Regeringen utlämnar man till Turkiet – fanns med på ”Erdogans kravlista”

0
48

Sveriges regering har beslutat att lämna ut en man till Turkiet, rapporterar SVT Nyheter. Mannen har pekats ut som en av de personer som president Recep Tayyip Erdogan velat ha utlämnad i utbyte mot att godkänna Sveriges Natoansökan. Mannen, som är i 35-årsåldern, dömdes i Turkiets högsta domstol 2013 och 2016 till 14 års fängelse för flera fall av brottet missbruk av bank- och kreditkort. Han har sedan förra året suttit frihetsberövad i Sverige med anledning av ärendet. Mannen själv nekar till brott och har tidigare uppgett att han känner sig felaktigt dömd. Högsta domstolen beslutade den 25 juli att det inte fanns något som tyder på att mannen riskerar förföljelse om han utlämnas till Turkiet. Regeringens beslut att verkställa utlämnandet är det första kända fallet sedan Natoförhandlingarna inleddes.