Home Svenska Bränsleprishöjningen utlöser protester i Bangladesh; “högsta ökningen i landets historia”

Bränsleprishöjningen utlöser protester i Bangladesh; “högsta ökningen i landets historia”

0

Bangladesh råder för närvarande under ekonomisk osäkerhet och hade den 24 juli formellt begärt ett lån på 4,5 miljarder USD från Internationella valutafonden för att bekämpa den pågående finanskrisen. (Foto: @muktadirnewage/Twitter)

Bangladeshs huvudstad Dhaka ser en våg av agitationer när människor, inklusive studenter från olika utbildningsinstitutioner, har lanserat protester mot regeringens beslut att höja bränslepriserna.

Regeringen, ledd av premiärministern och Awami League-ledaren Sheikh Hasina, höjde priserna på diesel och fotogen med 42,5 procent och bensin och oktan med 51,1 respektive 51,7 procent den 5 augusti. Bränsleprishöjningen ledde till en höja priserna för kollektivtrafiken.

I en ledare sa den bangladeshiska tidningen The Daily Star att denna prishöjning är “den högsta sådana ökningen i landets historia”. Det fortsatte med att tillägga att människor i landet redan har att göra med “skyhöga livsmedelspriser och galopperande inflation”, och detta steg kommer bara att öka till deras svårigheter.

Demonstranter har krävt att bränslepriserna sänks till sina tidigare priser inom 48 timmar, att höjningen av transportpriserna ställs in och att halva priset för studenter i kollektivtrafiken ska säkerställas, rapporterade nyhetsbyrån United News of Bangladesh.

“Anarki pågår i biljettprisernas namn inom kollektivtrafiksektorn. Det måste stoppas. Pendlare måste betala två till tre gånger mer än det tidigare fasta priset på grund av det outhärdliga tillstånd som skapats av transportägarna,” Ismail Samrat, chefskoordinator för Seven College Movement, sa.

Samtidigt lämnade en högsta domstolens advokat, Md Eunus Ali Akond, in en framställning till High Court på måndagen och ifrågasatte lagenligheten av regeringens beslut att höja bränslepriset, enligt Dhaka Tribune. Han har också ansökt om uppskov med regeringens meddelande om höjningen av bränslepriset.

Förespråkaren sa att regeringen har “orimligt” ökat priset på bränsleprodukter utan att hålla någon offentlig utfrågning och utan att få folks åsikter, vilket är ett brott mot lag och grundlag. Han tillade att endast Bangladesh Energy Regulatory Commission (BERC) kunde höja priserna på petroleumprodukter efter att ha begärt åsikter från människor genom att hålla massutfrågningar enligt Bangladesh Energy Regulatory Commission Act, 2003, vilket regeringen inte hade mandat att göra.

Rashed Khan Menon, president för de kommunistiska arbetarna’ Party, sa till The Daily Star att detta var ett “desperat beslut” av regeringen. “Det kommer att ha en enorm inverkan — politiskt, socialt och ekonomiskt – på folkets liv,” han lade till. Menon är en nyckelledare i den styrande Awami League-ledda 14-partialliansen.

Annons

Bangladesh är för närvarande under ekonomisk osäkerhet och hade den 24 juli formellt begärt ett lån på 4,5 miljarder USD från Internationella valutafonden ( IMF) för att bekämpa sin pågående finanskris. Landets valutareserver minskar snabbt på grund av den kraftiga inflationen som orsakats av kriget mellan Ryssland och Ukraina.

I sin ledare, The Daily Star, är det officiella skälet som regeringen anger för prishöjningen “prisjustering”, något som man “tvingats till” eftersom bränslepriserna internationellt var mycket högre än i Bangladesh. Ett inofficiellt skäl som ges är dock att flytten kommer att bidra till att uppfylla ett nyckelvillkor för IMF-lånet, som “uppenbarligen är beroende av bland annat att subventioner från energisektorn dras in”.

I södra Asien är Sri Lanka, som står inför sin värsta ekonomiska kris på sju decennier, för närvarande också i förhandlingar om en räddningsaktion från IMF. Önationen fick slut på utländsk valuta för att importera, till och med dess viktigaste nödvändigheter, vilket utlöste långa köer vid bensinstationer, matbrist och långa strömavbrott. Den tidigare presidenten Gotabaya Rajapaksa var tvungen att lämna landet efter att demonstranterna riktade in sig på hans bostad.

Annons

Pakistan, vars valutareserver håller på att tömmas snabbt, nådde en överenskommelse med IMF tidigare denna månad för att bana väg för frigivning av ytterligare 1,2 miljarder USD i lån och låsa upp mer finansiering.

Subscriber Only StoriesView All Premium

Liveuppdateringar för Indian Monsoon 2022: Kraftiga regnskurar, jordskred i Himachal P…Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor tar emot Legion Of Honour, Frankrike&#8…

Premium

Ashok Gehlot hävdade att antalet mord ökade efter våldtäkt, data visar något annat

Premium

Face tech bakom upplopp i Delhi arresteringar: 'Aktad tillsagd att matcha pose' Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

(Med PTI-ingångar)

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu