Förklarat: Varför har eländringsförslaget lett till protester i Punjab?

0
46

Bönder bränner kopior av Bill vid Golden Gate, i Amritsar, måndag. (Express Photo)

Elpropositionen (ändring) 2022 presenterades i parlamentet i måndags under protester och skickades senare till den ständiga kommittén för vidare överläggning. Många kraftingenjörer protesterade mot lagförslaget över hela landet, i stater som Tamil Nadu, Telangana, Rajasthan och andra.

Bönder i Punjab brände kopior av detta lagförslag, och politiska partier — Aam Aadmi-partiet, Shiromani Akali Dal och kongressen — kritiserade det också. Unionens maktminister RK Singh sa i en tweet att lagförslaget är “pro-folk” och att det inte finns någon förändring i subventionsbestämmelserna, och tillade: “Staten kan ge vilken subvention som helst, till och med gratis kraft till vilken kategori av konsumenter som helst. Inga bestämmelser som påverkar jordbrukare.”

Läs även |'Centret har svikit oss genom att lägga fram proposition i riksdagen'

Ändringspropositionen till ellagen från 2003 har lagts fram flera gånger från 2014 och framåt, nästan på årsbasis . Punjabs chefsminister Bhagwant Mann sa: “Genom sådana otrevliga konstruktioner försvagar unionens regering grunden för den federala strukturen.”

Vad är lagförslaget, varför protesteras det mot det?

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Nitish's break-up med BJP: Bihar är inställd på Mandal 2.0-politik

Premium

Sajjid Chinoy: ‘Rupien är en valuta med bättre resultat mot t…

Premium

Delhi Konfidentiellt: Amid Bihar drama, kommer Harivansh att avgå som ställföreträdande …

Premium

Konstant sparring, kommunikationsgap, tjuvjaktskugga: Varför Nitish slutar NDASprenumerera nu för att få 66 % RABATT

Vad är motståndet mot elförslaget (ändringsförslaget) 2022?

Enligt Ajaypal Singh Atwal, generalsekreteraren för Punjab State Electricity Board Engineers Association (PSEBEA), “I detta lagförslag kommer avsnitt 42 i ellagen att ändras för att tillåta “icke-diskriminerande öppen tillgång” till distributionsnätet, vilket tillåter privata företag att leverera el under förutsättning att de får tillstånd.”

Atwal sa vidare, “§ 14 i ellagen har också föreslagits ändrad, så att privata företag får använda distributionsnät byggda av offentliga elbolag , vilket möjliggör konkurrens och förbättrar effektiviteten av strömförsörjningen över hela landet.”

Enligt lagförslaget kommer konsumenter att kunna välja mellan flera elleverantörer, huvudsakligen som hur de väljer för närvarande mellan telekomleverantörer som Airtel, Vodafone, etc., tillade han.

Annons Best of Explained

Klicka här för mer

Vad är lagförslagets konsekvenser enligt demonstranterna?

Demonstranter hävdar att enligt lagförslaget kommer endast statliga discom- eller distributionsföretag att ha universella strömförsörjningsskyldigheter. Därför är det troligt att privata tillståndshavare kommer att föredra att leverera elen i vinstdrivande områden – till industriella och kommersiella konsumenter.

Jagtar Singh Dhiman, ordförande för PSEBEA, sa att när detta händer kommer vinstdrivande områden att ryckas från statliga discoms och de kommer att bli förlustbringande företag. Det kommer att bli svårt för dem att köpa el från generatorer eller att uppgradera infrastrukturen, sade han.

En annan problematisk aspekt, enligt lagförslagets kritiker och Punjabs chefsminister, är att konstitutionen listar “elektricitet” som punkt 38 ​​i lista III (samtidigt) i det sjunde schemat, så både central- och delstatsregeringarna har makten att göra lagar i detta ämne. De sa att med de föreslagna ändringarna kränks den federala strukturen för den indiska politiken, en del av den “grundläggande strukturen” i Indiens konstitution.

Annons Läs även |Reformer behöver timmar, sluta motsätta elektricitet (Ändringsförslag). ) Lagförslag bara för oppositionens skull: BJP

Fackföreningar och Sanyukt Kisan Morcha, en paraplyorganisation som stod i centrum för böndernas protester 2020 och 2021, är av uppfattningen att fri makt för bönder och under fattigdom Radpopulationen försvinner så småningom.

För närvarande spenderas cirka 15 000 crores på de olika energisubventionerna som Punjabs regering erbjuder. “Noll elräkningar” eller gratis el i hushållssektorn delas ut om förbrukningen är upp till 600 enheter på två månader per familj. Omkring 61 lakh hushåll faller under detta kriterium, för vilket subventionen uppgår till cirka 1 800 crore Rs enligt Vinod Gupta, talesman för All Indian Power Engineers Federation.

Hur förväntas det påverka driva anställda och konsumenter?

PSEBEA:s huvudbeskyddare Padamjit Singh sa att enligt tillgängliga detaljer om detta lagförslag, om det antas i dess nuvarande form, kommer det att leda till en stor förlust för statliga distributionsföretag, och så småningom hjälpa till att etablera monopolet för ett fåtal privata parter i landets kraftsektor.

Generalsekreterare Atwal hävdar också att genom att ta in fler återförsäljare eller distributionslicenstagare kommer kvaliteten på tjänsten eller priset inte att bli annorlunda.

Annons

– När allt kommer omkring är cirka 80 procent av leveranskostnaden på grund av kraftköp, vilket blir lika för alla distributionstillståndshavare som verkar i ett område. Dessutom kommer det att öppna upp en uppsjö av operativa problem att ha olika återförsäljare, sade han.

Även i Explained |När Indien stärker sina klimatmål, en titt på framstegen hittills, vad är nytt

Atwal förklarade, “The Storbritannien är ett utmärkt exempel. Enligt en rapport från brittiska revisorer, på grund av antagandet av sådana felaktiga modeller, fick konsumenterna betala över 2,6 miljarder pund. Kostnaden för sådana överföringar debiterades den vanliga konsumenten. Medan de privata företagen misslyckades drabbades konsumenterna mest.”

Annons

PSEBEA planerar att delta i demonstrationer över hela staten och intensifiera protesterna. De har sagt att lagförslaget inte bör antas utan att ha någon diskussion med intressenterna som energisektorexperter, ingenjörer och konsumentorganisationer.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu