Förklarat: Vad ska man se upp med när samtalen om granskningsavtal mellan USA och Kina drar ut på tiden

0
131

Myndigheter i Kina har länge varit ovilliga att låta utländska tillsynsmyndigheter inspektera inhemska revisionsbyråer, med hänvisning till säkerhetsproblem.(Reuters/Representative Image)

Listan över kinesiska företag som står inför avnotering riskerna i New York i en långvarig tvist om kinesiska granskningar av deras konton fortsätter att expandera med ytterligare tre på fredagen (5 augusti) efter att e-handelsjätten Alibaba inkluderats i juli.

Samtidigt som samtalen mellan Peking och Washington i jakten på en lösning drar ut på tiden, har amerikanska tillsynsmyndigheter och politiker ökat kraven på en resolution och lagt ett budskap till Kina om att tiden är knapp för båda sidor att träffa en överenskommelse.

Här är vad du behöver veta om avtalsförhandlingarna hittills och vad du ska se upp med under de kommande månaderna.

Vad handlar tvisten om? >

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Sajjid Chinoy: ‘Rupien är en valuta med bättre resultat mot t…

Premium

Delhi Confidential: Mitt i Bihar-dramat kommer Harivansh att kliva av ner som ställföreträdare …

Premium

Konstant sparring, kommunikationsgap, tjuvjaktskugga: Varför Nitish slutade NDA

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/airport-7.jpg?resize=450,250" />Premium

Tullar till flygbolag: Ge information om utländska resenärer för “riskanalys” Prenumerera Nu för att få 66 % RABATT

Amerikanska tillsynsmyndigheter har krävt fullständig tillgång till revisionsarbetsdokumenten för New York-noterade kinesiska företag, i huvudsak dokument som sammanställts under revisionen av finansiella rapporter. Myndigheter i Kina har länge varit ovilliga att låta utländska tillsynsmyndigheter inspektera inhemska revisionsbyråer, med hänvisning till säkerhetsproblem.

Skrivet kom till sin spets i december när US Securities and Exchange Commission (SEC) slutförde regler som möjliggör förbud mot handel med kinesiska företag’ delar.

Goldman Sachs uppskattade i mars att amerikanska institutionella investerare hade cirka 200 miljarder USD i amerikanska depåbevis (ADR) i kinesiska företag.

Vad har hänt hittills?

Regulatorer från USA och Kina har varit i förhandlingar om ett avtal sedan förra året. Medan Peking under de senaste månaderna har sagt att båda sidor är fast beslutna att nå en överenskommelse, har Washington varit mer försiktig med utsikterna.

Annons Best of Explained

Klicka här för mer

Senast i augusti 7 hade SEC identifierat 162 kinesiska företag noterade i New York som stod inför avnoteringsrisker. Handelsförbud kommer att införas för ett företag om det under tre på varandra följande år, från och med våren 2024, inte uppfyller kraven på revisionsarbetsdokument.

Förra veckan sa ordföranden för den amerikanska företagsrevisionsvakthunden att den inte skulle acceptera några restriktioner för dess tillgång till revisionshandlingarna för New York-noterade kinesiska företag.

Hur går samtalen?< /strong>

I mars sa Kinas vice premiärminister Liu He att samtalen hade gjort framsteg och att båda sidor arbetade med specifika samarbetsplaner. En vice ordförande för Kinas värdepappersövervakning i april sa att han förväntade sig en affär “snart”.

Annons

Men på den amerikanska sidan sa SEC-ordföranden Gary Gensler förra veckan att han inte skulle skicka offentliga redovisningsinspektörer till Kina eller Hongkong om inte Washington och Peking kan komma överens om fullständig revisionstillgång.

USA:s senaten antog ett snävt lagförslag. som syftar till att öka landets förmåga att konkurrera med Kina förra veckan. Vissa analytiker och investerare har tolkat lagstiftningen som att det ger båda sidor ytterligare ett år på sig för att lösa revisionens dödläge: Det slutgiltiga lagförslaget tog bort en bestämmelse som skulle ha påskyndat tidsfristen för Kina att uppfylla revisionskraven från början av 2024 till början av 2023.

< p>Vad händer nu?

SEC sa tidigare att den amerikanska redovisningsmyndigheten kommer att behöva slutföra inspektioner och utredningar på plats i Kina i början av november. Vakthunden måste göra det för att dra en slutsats om huruvida den kan inspektera eller undersöka revisionsbyråer med huvudkontor i Kina och Hong Kong registrerade hos den amerikanska tillsynsmyndigheten.

Det är inte omedelbart klart vad SEC kommer att göra efter att ha mottagit vakthundens årliga bedömning för 2022. Det var efter 2021 års årliga bedömning som SEC började identifiera offentliga företag som står inför risker för handelsavstängning.

Under tiden finns det fortfarande en chans att den amerikanska kongressen under de kommande månaderna kan välja ett annat lagstiftande medel för att flytta fram tidsfristen för Kina att följa om tillgång till revisionshandlingar till våren 2023.

Förklarat av The Indian Express Do inte bara läsa nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu