tillgång till information som de samlar in och att den endast kommer att användas för civila ändamål, men det har förekommit anklagelser om att Ryssland kan komma att använda den för övervakning av Ukraina mitt i dess militära aktion där.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Nitish’s uppbrott med BJP: Bihar är inställd för Mandal 2.0 politik

Premium

Sajjid Chinoy: ‘Rupien är en valuta med bättre resultat mot t…Premium

Delhi Confidential: Mitt i Bihar-dramat kommer Harivansh att avgå som ställföreträdande …

Premium

Konstant sparring, kommunikationsgap, tjuvjaktskugga: Varför Nitish slutade NDASprenumerera nu för att få 66 % RABATT

Om den fungerar framgångsrikt skulle satelliten ge Iran möjligheten att övervaka sin ärkefiende Israel och andra länder i Mellanöstern.

Iransk statlig television sände bilder från uppskjutningen live och noterade att landets telekommunikationsminister deltog i lyft i Kazakstan. Med hänvisning till Irans civila rymdorganisation sa statlig television att satelliten skulle tillhandahålla högupplösta övervakningsbilder med en definition på en meter per pixel.

Västerländska civila satelliter erbjuder cirka en halv meter per pixel, medan Amerikanska spionsatelliter tros ha ännu bättre definition.

Annons

Iran har både ett civilt och militärt rymdprogram, som USA befarar kan användas för att främja dess ballistiska missilprogram. Iran har dock sett en rad missöden och misslyckade satellituppskjutningar under de senaste åren.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu