Kongressen kritiserar ED:s beslut att utfärda Kharge-kallelser under sessionen i huset

0
118

Senior kongressledare Mallikarjun Kharge lämnar Young Indian (YI) kontor, holdingbolaget för den kongressägda tidningen National Herald, i New Delhi, torsdagen den 4 augusti 2022. (PTI Foto)

Dagar efter att Rajya Sabhas ordförande M Venkaiah Naidu sa att parlamentsledamöter inte åtnjuter immunitet från arrestering i brottmål även när parlamentet är i session, sade kongressen på måndagen att kallelser utfärdats till valfri parlamentsledamot av enforcement Directorate (ED) eller andra brottsbekämpande organ under en session. är en direkt förolämpning av parlamentets och parlamentarikernas “heliga institution”.

Naidus uttalanden hade kommit mitt i protester från kongressen över ED:s kallelse till Mallikarjun Kharge, oppositionsledaren i Rajya Sabha, i National Herald-fallet.

Läs också |PM Modi tar farväl av Rajya Sabhas ordförande Venkaiah Naidu: Toppcitat

I ett uttalande sa Ramesh: “…i sådana frågor är att utfärda kallelser av ED eller någon brottsbekämpande myndighet till valfri parlamentsledamot, än mindre oppositionsledaren, när parlamentet sitter, en direkt förolämpning mot parlamentets och parlamentarikernas heliga institution. Under omständigheterna, i enlighet med parlamentets och parlamentarikernas helighet och dess hävdvunna konventioner, är det hög tid att de båda kamrarnas ordförande överväger och ser till att sådana grova kränkningar av parlamentet och parlamentsledamöter inte upprepas.”

Utan att nämna något särskilt fall hade Naidu sagt: “Det finns en felaktig uppfattning bland medlemmarna att de har ett privilegium från att agera av byråer medan sessionen pågår.”

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Förklarat: Närmar sig den globala inflationen en topp?Premium

Nitishs uppbrott med BJP: Bihar är inställd på Mandal 2.0-politik

Premium

Efter svek i Bihar kommer Nitish Kumar att gå ner i eftervärlden som ett jag…

Premium

Förklarat: Varför flygbolag har blivit ombedda att dela internationella passagerare . ..Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Med hänvisning till Naidus observation sa Ramesh, kongressens chefspiska i Rajya Sabha, “Det finns ingen som helst tvist om den väletablerade ståndpunkten att privilegier inte är tillgängliga i brottmål, vilket bekräftades av Högsta domstolen i K. Ananda Nambiar och R Umanath vs Chief Secretary to Govt of Madras. Tvistepunkten är inte på den här aspekten.”

Läs också |Derek O'Brien till Naidu: “Du skulle ha försökt hårt för att få premiärministern att svara på en fråga under din mandatperiod … hände inte”

Ramesh sa att Kharge inte var en anklagad i National Herald-fallet och att ED hade kallat honom den 4 augusti för att söka hans “ovariabel närvaro” i Young Indian Limiteds lokaler i syfte att genomföra en husrannsakan i hans närvaro och spela in hans uttalande.< /p>

“I detta sammanhang uppmärksammas också regel 229 i arbetsordningen och uppförandereglerna i Lok Sabha och regel 222A i arbetsordningen och uppförandereglerna i staternas råd (Rajya Sabha), vars bestämmelser kräver att närhelst en riksdagsledamot grips på grund av en anklagelse för brott eller för ett brott eller döms till fängelse av domstol eller hålls i förvar enligt ett verkställande beslut, den hänskjutande domaren, magistraten eller den verkställande myndigheten, måste en antydan i detta avseende lämnas. skickas omedelbart till talman Lok Sabha eller ordförande Rajya Sabha, alltefter omständigheterna.”

Annons

Ramesh uttalade: “Den lagstiftningsmässiga avsikten bakom dessa bestämmelser är att kammaren har rätt att bli informerad om varför en ledamot inte kan närvara vid sammanträdet i kammaren, eftersom det inte orsakas något hinder för en parlamentsledamot när han utför sitt möte. /hennes parlamentariska uppgifter om inte och tills det finns tillräckliga skäl som innebär att de hålls kvar i ett brottmål.”

Läs också |D Sivanandhan skriver: Den kraftfulla och allestädes närvarande ED

Men Kharges fall, sa Ramesh, var annorlunda.

Ramesh sa att ED skickade en kallelse till Kharge den 3 augusti och krävde hans närvaro på Young Indias kontor. Kharge, sade han, svarade och sa att parlamentssessionen var på gång och att han, eftersom han är oppositionsledare, hade tidigare åtaganden. Kharge, sade Ramesh, berättade för ED att den auktoriserade representanten var i Delhi och att han skulle dyka upp den 4 augusti och att han gärna skulle träffa dem vilken dag som helst när parlamentet inte är i session.

Annons

“ Denna begäran godkändes inte av verkställighetsdirektoratet och man insisterade på att hans närvaro var nödvändig i National Herald-byggnaden klockan 12:30 den dagen”, sa Ramesh. Han påpekade att Kharge befann sig i Young Indians kontor från kl. 13.00 till 20.20 den 4 augusti, under vilken husrannsakan genomfördes och hans uttalande spelades in.

“Hela processen tog åtta och -halvtimmar…. Denna övning kunde mycket väl ha genomförts i närvaro av ett biträde auktoriserat av LOP för ändamålet. ED gick inte med på denna begäran och insisterade på hans närvaro. Detta gjordes med det enda syftet att trakassera LOP och kongressen…”

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu