Pakistans Arshad Nadeem går forbi 90 meter før Neeraj Chopra: Hvorfor spydet flyr slik det gjør

0
76

Arshad Nadeem fra Pakistan gjør et forsøk i menns spydkast under friidrettskonkurransen på Alexander Stadium ved Commonwealth Games i Birmingham, England, søndag 7. august 2022 (AP Photo/Alastair Grant)

Pakistans Arshad Nadeem søndag ga landet sitt sitt første spydkastgull med en rekord i Commonwealth Games på 90,18 meter. Nadeem har krysset den 90 meter lange barrieren som Indias Neeraj Chopra ennå ikke har brutt. Chopra, som hoppet over CWG-konkurransen på grunn av skade, har sin personlige rekord på 89,94 m.

7. august i fjor hadde Chopra vunnet en spydgullmedalje ved OL i Tokyo for å gi India sin første- noensinne gull i friidrett. Med sunn rivalisering mellom de to stjernene som skal vokse i fremtidens spydkonkurranser, ser vi på fysikken som får et spyd til å fly forbi 90 m ‘gullstandarden’ avstand.

Les også |Jeg ville ikke at han skulle være en murer som meg, sier Arshad Nadeems far

Kastvinkel

“Selv om fysikk på videregående skole sier at for maksimal rekkevidde bør et prosjektil skytes ut i en 45-graders vinkel, er det bare sant når oppskytningen og målet er i samme høyde, ” Dr Arnab Bhattacharya, professor ved Institutt for kondensert materiefysikk & Materials Science, Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai, hadde tvitret i fjor.

Subscriber Only StoriesSe allePremium

Nitish-BJP-brudd i Bihar: Hvorfor Modis BJP er riktig å være nervøs…

Premium

UPSC Key-9. august 2022: Hvorfor bør du lese «Egg og tro» eller «Transge…Premium

Streetwise Kolkata – Beckbagan: Oppkalt etter en utsending fra Awadh …

Premium

Som statsminister Modi igjen refererer til Rajya Sabha 'hindring', noen House-truths. Abonner nå for å få 66 % AVSL involvert. Dette gjør den optimale vinkelen til 36 grader.

Design er nøkkelen

Nøkkelkonseptet er at tyngdepunktet må være foran (4 cm) for trykksenteret. “Dette er allerede innebygd i designet til et moderne spyd. Formen og vektfordelingen til spydet er slik at tyngdepunktet ligger foran trykksenteret. Spilleren holder den rundt tyngdepunktet når han kaster,» hadde prof Bhattacharya videre forklart i en e-post til The Indian Express.

Ikke gå glipp av |Historien om to venner og rivaler: Neeraj Chopra og Arshad Nadeem's karrierer har vært flettet sammen siden tenårene

Variablene

Annonse

Spydet må dykke til enhver tid i flukt og spissen må treffe bakken først.

< p>Andre variabler som bestemmer banen og den endelige avstanden som kastes, er den innledende oppkjøringen, vinkelmomentum, frigjøringsdynamikk (hastighet, høyde, vinkel).

Det antas at den gjennomsnittlige maksimale oppkjøringshastigheten til en elitekaster varierer fra 5-6m/s (20km/t), og elitekastere slipper spydet i 28-30m/s (100km/t).

Annonse

Prof Bhattacharya legger til at angrepsvinkelen, vindretning og hastighet, lufttemperatur og tetthet spiller også viktige roller.

“Når vi ser på fysikken i kastet – for spyd er løft fra luften en viktig faktor. Lavere lufttemperatur betyr litt tettere luft, noe som gir litt mer løft som muliggjør en litt lengre tilbakelagt distanse. Disse effektene vil være små, men husk at i OL kan du slå en rekord eller gå glipp av en medalje med bare noen få mm,” forklarte han.

Best of Explained

Klikk her for mer

Reglene

Størrelse, form, minimumsvekt, tyngdepunkt for spydet, overflatefinish (ingen grov maling, groper osv.) og tillatte kasteteknikker er alt regulert av International Association of Athletics Federations, fremhevet professoren.

“Spydkast er en sjelden begivenhet der IAAF grep inn for å endre regler for å tvinge kasteavstandene til å reduseres, ettersom endringer (basert på fysikk!) som hule, designertverrsnitt, overflatetekstur gjorde spyd mer aerodynamiske,& #8221; tvitret han.

Annonse

På spørsmål om det er noen flere endringer som kan gjøres basert på fysikk, forklarte han at IAAF har tatt vare på unngå “høyteknologiske gimmicker” som kan øke ytelsen – “som bare vil være tilgjengelig for folk som har råd til å sette inn ressurser til å gjøre alle slags aerodynamiske simuleringer og gjøre ‘bedre’ spyd…”

“Jeg vil veldig gjerne se om noen kan finne ut en annen måte å kaste det på som får spydet til å gå lenger. Selvfølgelig, i dagens verden, gitt at du har tilgang til kraftige beregninger og alle slags sensorer, ville det igjen være lettere for deltakere med gode ressurser å leke med forskjellige kastestiler og se hva som kan fungere bedre, mens de fortsatt er innenfor eksisterende regler,” la han til.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå