Hva er den nyeste versjonen av Android?

0
59

Android-operativsystemet er det mest utbredte operativsystemet for mobilenheter i verden. Det er alltid en ny versjon av Android rundt hjørnet, så det er en god sjanse for at du ikke kjører den nyeste versjonen.

Har du den nyeste versjonen? Vi viser deg hvordan du sjekker hvilken versjon av Android du har, hva den nyeste versjonen tilbyr, hvordan du oppdaterer og hva som er neste gang for Android.

Innholdsfortegnelse

  Den nyeste Android-versjonen er Android 12

  I skrivende stund er den nyeste versjonen av Android OS er 12, utgitt 4. oktober 2021.

  Selvfølgelig, med mindre du kjører en “lager” Android-enhet, har du kanskje ikke tilgang til Android 12 på en stund. Dette er fordi hver enhetsprodusent har en tendens til å utvikle og sette sitt eget tilpassede “skin” på toppen av Android. For eksempel har Samsung Galaxy-telefoner One UI, Xiaomi har MIUI, OnePlus har OxygenOS, og så videre, noe som forårsaker forsinkelsen.

  Nøkkelfunksjoner i Android 12

  < p>Som alle større versjoner av Android kommer Android 12 med flere nøkkelfunksjoner som enten vil overbevise deg om å oppdatere eller holde deg til Android-versjonen du kjenner og elsker.

  Android 12 er en stor forbedring av operativsystemet. Det grafiske grensesnittet har fått en kraftig ansiktsløftning. Systemfarger kan justeres automatisk basert på bakgrunnen din. Widgets har et nytt utseende, animasjoner og bevegelser har blitt modernisert. Alt på startskjermen føles mer polert og premium.

  Elementene på skjermen er mer spredt, og Android 12 utnytter de høyoppløselige skjermene som moderne telefoner har bedre. Du kan også ta skjermbilder som strekker seg utover de faktiske skjermgrensene, for eksempel en hel nettside mens du blar gjennom den ved å bruke den rullbare skjermbildefunksjonen.

  Et annet bemerkelsesverdig sett med funksjoner i Android 12 er relatert til tilgjengelighet. Det er en ny vindusforstørrelse, en ekstra dempet modus for de med lysfølsomhet eller som ønsker å surfe i mørket.

  Avhengig av synsbehovene dine, kan du også fet tekst over hele telefonen og gjøre systemomfattende fargejusteringer, inkludert å bytte telefonen til gråtoner.

  Personvernfunksjoner bringer Android 12 mer i tråd med den nyeste versjonen av Apples iOS. Det er nye klare indikatorer når mikrofonen eller kameraet tar opp, og du kan deaktivere kameraet og mikrofonen permanent hvis du ikke vil at noen apper skal få tilgang til dem.

  Hva skjedde med dessertnavnene?

  Selv om de første Android-versjonene ikke hadde kodenavn, husker du kanskje at hver Android-versjon i lang tid var kjent med dessertnavn :

  • Cupcake (Android 1.5)
  • Donut (Android 1.6)
  • Eclair (Android 2.0 – 2.1)
  • < li>Froyo (Android 2.2 – 2.2.3)

  • Gingerbread (Android 2.3 – 2.3.7)
  • Honeycomb (Android 3.0 – 3.2. 6)
  • Ice Cream Sandwich (Android 4.0 – 4.0.4)
  • Jelly Bean (Android 4.1- 4.3.1)
  • KitKat (Android 4.4 – 4.4.4)
  • Lollipop (Android 5.0 – 5.1.1)
  • Marshmallow (Android 6.0 – 6.0.1)
  • Nougat (Android 7.0 & #8211; 7.1.2)
  • Oreo (Android 8.0 – 8.1)
  • Pie (Android 9.0)

  Med Android 10 (også kalt “Quince Tart”) bestemte Google seg for at den ville bytte til versjonsnumre akkurat som Apples iOS.

  Dessertkodenavnene har ikke forsvunnet, men de er ikke lenger det offisielle offentlige navnet på operativsystemet. For eksempel er Android 11’s interne kodenavn “Red Velvet Cake.” Android 12s dessertnavn er “Snow Cone”!

  Slik oppdaterer du til den nyeste versjonen av Android

  Hvis du har lyst til å gå og vil oppgradere til den nyeste versjonen av Android, er det noen måter å gjøre det på. Den som krever minst innsats venter ganske enkelt til du mottar et varsel om at telefonen din er klar for en systemoppdatering. Deretter kan du ganske enkelt planlegge oppdateringen eller fortsette med den umiddelbart ved å laste ned oppdateringen over Wi-Fi.

  Hvis du vil sjekke om en oppdatering er tilgjengelig manuelt, åpner du Innstillinger og velger programvareoppdatering.

  På eldre versjoner av Android må du kanskje gå til Innstillinger > System > Systemoppdatering eller “Om denne enheten” eller noe lignende.

  Hvorfor kan jeg ikke oppdatere til den nyeste versjonen av Android?

  Du har kanskje vært spent på å se den offisielle utgivelsesdatoen for den nye versjonen av Android har kommet og gått, men tilbudet om å oppgradere til det ser ikke ut til å være tilgjengelig. Som nevnt ovenfor tar de fleste Android-telefonprodusenter seg tid til å tilpasse Android før de slipper den på telefonene sine. Dette kan ta noen måneder, så du må kanskje vente på de nye funksjonene.

  Igjen, selskaper som Samsung eller Xiaomi legger til funksjoner til sin egendefinerte versjon av Android som ikke er i lager Android-utgivelsen eller bare kommer i en fremtidig versjon. For eksempel ble en skjermopptaksfunksjon bare lagt til Android 11, men Samsung Galaxy-telefoner (blant andre) har hatt dette i årevis før Android 11s utgivelse.

  Hvis håndsettet ditt er eldre enn to år, vil du kanskje aldri få muligheten til å oppdatere telefonen. Android-telefoner har en notorisk kort støttesyklus sammenlignet med iPhones, og du kan oppleve at du blir utelatt i kulden når de retter oppmerksomheten mot nye telefoner.

  Dette er i endring; for eksempel har Samsung forpliktet seg til minst fire Android-versjonsoppdateringer for sin Galaxy S22-telefonserie. Hvis du har en lager Android-enhet som Google Pixel 6 eller andre Pixel-telefoner, kan du oppdatere så snart en ny Android-versjon slipper ut. Det kan imidlertid hende at Android ikke støtter eldre modeller fordi de ikke kan håndtere ny funksjonalitet.

  Hva skjer hvis du ikke oppdaterer?

  Hvis du ikke kan (eller ikke vil) oppdatere til en nyere versjon av Android, kan du fortsette å bruke telefonen som vanlig. Du bør fortsatt få sikkerhetsoppdateringer og feilrettinger i noen år. Du kan imidlertid oppleve at Android-apper fra Google Play-butikken til slutt mister støtten for Android-versjonen din, noe som gjør telefonen mindre nyttig over tid.

  Når er Android 13 tilgjengelig?

  Selv om Google ikke har gitt noen fast utgivelsesdato for Android 13 «Tiramisu», er generelle forventninger at den vil ha en stabil utgivelse sent i Q3 eller tidlig i Q4 av 2022. Den neste Google I/O-hendelsen vil sannsynligvis gi en fast dato. Med unntak av lager Android-enheter, kan brukere forvente å få Android 13 en gang i 2023.

  Forhåndsvisning av kommende Android-versjoner

  Hvis du ikke vil vente med å oppleve neste versjon av Android, kan du prøve forhåndsvisningsbyggene som er ment for utviklere. Hvis du har en Google Pixel-enhet, kan du installere en forhåndsvisning for utviklere ved å bruke utviklerverktøy på telefonen. Vi anbefaler imidlertid ikke at noen gjør dette på sin primære enhet.

  Du kan også hente en forhåndsvisning fra Googles utviklerside og kjøre den i en Android-emulator for å få en smakebit av hva som kommer.

  Få nye Android-versjoner på enheter som ikke støttes

  Hvis telefonprodusenten har forlatt Android-oppdateringer for enheten din, har du alltid muligheten til å installere en tilpasset ROM på telefonen. Dette betyr å slette fabrikkens systembilde og erstatte det med et som er laget av en tredjepart.

  Dette er en utmerket måte å oppdatere en telefon eller et nettbrett som ikke lenger mottar oppdateringer, men som kan ha kompetent maskinvare for å kjøre nye versjoner av Android. Du kan imidlertid møte noen ulemper, for eksempel å miste produsentspesifikke funksjoner for den enheten. For eksempel, hvis du har en fancy sammenleggbar telefon, er det usannsynlig at en tilpasset ROM som ikke er ment for det håndsettet, vil støtte sammenleggbare funksjoner.

  Å flashe telefonen med en tilpasset ROM er ikke for sarte sjeler, men hvis du følger trinnene for å roote enheten, installere tilpasset gjenopprettingsprogramvare og til slutt flashe en tilpasset ROM, bør du komme deg gjennom det .

  Jeg vil gå tilbake til en eldre versjon av Android

  Å få den nyeste versjonen av Android er flott, men noen ganger kan du føle at du foretrekker slik ting pleide å være, eller kanskje det er betydelige feil på telefonen din som du ikke kan leve med før en oppdatering kommer.

  Det er mulig å rulle tilbake til en tidligere versjon av Android, men ikke ved å bruke offisielle metoder. Sjekk i stedet veiledningen vår om nedgradering til en eldre Android-versjon.