Biden “bekymrad” när Kina utökar militärövningar runt Taiwan

0
46

På det här fotot som släppts av Taiwans försvarsministerium genomför Taiwans militära styrkor anti-landningsövningar under de årliga Han Kuang militärövningarna nära New Taipei City i Taiwan. (AP/File)

Kina tillkännagav nya militärövningar runt Taiwan på måndagen, vilket väckte oro från USA:s president Joe Biden, en dag efter det planerade slutet av Pekings största övningar för att protestera förra veckan’ s besök på ön av USA:s hustalare Nancy Pelosi.

Kinas Eastern Theatre Command sa att de skulle genomföra gemensamma övningar med fokus på antiubåts- och sjöanfallsoperationer – bekräftar vissa säkerhetsanalytikers och diplomaters rädsla för att Peking skulle hålla pressen på Taiwans försvar.

Taiwans utrikesministerium fördömde flytten och sa att Kina, som gör anspråk på den självstyrda ön som sin egen, skapade medvetet kriser. Den krävde att Peking skulle stoppa sina militära aktioner och “dra sig tillbaka från kanten”.

“Inför militära hot som skapats av Kina kommer Taiwan inte att vara rädd eller backa, och kommer att försvara sin suveränitet, nationella säkerhet och fria och demokratiska sätt att leva på ett fastare sätt,” sa ministeriet i ett uttalande.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Utan offentlig bländning höll Indien en första omgång av samtal med NATO, gick med på att ke…Premium

Ex-fotbollschefen Praful Patel ‘arrangerade’ FIFA-brev om Indi…

Premium

Förklarat: Närmar sig den globala inflationen en topp?Premium

Nitish’s uppbrott med BJP: Bihar är inställd på Mandal 2.0 politik Prenumerera nu för att få 66 % RABATT Quixplained |Spänningar mellan USA, Kina och Taiwan över Nancy Pelosis besök

Biden sa i sina första offentliga kommentarer om frågan sedan Pelosi’s besök att han inte var orolig för Taiwan utan var oroad över Kinas agerande i regionen.

“ Jag är orolig att de rör sig så mycket som de gör,” Biden berättade för reportrar i Delaware. “Men jag tror inte att de kommer att göra något mer än de är.”

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre fördömde senare Kina&#8217 ;s övningar.

Annons

“Vi har fördömt dem sedan de började eskalera,” sa Jean-Pierre. “De är provocerande, oansvariga och ökar risken för felräkning. Och det är vad han – presidenten – syftade på.”

BESÖKA ANGERS KINA

Pelosi’s besök gjorde Kina upprörd, som svarade med provuppskjutningar av ballistiska missiler över Taipei för första gången, och lämnade några rader av dialog med Washington, inklusive militära teatersamtal och om klimatförändringar.

En expert förklarar |Taiwan, Kina och USA — den stora bilden i Indo-Stillahavsområdet

Samarbete mot narkotika mot olaglig fentanylhandel var en av de kanaler som Peking stoppade, ett drag som chefen för USA:s narkotikakontrollpolitik Rahul Gupta i måndags kallade “oacceptabelt”.

Annons

Längden och exakta platsen av de senaste övningarna är ännu inte kända, men Taiwan har redan lättat på flygrestriktioner nära de sex tidigare kinesiska träningsområdena som omger ön.

Taiwans försvarsdepartement sa att det hade upptäckt 39 kinesiska flygvapenplan och 13 flottans fartyg i och runt Taiwansundet på måndagen. Tjugoen kinesiska flygvapenplan hade tagit sig in i Taiwans luftförsvarszon, inklusive stridsflygplan som korsade medianlinjen i norra delen av Taiwansundet, sade ministeriet.

Singapores premiärminister Lee Hsien Loong varnade för risken för missräkning på grund av spänningar i Taiwansundet.

“Kring oss samlas en storm. Relationerna mellan USA och Kina förvärras, med svårlösta problem, djupa misstankar och begränsat engagemang,” sade Lee i ett tv-sänt tal.

USA:s underförsvarsminister Colin Kahl berättade dock vid en briefing att USA fortfarande trodde att det var osannolikt att Kina skulle försöka återta Taiwan militärt under de närmaste åren, trots dess agerande under den gångna veckan.

Annons Läs in Opinion |Pelosis besök markerar en vändpunkt inte bara för Taiwans framtid utan också för förbindelserna mellan USA och Kina och Asiens geopolitiska bana

Kahl sa att den amerikanska militären skulle fortsätta att genomföra passager genom Taiwansundet under de kommande veckorna.

Benfold-jagaren seglade genom vattenvägen som skiljer Kina och Taiwan den 19 juli, och den amerikanska militären har genomfört sådana transiter ungefär en gång i månaden.

‘JUPPT BERÖRD’

Annons

Strax innan de senaste övningarna tillkännagavs träffade Taiwans president Tsai Ing-wen besöka St. Vincent och Grenadinernas premiärminister Ralph Gonsalves och berättade för honom att hon var rörd av hans beslutsamhet att besöka trots Kinas militära påtryckningar.

“Premiärminister Gonsalves har de senaste dagarna uttryckt att de kinesiska militärövningarna inte skulle hindra honom från att besöka vänner i Taiwan. Dessa uttalanden har berört oss djupt,” sa Tsai vid en välkomstceremoni för Gonsalves i Taipei.

Annons

Det karibiska landet är ett av endast ett dussin nationer som har formella diplomatiska förbindelser med Taiwan och inte Kina.

Det var oklart om Tsai hade bjudit in Gonsalves före eller efter Pelosi’s besök. Taiwans utrikesdepartement sa att det inte avslöjar intern planering eller kommunikation mellan regeringar.

Missa inte i Explained |Vad är övningar med levande eld, nyligen genomförda av Kina?

Utöver avfyrningen av 11 ballistiska kortdistansmissiler under de fyra tidigare dagarna av övningar, manövrerade kinesiska krigsfartyg, stridsflygplan och drönare omfattande runt ön.

Strax innan dessa övningar avslutades på söndagen manövrerade omkring 10 krigsfartyg vardera från Kina och Taiwan på nära håll runt Taiwansundets inofficiella medianlinje, enligt en person som är bekant med situationen och som är inblandad i säkerhetsplanering.

< p>En kinesisk statlig tv-kommentator sa sent på söndagen att den kinesiska militären nu skulle genomföra “vanliga” övningar på den taiwanesiska sidan av linjen.

MILITÄRA FÖRHANDLINGAR läggs på hyllan

I Taipei sa försvarsministeriets talesman Sun Li-fang till reportrar att Taiwans väpnade styrkor hade “lugnt” skötte de kinesiska övningarna. Tidigare hade ministeriet sagt att övningarna hade använt krigsfartyg, flygplan och drönare för att simulera attacker på ön och dess flotta.

Kinas utsedda flygförbudszoner och korsningar av medianlinjen, har “komprimerat” Taiwans träningsutrymme och kommer att påverka den normala driften av internationella flygningar och flygrutter i framtiden, sade ministeriet i ett uttalande.

Måste läsa |Vad är Taiwans “pinsvinsstrategi” för att skydda sig själv om Kina attackerar?

Det kinesiska utrikesministeriets talesman Wang Wenbin sa på måndagen att Kina genomförde normala militärövningar “i våra egna vatten” på ett öppet, transparent och professionellt sätt, och tillade att Taiwan var en del av Kina.

Kinas försvarsministerium upprätthöll under tiden sitt diplomatiska tryck på USA och försvarade sina hyllor av en del militär-till- militära samtal.

“Den nuvarande spända situationen i Taiwansundet är helt provocerad och skapad av USA:s sida på eget initiativ, och USA:s sida måste bära fullt ansvar och allvarliga konsekvenser för detta, ” försvarsministeriets talesman Wu Qian sa i ett onlineinlägg.

“Rummen kan inte brytas, och kommunikation kräver uppriktighet,” sa Wu.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu