Ett år etter Afghanistan dreier amerikanske spionbyråer seg mot Kina

0
54

President Joe Biden taler fra Blue Room Balcony i Det hvite hus mandag 1. august 2022 i Washington, mens han kunngjør at et amerikansk luftangrep drepte al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri i Afghanistan. Ett år etter at krigen i Afghanistan ble avsluttet, snakker Biden og øverste nasjonale sikkerhetstjenestemenn mindre om terrorbekjempelse og mer om de politiske, økonomiske og militære truslene fra Kina så vel som Russland. (Bilde via AP, fil)

I et nylig lukket møte med ledere av byråets antiterrorsenter, gjorde CIAs nummer 2 tjenestemann det klart at bekjempelse av al-Qaida og andre ekstremistiske grupper vil forbli en prioritet – men at byrået 8217;s penger og ressurser vil i økende grad bli flyttet til å fokusere på Kina.

Ett år etter slutten av krigen i Afghanistan, snakker president Joe Biden og øverste nasjonale sikkerhetstjenestemenn mindre om terrorbekjempelse og mer om det politiske, økonomiske og militære trusler fra Kina så vel som Russland.

Det har vært et stille omdreiningspunkt innen etterretningsbyråer, som flytter hundrevis av offiserer til Kina-fokuserte stillinger, inkludert noen som tidligere jobbet med terrorisme.

Etterretningstjenestemenn understreker at kampen mot terrorisme knapt blir ignorert.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Av offentlig gjenskinn holdt India første runde av samtaler med NATO, ble enige om å…

Premium

Eks-fotballsjef Praful Patel ‘arrangert‘ 8217; FIFA-brev om Indi…

Premium

Forklart: Nærmer den globale inflasjonen en topp?

Premium

Nitish’s brudd med BJP: Bihar er klar for Mandal 2.0 politics Abonner nå for å få 66 % RABATT

For bare en uke siden ble det avslørt at et CIA-droneangrep drepte al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri i Kabul.

Les |USA, Australia, Japans oppfordring Kina vil umiddelbart slutte med militærøvelser rundt Taiwan

Men dager senere arrangerte Kina store militærøvelser og truet med å kutte kontakten med USA på grunn av Representanthusets Speaker Nancy Pelosis besøk til Taiwan.

Folk går forbi en reklametavle som ønsker den amerikanske hustaleren Nancy Pelosi velkommen i Taipei, Taiwan, 3. august 2022. (AP Photo)

Det understreket budskapet CIA-nestleder David Cohen hadde levert på det møtet for uker siden: Byråets høyeste prioritet er å prøve å forstå og motarbeide Beijing.

Annonse

USA har lenge vært skremt av Kina’ 8217;s voksende politiske og økonomiske ambisjoner.

Kina har forsøkt å påvirke utenlandske valg, startet kampanjer for cyber- og bedriftsspionasje, og arrestert millioner av minoritetsuigurer i leire. Noen eksperter tror også Beijing i de kommende årene vil prøve å erobre den selvstyrte demokratiske øya Taiwan med makt.

Etterretningstjenestemenn har sagt at de trenger mer innsikt i Kina, inkludert etter at de ikke klarte definitivt å finne årsaken til COVID-19-pandemien. Beijing har blitt anklaget for å holde tilbake informasjon om opprinnelsen til viruset.

Annonse Les også |Biden “bekymret” ettersom Kina utvider militærøvelser rundt Taiwan

Og krigen i Ukraina har understreket Russlands betydning som et mål.

USA brukte deklassifisert informasjon for å avsløre den russiske presidenten Vladimir Putins krigsplaner før invasjonen og samle diplomatisk støtte til Kiev.

Tilhengere av Biden-administrasjonens tilnærming bemerker at det faktum at USA var i stand til å spore og drepe al-Zawahri er bevis på dens evner til å målrette mot trusler i Afghanistan fra utlandet.

Kritikere sier at det faktum at al-Zawahri bodde i Kabul, under tilsynelatende beskyttelse av Taliban, tyder på at det er&#8217 Det er en gjenoppblomstring av ekstremistiske grupper som Amerika er dårlig rustet til å motvirke.

Endringen i prioriteringer støttes av mange tidligere etterretningsoffiserer og lovgivere fra begge parter som sier at det er forsinket.

Annonse Les også |Bedrifter i Kina tar avstand fra Taiwan på grunn av Pelosi-reaksjoner

Dette inkluderer personer som tjenestegjort i Afghanistan og andre oppdrag mot al-Qaida og andre
terrorgrupper.

Rep. Jason Crow, en tidligere Army Ranger som tjenestegjorde i Afghanistan og Irak, sa at han mente at USA hadde vært altfor fokusert på terrorbekjempelse de siste årene.

Annonse

“En langt større eksistensiell trussel er Russland og Kina,” sa Crow, en Colorado-demokrat som tjener i Representantenes etterretningskomité og væpnede tjenester. Terrorgrupper, sa han, «vil ikke ødelegge den amerikanske livsstilen … slik Kina kan.” CIA-talsperson Tammy Thorp bemerket at terrorisme “fortsatt er en veldig reell utfordring.”

«Selv om kriser som Russlands invasjon av Ukraina og strategiske utfordringer som den som Folkerepublikken Kina utgjør, krever vår oppmerksomhet, vil CIA fortsette å aggressivt spore terrortrusler globalt og samarbeide med partnere for å motvirke dem,» sa Thorp.

Annonse

Kongressen har presset CIA og andre etterretningsbyråer til å gjøre Kina til en toppprioritet, ifølge flere personer kjent med saken som uttalte seg på betingelse av anonymitet for å diskutere sensitive etterretningssaker. Å skyve ressurser mot Kina har krevd kutt andre steder, inkludert i terrorbekjempelse. Spesifikke tall var utilgjengelige fordi etterretningsbudsjetter er klassifisert.

Les også |'Stormen samler seg': Singapores statsminister Lee Hsien Loong advarer mot risiko for feilberegninger mellom USA og Kina

Spesielt lovgivere ønsker mer informasjon om Kina&#8217 ;s utvikling innen avansert teknologi.

Under president Xi Jinping har Kina forpliktet seg til billioner av dollar i investeringer på kvantevitenskap, kunstig intelligens og andre teknologier som sannsynligvis vil forstyrre hvordan fremtidige kriger utkjempes og økonomier er strukturert .

Som en del av skiftet prøver kongresskomiteer å bedre spore hvordan etterretningsbyråer bruker finansieringen sin på Kina, og søker mer detaljer om hvordan spesifikke programmer bidrar til det oppdraget, sa en person som er kjent med saken.

“Vi er sent ute, men det er bra at vi endelig endrer fokus til den regionen,” sa representant Chris Stewart, en republikaner fra Utah som sitter i House Intelligence Committee. “Det betyr i mennesker, i ressurser, i militære eiendeler og i diplomati.”

CIA kunngjorde i fjor at de ville opprette to nye “misjonssentre” – ett om Kina, ett om nye teknologier – for å sentralisere og forbedre etterretningsinnsamlingen om disse spørsmålene.
CIA prøver også å rekruttere flere kinesisktalende og redusere ventetidene på sikkerhetsklareringer for å ansette nye folk raskere.

Les også |I turbulente tider bygger Xi en sikkerhetsfestning for Kina og seg selv

Inne i byrået lærer mange offiserer kinesisk og går inn i nye roller med fokus på Kina, selv om ikke alle disse jobbene krever språkopplæring, sa folk som er kjent med saken.

Tjenestemenn bemerker at etterretningsoffiserer er opplært til å tilpasse seg nye utfordringer og at mange ble flyttet raskere inn i antiterrorroller etter angrepene 11. september 2001.

Fremskritt fra antiterrorarbeid – inkludert bedre bruk av data og forskjellige kilder til etterretning for å bygge nettverk og identifisere mål – er også nyttige for å bekjempe Russland og Kina, sa tidligere offiserer.

“Det er analysene. og siktemaskin som har blitt ekstraordinær,” sa Douglas Wise, en tidligere senioroffiser i CIA som var nestleder for operasjoner ved antiterrorsenteret.

CIA’s Counterterrorism Center, omdøpt til Counterterrorism Mission Center i en omorganisering i 2015, er fortsatt et stolthetsmål for mange mennesker som krediterer arbeidet sitt for å holde amerikanere trygge mot terrorisme etter 11. september. CIA-offiserer landet i Afghanistan i september. 26, 2001, og var en del av operasjoner for å fortrenge Taliban og finne og drepe ledere av al-Qaida inkludert Osama bin Laden.

Og 13 år etter at en dobbeltagent lurte offiserer som forfulgte al-Zawahri og sprengte seg selv opp, og drepte syv byråansatte, drepte CIA ham i en streik uten rapporterte sivile tap.

CIA var også involvert i noen av de mørkeste øyeblikkene i kampen mot terrorisme.

Det drev hemmelige fengsler på “black site” for å holde terrormistenkte, noen feilaktig, og ble funnet av en senatsetterforskning å ha brukt avhørsmetoder som utgjorde tortur. Afghanske eliteenheter for spesialoperasjoner trent av CIA ble også anklaget for å ha drept sivile og brutt internasjonal lov.

Det har lenge vært en debatt om hvorvidt terrorbekjempelse trakk etterretningsbyråer for langt bort fra tradisjonell spionasje og om noe av CIAs arbeid med å målrette terrorister i stedet burde gjøres av spesialstyrker under militæret.

Marc Polymeropoulos er en pensjonert CIA-operasjonsoffiser og tidligere basesjef i Afghanistan. Han sa at han støtter et større fokus på Kina og Russland, men la til: «Det er ingen grunn til å redusere det vi måtte gjøre.” “Denne oppfatningen om at alt CT-arbeidet vi gjorde, på en eller annen måte var feil, at vi tok øyet av ballen – bare husk 12. september hva alle følte,” sa han.

Re- Å orientere byråene mot mer fokus på Kina og Russland vil til slutt ta år og kreve både tålmodighet og anerkjennelse av at det vil ta tid å endre byråets kultur, sa Wise.

“I flere tiår, vi har drevet med terrorbekjempelse, sa Wise. “Vi må ha en rasjonell plan for å gjøre denne tilpasningen, som ikke tar så lang tid at fiendene våre kan utnytte en isprosess.”

Forklart av The Indian Express

strong> Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå