“Nitish Kumars slutmål är att avsluta RJD”: BJP Bihars president Sanjay Jaiswal

0
47

Sanjay Jaiswal, president, Bihar-enheten, BJP (File Photo)

Vad skulle du säga om Nitish Kumars flytt idag?

BJP har pratat om industriell utveckling, människors välfärd och nya system. Utveckling med värdighet för människor har varit temat vi pratat om. Men under de senaste tre eller fyra månaderna pratade han (Nitish) med Tejashwi Yadav. Han gick och deltog i Tejashwis iftaar-program. Men det mest intressanta var att han alltid frågade oss vad som hände med fallen mot RJD-ledare…. Nu med Bhola Yadav (Lalu Prasads tidigare medhjälpare) arresterad och bevis mot familjen, tyckte Nitish att det var rätt tillfälle att förstöra RJD.

Han tror att när ledningen är borta, tror RJD-väljarna kommer till JD(U). Hans slutmål är att avsluta RJD.

Läs i Explained |Explained: De tre pelarna i Nitish Kumars politiskt-sociala strategi för överlevnad och framgång

Vad är nästa steg för BJP?

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Varför Nitish Kumar kände frånvaron av Sushil Modi, ‘ Jaitley channel'

Premium

RSS-shake-up för BJP: Varför och var alla

Premium

Indiska monsunen 2022 Live-uppdateringar: 2 döda när kraftigt regn slår Himachal; 3 …

Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor tar emot Legion Of Honour, Frankrike&#8…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

BJP kommer att vinna flest platser i Lok Sabha-mätningarna 2024. År 2025 (församlingens opinionsundersökningar) kommer vi att bilda en regering på egen hand.

Men spelade inte Nitish Kumar en roll i att få in röster från Extremely Backward Classes (EBC) till NDA? >

NDA gick från början inte bra i Mithila och Magadh-regionen (där EBC-rösterna är avgörande). Men saker och ting blev ljusare först efter att premiärminister Narendra Modi inlett en omfattande valkampanj. Han brukade ta upp flera möten varje dag – det gav NDA segern. Det var ett mandat för Narendra Modi.

Annons Läs också |Nitish Kumars skiftande färger

Hur svårt kommer det att bli för BJP, utan någon allians nu i Bihar?< /p>

Bihar är en stat där BJP hade svårt att bilda regering på egen hand. (Men) Narendra Modis popularitet är bortom alla kastekvationer. Hans välvilja överskrider kastskillnader…. Nästa gång kommer vi definitivt att bilda en regering.

Ser du en möjlighet att Nitish Kumar blir ledaren som oppositionen ställer mot Modi?

Annons

Hur kan en ledare som inte ens kan (vinna) en tredjedel av platserna i sin delstat på egen hand spelade mot Narendra Modi? Han har blivit en vanemässig Paltu Ram (fraktrock) — Lalu Prasad hade myntat det ordet, (och) han hade rätt…han (Nitish) fortsätter att hoppa från en allians till en annan. Han har förändrats tre gånger på åtta år.

Han kände sig inte bekväm eftersom vi började ta upp genuina frågor. Vi började prata om inre säkerhet, vi tog upp frågan om att växtförsäkringssystemet inte implementerades och varför vi inte tog hand om systemet för att nå dricksvatten i varje hushåll, etc. När vi pratade om marknadsföringen av Har Ghar Nal Yojana, han blev obekväm…för att han kände varför skulle Narendra Modi få all ära. Centret spenderade pengar för projekten.

Läs också |Varför Mahagathbandhan återigen är den rätta matematiken för Nitish Kumar

Det fanns andra frågor också. Bihar är den enda delstaten där knäckesprängningar leder till kollaps av en trevåningsbyggnad. Det hände på många ställen i Bihar – bombsprängningar kallas för att kex sprängs. Vissa byråkrater och deras kopplingar skyddar kriminell verksamhet. Varhelst en person fångas för olaglig verksamhet, finns det en Bihar-koppling till det. Vi började ställa dessa frågor.

Närhelst det finns en person som grips för antinationella aktiviteter i Indien, finns det en Bihar-koppling till det. Närhelst vi ställer den här frågan, skulle han bli väldigt obekväm.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Har BJP ett ansikte att ställa mot Nitish Kumar i nästa val?

Annons

BJP är ett karyakartabaserat parti och vårt parti bekämpar inte val med en ledare. När valet är vunnet väljer vår riksdagsstyrelse ledaren. Vårt parti är inte individbaserat. Det finns många ledare i Bihar BJP bättre än Nitish Kumar och Tejashwi Yadav.

Läs också |Nitish-BJP-uppbrott i Bihar: Varför Modis BJP är rätt att vara nervös för Nitish

När gjorde börjar slipsar bli sura? När kände du det?

Annons

När han flyttade från 1-Anne Marg (CM’s bostad) till att vara Tejashwi Yadav’s granne. När vi började kräva förändringar i industripolitiken för industritillväxt i Bihar, ville han inte reagera. När vi påpekade problem med genomförandet av växtförsäkringssystemet, skulle han känna sig obekväm. Närhelst det görs något av centern gillar han det inte.

Några av era partiledare sa att det är en bra avfärd. Varför?

Annons

Vi hjälpte Nitish Kumar när han bara hade sex platser 1998. När han hade 33 och vi hade 67 platser placerade vi honom i toppen. Även 2005, när vi vann fler platser, satte vi honom som chefsminister. Hans parti var inte redo att göra honom till CM (men) BJP-ledare som Pramod Mahajan, Sushma Swaraj och Arun Jaitley gav honom posten.

Läs också |'Korruption' till en dealbreaker för Nitish Kumar 2017, men Familjen Lalu fortfarande under transplantatmoln

Vad han än hade gjort under den första terminen som CM var bra jobb. Men han blev sedan en vanlig Paltu Ram.

Vad är din största rädsla nu?

Vi har försökt göra BIhar till en industristat . Vi har tagit steg för det och det har varit på rätt väg. Men med Tejashwi Yadav i den regerande koalitionen är vi rädda att Bihar återigen kommer att hamna i korruptionens grepp, och vad vi än har gjort under de senaste månaderna skulle gå till spillo. Det var anledningen till att vi inte ville att RJD skulle ha makten i Bihar.

Med Tejashwi Yadav på förarsätet fruktar vi att jungle raj kan återvända.