Maharashtra Wakf Board-ärende: AG skriver till SC om byte av advokat, försöker hindra honom från att dyka upp

0
57

Jordföreståndare KK Venugopal

Aklagaren KK Venugopal har skrivit till högsta domstolens generalsekreterare och registrerat sin protest mot den “plötsliga förändringen” av den särskilda advokaten i ett ärende som rör delstaten Maharashtra Wakf Board, och påstådda försök att hindra honom från att inställa sig i ärendet.

”När man tittar på helheten av det som har framkommit, verkar det som om den som ligger bakom händelserna som har inträffat, oavsett om det är förmånstagarna av överföringen eller någon annan, är angelägen om att se till att justitieministern inte argumenterar för det här fallet”, sade AG i sitt brev den 8 augusti och begärde ajournering med hänvisning till ohälsa.

Läs i Explained |Explained: Hur en waqf skapas och de lagar som styr sådana fastigheter

AG hade tidigare skrivit till Supreme Court Registrar angående utvecklingen i fallet som involverar ett överklagande av ett beslut från Bombay High Court från 2011 som ansåg att statliga Wakf-styrelsen var olagligt bildad och tillät överföring av mark till olika förmånstagare av välgörenhetskommissionären.

Brevet sade att den 14 juli, efter ett omnämnande av senioradvokaten Harish Salve, som tog upp frågan, “är varje fall där en välgörenhetsorganisation som inrättats av muslim bara är en wakf eller kan den allmänna välgörenhetslagen utanför en wakf vara tillämplig ”, var ärendet listat för utfrågning.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Förklarat: Närmar sig den globala inflationen en topp?

Premium

Nitishs uppbrott med BJP: Bihar är inställd på Mandal 2.0-politik

Premium

Efter svek i Bihar kommer Nitish Kumar att gå ner i eftervärlden som ett jag…Premium

Mindre än en vecka kvar till självständighetsdagen, tirangapolitiken tar fart Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

AG sa att “genom att titta på frågan…det är svårt att hitta någon brådska och vad som föranledde ärendet att tas upp för brådskande hantering”. Även om det nämndes igen den 29 juli för att flytta fram förhandlingen till den 2 augusti, beslutade domstolen att lista det efter att ha konstaterat hans hälsotillstånd eftersom han hade testat positivt för Covid vid det laget, lämnade in AG.

Han tillade “därefter … kom en serie händelser som var häpnadsväckande”.

Den 30 juli informerades advokat Javed Sheikh, som var instruerande ombud, muntligen om att han avsattes som särskild ombud i ärendet. AG sa och tillade “det här var verkligen chockerande eftersom ingen anledning gavs för denna plötsliga förändring”. Den 1 augusti fick Sheikh brevet att han avbröt sin tid.

Annons

Efter bytet av Advocate on Record “mottogs inga instruktioner till mig att inställa sig i ärendet”, sa Venugopal. Han påpekade vidare att han i det tidigare brevet hade sagt att “försöket att avlägsna hela det juridiska teamet strax före förhandlingen var i grovt förakt av domstolen”.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu