Rajya Sabha tar farväl av ordförande Venkaiah Naidu; Premiärministern berömmer sina one-liners, wit-liners

0
49

Rajya Sabhas ordförande Venkaiah Naidu lämnar parlamentshuset. (Expressfoto av prem Nath Pandey )

Premiärminister Narendra Modi tog farväl av vicepresident M Venkaiah Naidu i Rajya Sabha på måndagen, och berömde honom för hans kvicka oneliners och uppmuntrade parlamentariker att tala på sitt modersmål och främja demokratiska värderingar under sin “mycket produktiva” femårsperiod.

Naidu avslutar sin femårsperiod som vicepresident den 10 augusti.

För att understryka Naidus förkärlek för ord, “Din uttrycksstil är lika oklanderlig som den är unik”, sa Modi och tillade att Naidus politiska resa bekräftade ens tro på landets språkliga mångfald. “Dina one-liners är wit-liners och win-liners också… Det finns inget kvar att säga efter det. Varje ord hörs, föredras, vördas och motverkas aldrig,” Sa Modi i sitt tal.

“När det var en konfrontation i kammaren fick vi alltid höra från er “låt regeringen föreslå, oppositionen opponera, parlamentet avsätter!”, sa han.

“Under ert ledarskap och disciplin, produktiviteten hos detta hus nådde nya höjder. Under din mandatperiod har Rajya Sabha’s produktivitet ökat med 70 procent. Medlemmarnas närvaro i kammaren ökade också,” sade premiärministern och tillade, “det finns både djup och substans i vad M Venkaiah Naidu Ji säger; det finns värme och visdom också i det han säger.”

Modi sa att självständighetsdagen i år kommer att firas med att presidenten, vicepresidenten, Lok Sabha-talaren och premiärministern alla är födda i det oberoende Indien. “Och var och en av dem kommer från mycket ödmjuk bakgrund,” sa han.

Efter premiärministerns tal tackade oppositionsledaren Mallikarjuna Kharge Naidu för att han underlättade en diskussion 2012 som dåvarande ordförande för den ständiga kommittén om artikel 371J i konstitutionen som innehåller särskilda bestämmelser för Hyderabad-Karnataka-regionen. “Du tillät medlemmarna att tala på alla de 22 språken i konstitutionens åttonde schema och gav en möjlighet för många parlamentsledamöter att tala på sitt modersmål. Du uppmuntrade och motiverade också parlamentsledamöterna i områden som inte är hindi att tala på hindi”, tillade Kharge.

Best of Explained

Klicka här för mer

TMC-medlemmen Derek O'Brien mindes hur Naidu, som spädbarn, förlorade sin mamma i en olycka. “Jag är säker på att det kommer att bli en bra historia för din självbiografi som du måste skriva,” sa han och tillade, “Sir, av allt det glada vi minns är den fantastiska maten du serverade oss och den stora värd som du är. Inte bara du, utan jag tycker att fru Naidu ska ha samma beröm.”

DMK-ledare Tiruchi Siva berömde vicepresidenten för att ha ändrat det koloniala språket i kammaren.

Annons

BJD-ledaren Sasmit Patra tackade Naidu för att han uppmuntrade unga parlamentariker i kammaren. Jairam Ramesh från kongressen sa “det har varit två framstående indianer från Nellore-distriktet i Andhra Pradesh som har ockuperat positionen som vicepresident och ordförande för Rajya Sabha…Dr Sarvepalli Radhakrishnan och Muppavarapu Venkaiah Naidu… För fem år sedan, när du tog över, började du din innings karakteristiskt med att säga: 'Om du samarbetar kan jag operera.' Idag, efter fem år av samarbete och drift, är det dags för separation'', sa Ramesh och tillade att det var ett känslosamt ögonblick.

TMC:s Jawahar Sircar sa att Naidu, under vilken han tjänstgjorde som byråkrat, kom ihåg hur Naidu tog ett nådigt farväl från byråkratin. “Jag är inte bekväm med disruptiv politik. Jag förstår och stöder behovet av protest. Protest är en viktig ingrediens i demokratin… Jag har haft turen att ha rättvisa ministrar som ni, herr Jaitley och herr Javadekar – och i ordföranden”, sa Sircar.

RJD:s Manoj Jha sa att Naidus “din tid är ute” [som Rajya Sabha Chair] förföljde honom även i klassrummet på Delhi University, eftersom “Jag kollade klockan var tredje minut och förväntade mig att höra orden”.

Annons

CPM:s Bikash Ranjan Bhattacharya mindes dagen då han avlade ed: “Den dagen avlade jag eden på mitt modersmål, Bangla…Jag tror att det som imponerade på alla är ert koncept om mångfald.''

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Nitish-BJP-uppbrott i Bihar: Varför Modis BJP är rätt att vara nervös…

Premium

UPSC Key-9 augusti 2022: Varför du bör läsa “Ägg och tro” eller “Transge…

Premium

Streetwise Kolkata – Beckbagan: Uppkallad efter en utsände från Awadh …

Premium

När premiärminister Modi återigen hänvisar till Rajya Sabhas “hinder”, några sanningar från huset Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Ett avskedsmeddelande på uppdrag av Rajya Sabha-medlemmarna presenterades för Naidu av Harivansh. I meddelandet sa medlemmarna i överhuset: “Som en obefläckad ordsmed har du (Naidu) ofta lagt till en skvätt humor när spänningarna blev höga genom att väva ihop ord på ett rimmande men meningsfullt sätt. Din oratoriska briljans spetsad med omedelbar kvickhet och humor gör dig till en av de finaste talare vi har sett i vår parlamentariska politik på senare tid.” “Sir, vi står i tacksamhet för er för att du skickligt styrde husets funktion under den aldrig tidigare skådade Covid-pandemin. Din oro när det gäller att säkerställa vår personliga hälsa och säkerhet under den svåra tiden samtidigt som huset fungerar kommer att komma ihåg i framtiden,” det stod.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu