Home Svenska “BJP Bhagaos slogan kommer från Bihar”: Oppn hyllar Nitishs drag att dumpa NDA

“BJP Bhagaos slogan kommer från Bihar”: Oppn hyllar Nitishs drag att dumpa NDA

0

Janata Dal (Förenade) ledare Nitish Kumar avgår som Bihars chefsminister. (File Photo)

Flera oppositionsledare hyllade på tisdagen Nitish Kumar för att ha knutit banden med BJP i Bihar och omfamnat RJD-ledda Mahagathbandhan (Grand Alliance) för att fortsätta sitt uppdrag. Detta är andra gången på nio år som Nitish lämnade allierade BJP ute i kylan.

Medan samajwadis partichef Akhilesh Yadav kallade Nitish’s drag som en “bra start”, Trinamool Congress (TMC) ) uttalade att ingen allierad kan skydda sin identitet i saffranslägret.

“Det är en bra början. Den här dagen sloganen ‘Angrezo Bharat Chhodo’ gavs och idag sloganen ‘BJP Bhagao’ kommer från Bihar”, citerades Akhilesh av ANI. “Jag tror snart att politiska partier och människor i olika stater kommer att stå emot BJP.”

TMC:s nationella talesman Sukhendu Sekhar Ray välkomnade Nitish's drag: “Inget politiskt parti i NDA är säkert med en allianspartner som BJP. BJP tror inte på mindre eller regionala partiers existens. Dess politik säkerställer att regionala partier utplånas även om de är deras allierade. En sådan utveckling väntade på att hända.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Indiska monsunen 2022 liveuppdateringar: tunga regnskurar, jordskred i Himachal P…

Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor tar emot Legion of Honour, Frankrike & ;#8…

Premium

Ashok Gehlot hävdade en ökning av antalet mord efter våldtäkt, NCRB-data visar något annatPremium

Ansiktsteknik bakom arresteringar av upplopp i Delhi: “Aktad tillsagd att matcha pose” Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

“Vi har inga politisk eller organisatorisk närvaro i Bihar. Men om BJP besegras i Bihar så kommer folket i Västbengalen verkligen att vara mycket glada”, tillade han och hävdade att TMC håller noga koll på den politiska situationen i grannstaten.

Kommunistpartiets (CPI) parlamentsledamot Binoy Viswam sa att händelserna i Bihar tyder på att en förändring är på gång. “Bihar förmedlar budskapet om långtgående förändringar i indisk politik. Det slutliga resultatet beror på graden av insikt som förväntas från de viktiga spelarna. Vänstern kommer definitivt att spela den ansvarsfulla rollen i sin konsekventa kamp mot RSS-BJP (sic)”, twittrade han.

CPI:s generalsekreterare D. Raja sa samtidigt att utvecklingen i Bihar är en “stark anklagelse” mot BJP:s “politik av skrämsel”.

Annons

Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) sa att dess president M K Stalin' 8217;s-visionen att slåss BJP:en på nationell nivå har fått fart med JD (U) som drar sig ur NDA:en i Bihar. DMK:s organisationssekreterare RS Bharathi sa att Stalin, Tamil Nadu:s chefsminister, hade kämpat för att oppositionspartierna skulle slå sig samman, långt före presidentvalet som hölls förra månaden för att ta sig an det regerande BJP.

Lok Janshakti-partiets (Ram Vilas) ledare Chirag Paswan krävde dock presidentens styre i Bihar följt av nya val. Paswan sa att “i dag är Nitish Kumars trovärdighet noll”.

“Vi vill att presidentens styre ska införas i Bihar och landets regering. staten borde gå till ett nytt val. Har du (Nitish Kumar) någon ideologi eller inte? I nästa omröstningar kommer JD-U att få noll platser”, tillade han.

Annons

BJP-ledaren och fackliga ministern Ashwini Choubey anklagade den avgående chefsministern för att vara “opportunistisk” och sa att de som “förråder” Bihar vill skapa hinder i dess utveckling. “BJP undertrycker inte någon, förråder inte någon. De människor som förråder Bihar vill skapa hinder i dess utveckling. Utvecklingen av Bihar har varit en prioritet för oss från Atal Bihari Vajpayee-regeringen till Modi-regeringen”, sa Choubey till en TV-kanal, rapporterade PTI.

“Trots att vi hade färre platser gjorde vi honom (Kumar) till chefsminister. Han har lurat folket två gånger. Han lider av arrogans”, tillade han.

När han kommenterade Nitishs nära förestående koppling till Rashtriya Janata Dal (RJD), sa Choubey, “Vinaash kaal vipreet buddhi” (när undergången närmar sig tappar man visdom).

“Var pratas det om nolltolerans mot korruption? Han är opportunistisk, han fortsätter att leta efter möjligheter. Detta är min personliga åsikt”, tillade han.

Tidigare under dagen träffade Nitish Bihars guvernör Phagu Chauhan och lämnade in sin avgång som chefsminister för att göra anspråk på att bilda en ny regering efter att ha enhälligt förklarats som ledare från oppositionens stora allians.

Annons

Nitish dumpar BJP för andra gången på nio år och kommer sannolikt att bilda en ny regering med stöd av RJD, kongressen och vänsterpartierna.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu