JEE Main 2022 resultat: Hörselskadade student toppar examen i PwD kategori

0
41

Ojas förlorade hörseln när han var mellan sex och sju år. (Grafik av Abhishek Mitra)

JEE Main 2022 toppers: PÅ MÅNDAG, när resultaten från JEE-nätverket tillkännagavs, kom Ojas Maheshwari, bosatt i Andheri (öst), fram som topprankare i kategorin personer med funktionsnedsättning (PwD). Den 18-åriga tonåringen är inte främmande för Hall of Fame.

Ojas förlorade hörseln när han var mellan sex och sju år. Ett år senare upptäckte han sin kärlek till matematik och naturvetenskap. Tack vare hjälp av sin mamma, Pooja, som själv är olympiadlärare, började Ojas förbereda sig för och delta i olika olympiader, matematik- och naturvetenskapsutställningar och tävlingar vid 8 års ålder.

JEE Main toppers |Efter att ha säkrat 99,94 % i session 1 säkrar UP topper 100 % resultat i session 2

Idag är samlingen av medaljer och troféer från National Talent Search Examination (NTSE)-forskaren och Kishore Vaigyanik Protsahan Yojana (KYPY) topprankare så stor att hans mamma skämtsamt klagar på att hon måste köpa en ny almirah för att ta emot dem.

Ojas var inte alltid en IIT-aspirant, berättade hon. “Han ville studera astronomi eftersom han var fascinerad av det, men vid något tillfälle bestämde han sig för att byta. Vi har alltid stöttat eftersom han alltid gjort de rätta valen”, sa hon.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Utan offentlig bländning höll Indien första omgången av samtal med NATO, överens om att ke…

Premium

Ex-fotbollschefen Praful Patel ‘arrangerade’ FIFA-brev om Indi…Premium

Förklarat: Närmar sig den globala inflationen en topp?

Premium

Nitishs uppbrott med BJP: Bihar är inställd på Mandal 2.0 politik Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Jag vet att folk tror att jag kan vara en nörd eftersom jag älskar studier, särskilt matematik och fysik och spenderar mycket tid på dem. Men de som känner mig nära vet att jag älskar att umgås och gå ut på middagar med vänner och jag älskar fotboll”, sa tonåringen.

JEE Main 2022 | Tjejtoppen Palli Jalajakshi delar topposition med vännen Menda Hima Vamsi

Ojas Med förebilder som Sundar Pichai och APJ Abdul Kalam har Ojas pressat sig själv för att göra det bättre från ung ålder. Med hjärtat inriktat på IIT, kom han inte in på ett vanligt junior college efter att ha toppat sin klass 10, istället gick han med i Narayana Junior College, där han skulle träna för de konkurrensutsatta proven och studera i över 10 timmar om dagen.

< iframe width='350' height='520' sandbox='allow-scripts allow-forms allow-same-origin allow-popups' layout='responsive' frameborder='0' src='https://results.indianexpress. com/widget/iframe?lang=1&year=2022&sourceDomain=1' id='cbr-base-register-iframe'>

Hans funktionsnedsättning, 70 procents hörselnedsättning på båda öronen, är något han inte gillar att ta upp så mycket. Han medger dock att det skapade avsevärda hinder, särskilt under pandemin.

Annons

“Det är svårt att förklara hur det hindrar den dagliga rutinen, även om man vänjer sig vid det med tiden. Men ja, vissa tider är mer framträdande än andra. Som när offlineklasser precis började efter pandemin, bar alla masker. Från en ung ålder försöker jag undvika att be någon att upprepa saker jag inte kan höra så jag lärde mig att läppläsa. Men läppläsning var inte möjligt eftersom alla bar masker. Många gånger bad jag lärare att ta av sig masker när de undervisade i klassrummen. Men svårare var kamratdiskussionerna.” sa han.

“Jag skulle älska att starta mitt eget företag och designa en innovativ lösning för något problem,” sa han om sina ytterligare planer.

Förklarat av The Indian Express

stark> Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu