Mätning: Miljöpartiet ökar – tar väljare från S och V

0
47

Stödet för Miljöpartiet ökar betydligt och partiet får i SVT/Novus senaste väljarbarometer 5,2 procent av väljarstödet. Framför allt handlar det om väljare från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som rört sig till Miljöpartiet, skriver SVT. – Huvudförklaringen är sannolikt att man inte ser någon annan utväg; om MP trillar ut så kommer det inte gå att bilda en S-ledd regering, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT. I mätningen är även Moderaterna och Sverigedemokraterna lika stora, och enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, kan det få konsekvenser för Liberalerna som förmodligen får stödröster från M-sympatisörer. 1893 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar deltar i undersökningen som genomförs per telefon, sms och post. Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 3711.