Patna Powershift: Humörsvängningar bland kommatecken, frågetecken och utropstecken

0
50

Drygt 2 km framåt var spänningen påtaglig utanför Lalu Prasads residens på 10, Circular Road — Nitish håller sig nära på 7, Circular Road. (PTI Photo)

På tisdagseftermiddagen, när människor över hela landet satte sig upp och försökte förstå helheten av Nitish Kumars beslut att skilja sig från NDA, var det business as usual på BJP-kontoret i Bir Chand Patel Path, i hjärtat av Patna.

Saffransaffischer, med större än livet bilder av premiärminister Narendra Modi och BJP:s president JP Nadda stirrade ner åskådare utanför kontoret. Inuti arbetade funktionärer från BJP:s olika flyglar, även om de höll ett skarpt öga på den snabbt föränderliga politiska utvecklingen.

Läs också |Varför Mahagathbandhan återigen är den rätta matematiken för Nitish Kumar

Det verkade inte vara något överraskande i det Nitish just hade gjort – “woh kisi ke nahi ho sakte hain (han kan inte litas på av någon)”, sa en partifunktionär – och den vanliga refrängen verkade vara en av “good riddance”. De flesta på kontoret sa att partiets statliga enhet länge hade velat komma ut ur Nitishs skugga – han “kanske ville byta BJPs statspresident och församlingens talman”, som vissa arbetare uttryckte det.

I ett hörn delades Tricolor ut till partiarbetare som förberedelse för “Har Ghar Tiranga-programmet inför självständighetsdagen. Inga synligt oroliga ansikten fanns i närheten. Faktum är att några av dem gratulerade varandra.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Varför Nitish Kumar kände frånvaron av Sushil Modi, ‘Jaitley channel'

Premium

RSS-shake-up för BJP: Varför och var allaPremium

Liveuppdateringar för Indian Monsoon 2022: 2 döda när kraftiga regn slår Himachal; 3 …

Premium

Delhi Konfidentiellt: Shashi Tharoor kommer att ta emot Legion Of Honour, Frankrike&#8…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Om det fanns en ånger, var det att några delstatsministrar från BJP, inklusive Syed Shahnawaz Husaain (industri) och Nitin Mabin (vägbyggen), gick “mycket bra”. Statens BJP-president Sanjay Jaiswal sa senare, “Nitish Kumar är en vanemässig förrädare.”

Läs i Explained |Explained: De tre pelarna i Nitish Kumars politisk-sociala strategi för överlevnad och framgång

Drygt 2 km framåt var spänningen påtaglig utanför Lalu Prasad’s bostad på 10, Circular Road — Nitish håller sig nära på 7, Circular Road. Det var en enorm samling av stadsjeepar och bilar, parkerade på båda sidor om vägen, och lite trafiksnurr syntes. Supportrar skrek slagord för att hylla Llau, Nitish och Tejashwi. Banan hade vaknat till liv igen efter fem år.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer < p>Men chefsministerns residens på 1, Anne Marg – dess bakport öppnas nära Lalus bostad – hade inte samma spänning efter att Nitish hade dragit sig ur NDA 2013, och Grand Alliance 2017. Flera icke-anhängare som gick förbi undrade varför Nitish gjorde som han gjorde, och varför han gör det så ofta.

Annons Läs också |Nitish Kumars skiftande färger

Det var först när Nitish gick in i Raj Bhavan att några personer kom med ett par dussin JD(U)-flaggor och ropade slagord, och några andrarangs partiledare kom fram för att lovsjunga Nitish Kumar.

Patna är redo för intressanta tider. Återigen.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu