Home Svenska Upprörda bönder ser ut att störa BJP:s äppelvagn i Himachal, Oppn ansluter sig till

Upprörda bönder ser ut att störa BJP:s äppelvagn i Himachal, Oppn ansluter sig till

0

Flera bondedräkter som genomförde demonstrationen under Sanykut Kisan Manchs fana hävdade att det var en av de största agitationerna som ägt rum i Himachal Pradesh på decennier. (PTI)

Mer än tusen äppelbönder i Himachal Pradesh marscherade mot sekretariatet i Shimla på fredagen och krävde bland annat att BJP-regeringen skulle återställa 18 procents skatt på varor och tjänster (GST) på kartonger och brickor .

Flera bondekläder som genomförde demonstrationen under Sanykut Kisan Manchs fana hävdade att det var en av de största agitationerna som har ägt rum i Himachal Pradesh på årtionden. Demonstranter mindes en demonstration av denna omfattning som senast ägde rum i delstaten 1990. BJP hade också makten vid den tiden och tre äppelbönder dog i polisbeskjutning.

Fredagens demonstration kommer att alarmera den Jairam Thakur-ledda BJP-regeringen när den kommer under ett valår och berör en industri på 5 000 crore Rs som bidrar med mer än 13 procent till statens BNP. Inkomster för flera tusen familjer är både, direkt och indirekt, kopplade till äppelproduktion och nyckeldistrikt som Shimla, Sirmaur, Chamba och Kullu faller i äppelbältet.

De protesterande bönderna hävdade att insatspriserna hade ökat och att höjningen av momsen på förpackningarna skulle få äppelproducenter att blöda pengar. Bortsett från GST-återställningen vill demonstranterna att Market Intervention Scheme (MIS) ska tillämpas enligt typ av äpple och strikt genomförande av bestämmelserna i APMC-lagen (Agricultural Produce Market Committee). Bönderna anklagade BJP-regeringen för att de inte lyssnade på deras långvariga krav på att höja importtullarna för att uppmuntra lokal produktion.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-9 augusti 2022: Varför du bör läsa “Ägg och tro” eller “Transge…Premium

Streetwise Kolkata – Beckbagan: Uppkallad efter en utsände från Awadh …

Premium

När premiärminister Modi återigen hänvisar till Rajya Sabhas “hinder”, några hussanningar

Premium

Delhi Konfidentiellt: Raghav Chadha slår en lyrisk ton när han bjuder… Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Eftersom oppositionspartier som kongressen och Aam Aadmi Party (AAP) kände en möjlighet att höra BJP, gav stöd till bönderna. Statens ensamma CPI(M) MLA Rakesh Singha, representanten från Theog, anslöt sig också till agitationen.

Shimla: Bönder under Himachal Kisan Sabhas fana arrangerar en protest utanför HP-sekretariatet, i Shimla. (PTI)

Vid fredagens protest ledde AAP-ledaren Aninder Singh slagordet. ”Bönder har protesterat för frågor under lång tid. Äppelsäsongen är över oss och går över för varje dag. Förseningen av regeringsreformer kommer bara att orsaka förluster för jordbrukarna. De har inte tid och frihet att komma och sitta här”, sa han.

Den inflytelserika kongressledaren från övre Himachal och tidigare chefsminister Thakur Ram Lals son Rohit Thakur var också en del av demonstrationen. Han vädjade till ledare över partigränser och ideologier att stödja de protesterande bönderna. ”Regeringen är inte intresserad av att lyssna på bönder och kommittén som tillsätts är en ögonspolning. Det styrande partiet vill bara göra tillkännagivanden för att avleda uppmärksamheten. Kongressregeringen har alltid velat utveckla staten som en “fruktskål” för landet. Jag har deltagit i protesterna inte bara som lagstiftare utan som bonde. Jag kommer att fortsätta att höja deras röst”, sa Thakur.

Annons

Den kommitté som kongressledaren hänvisade till är den som Jairam Thakur-administrationen tillkännagav nyligen, eftersom den kände att tillbakaslaget av bryggmissnöjet bland äppelbönder kan bli kostsamt under ett valår. Regeringen har sagt att panelen kommer att undersöka kraven från äppelbönder. Men om deras krav inte uppfylls, kommer demonstranterna sannolikt att öka sin agitation under församlingens session. De hoppas att en ihållande agitation förvandlar deras svåra situation till en viktig valfråga.

Hur äppelbältet röstade

I förra fullmäktigevalet gav röstmönstren i äppelbältet ett blandat resultat. BJP dominerade i Kullu och Chamba och vann sju av de nio platserna i de två distrikten. Men i de åtta församlingsplatserna i Shimla lyckades BJP bara vinna tre valkretsar och dess siffra kom ner till två efter omröstningarna förra året. Kongressen vann det ensamma sätet i Kinnaur.

BJP sa att delstatsregeringen var engagerad i jordbrukarnas sak och påstod att demonstranterna hade egenintressen. “GST bestäms på central nivå och staten gav sex procents avslappning från sin sida för att upprätthålla status quo. Det finns andra policyer på plats och flera är på gång. Vissa använder böndernas svåra situation för att göra det till en politisk fråga och väcka protester. Bönderna vet också att det styrande partiet är med dem på lång sikt”, sade delstatens BJP-president Suresh Kashyap.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Köp nu