Interministeriella sekreterare ska färdigställa kalendern för G20-möten den 17 augusti

0
45

G-20 Sherpa Amitabh Kant uppmanade sekreterarna att delta personligen. (File Photo)

Dagar efter att premiärminister Narendra Modi uppmanade stater att utveckla en massrörelse runt G-20 där Indien är planerad att ta över presidentskapet från den 1 december i år, har de högsta regeringstjänstemännen börjat agera för att slutföra och frysa kalendern för G-20-mötena som kommer att hållas i Delhi och flera andra städer över hela landet.

Enligt källor har Indiens G-20-sherpa Amitabh Kant kallat till ett interministeriellt möte med cirka 20 sekreterare den 17 augusti. Mötet förväntas delta av sekreterare från de viktigaste ministerierna och avdelningarna, tjänstemän från Lok Sabha-sekretariatet och kontrollören. och riksrevisor, sa källor.

Läs i Explained |Explained: Vad är G20, som Indien blir president för senare i år?

Källorna sa att bland de sekreterare som har ombetts att närvara vid mötet finns —Ajay Seth (ekonomiska frågor), S Radha Chauhan (DoPT), Manoj Ahuja (jordbruk), Govind Mohan (kultur), Alkesh Kumar Sharma (elektronik och IT). ), Kamal Kishore (NDMA), Sunil Barthwal (arbete), Leena Nandan (miljö), K Sanjay Murthy (högre utbildning), Alok Kumar (kraft), Rajesh Bhushan (hälsa), BVR Subramanyam (handel), Arvind Singh (turism). ), Indevar Pandey (kvinnor och barns utveckling), Anurag Jain (DPIIT), Dr Srivari Chandrasekhar (vetenskap och teknik), S Somnath (rymd), Manoj Joshi (bostäder och stadsfrågor) och Sanjay Kumar (ungdomsfrågor) .

Dessa sekreterare leder separata arbetsgrupper för frågor som sträcker sig från anti-korruption till jordbruk och från kultur till digital ekonomi, sa källor.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Varför Nitish Kumar kände avsaknaden av Sushil Modi, ‘Jaitley channel'Premium

RSS-shake-up för BJP: Varför och var alla

Premium figur>Indian Monsoon 2022 Live Updates: 2 döda när kraftiga regn piska Himachal; 3 …Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor tar emot Legion Of Honour, Frankrike&#8…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Med mindre än fyra månader kvar för Indien att överta G-20-ordförandeskapet, är det avgörande att slutföra G-20-möteskalendern spridd över 53 städer för att säkerställa logistikarrangemang såsom mötesplatser, hotellrum och detaljerat program för varje möte, sade en källa.

Läs också |Turistnav, Varanasi på radarn för G-20 möter

Källan sa att G-20 Sherpa har önskat att kalendern ska vara “fullständigt färdig” på eller före den 17 augusti, 2022.

Förslaget är betydelsefullt eftersom premiärministern hade uppmanat chefsministrarna att utveckla en massrörelse runt G-20 vid ett möte i NITI Aayogs styrande råd förra veckan.

Annons Läs också |G20 finansmöte förväntas avslutas utan formell kommunikation – källor

“Premierministern sa att vi borde utveckla en massrörelse kring G20”, sade ett uttalande från NITI Aayog efter mötet på söndagen. “Premiärministern talade också om Indiens G20-ordförandeskap 2023 och kallade det en unik möjlighet att visa världen att Indien inte bara är Delhi – det är varje stat och unionsterritorium i landet”, står det i uttalandet.

“Detta kommer att tillåta oss att identifiera den bästa talangen som finns i landet. Han sa också att det borde finnas ett dedikerat team för G20 i staterna för att dra största möjliga nytta av det här initiativet”, står det i uttalandet.

Utrikesminister S Jaishankar, som höll en presentation för NITIs styrande råd om det kommande G-20-mötet, sa att presidentskapet ger en “stor möjlighet och ett stort ansvar”.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu