Presidenten i natt: Kriget måste sluta med att Krym helt befrias från Ryssland

0
102

Kriget i Ukraina började med att Ryssland tog Krymhalvön – och måste sluta med att Krymhalvön återigen befrias. Det säger Volodymyr Zelenskyj i ett fem minuter långt tal som publicerades strax före midnatt och som helt handlar om Krym. – Ryssland har förvandlat vår halvö, som alltid har varit och alltid kommer att vara en av Europas bästa platser, till en av Europas farligaste platser, säger den ukrainske presidenten. Så länge som ryska soldater finns där råder ett hot mot hela Europa och hela den globala stabiliteten. Svartahavsregionen kan aldrig bli säker så länge som Krym används som rysk militärbas, fortsätter han. – Ukraina ska bli helt befriat. På tisdagen inträffade en rad explosioner vid en rysk flygbas på Krym. I videon konstaterar Zelenskyj att det ”med rätta” varit mycket fokus på halvön, men nämner inte om Ukraina var inblandat.