Efterfrågan på arbete under MGNREGS faller från Covid-topp, men fortfarande högre

0
52

Ekonomer sa att detta är en indikation på den underliggande jobbkrisen som fortfarande råder i landet. (Arkiv foto)

EFTERFRÅGAN PÅ arbete under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) fortsätter att vara hög två år efter covid-19-pandemin. Siffrorna, som sjönk från toppnivåerna som rapporterades under pandemins höjdpunkt, är dock mycket högre än nivåerna före Covid. Ekonomer sa att detta är en indikation på den underliggande jobbkrisen som fortfarande råder i landet, särskilt på landsbygden.

Data från MGNREGS-portalen visar landets registrerade 2,52,39,405 jobbefterfrågan för juli 2022. Även om detta är en minskning från de 3,13,47,749 jobbefterfrågan i juli 2021 och 3,19, 85 492 i juli 2020 är efterfrågan mycket högre än i juli 2019, dvs innan pandemin startade.

Landet hade registrerat 1,83,15,808 efterfrågan på jobb i juli 2019. Efterfrågan på jobb inom landsbygdssektorn fortsätter alltså att vara hög även om de ekonomiska indikatorerna talar om en nästan normal återhämtning före Covid-nivån.

Under de första dagarna av pandemin, särskilt efter nedstängningen i mars, gick migrantbefolkningen på landsbygden i stadskärnorna tillbaka hem i förråd. Tillbaka i byarna medan Pradhan Mantri Anna Suraksha Yogna lyckades ta hand om behovet av mat, var bristen på jobb akut.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Nitish-BJP-uppbrott i Bihar: Varför Modis BJP är rätt att vara nervös…

Premium

UPSC Key-9 augusti 2022: Varför du bör läsa “Ägg och tro” eller “Transge…

Premium

Streetwise Kolkata – Beckbagan: Uppkallad efter en utsände från Awadh …

Premium

Som premiärminister Modi återigen hänvisar till Rajya Sabhas “hinder”, vissa House-sanningar Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Då blev MGNREGS en räddare av Indien på landsbygden med dess garanterade sysselsättning och regelbundna betalningar och blev en hit bland både politiska genomförare och landsbygdsbefolkningen. Många stater lättade på taket på 100 dagars arbete och ökade antalet arbetsdagar som kan ges till folket.

Enligt systemet kan registrerade arbetare kräva arbete på den lokala gram panchayat som är skyldig att tillhandahålla arbete. Om arbete inte tillhandahålls har registrerade arbetstagare rätt till bidrag.

Arbete för vägläggning, trädgårdsodling, bevattning, torkskydd och till och med skapande av offentliga tillgångar som bibliotek och lager är tillåtna enligt systemet. En blandning av manuell och maskin är tillåten men entreprenörer får absolut inte arbeta enligt systemet.

Annons

Ekonomer tror dock att den högre efterfrågan på arbete är ett tecken på en jobbkrisa på landsbygden. Det pekar också på det faktum att en ganska stor del av landsbygdsbefolkningen, som hade migrerat från stadsområdena, ännu inte kommer tillbaka. Även om återhämtningen efter pandemin är mer eller mindre 100 procent, har befolkningen som migrerat tillbaka bestämt sig för att stanna kvar i sina byar och fortsätta arbeta där, sa de.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu