Fler gravida kvinnor smittade men svårighetsgrad, dödlighet lägre under Omicron-vågen: ICMR-studie

0
60

Sammantaget var det en minskning av sjukdomens svårighetsgrad och mödradödlighet under Omicron-vågen än under pre-Delta- och Delta-vågorna i Mumbais storstadsregion. (Representational File Photo)

Även om fler gravida kvinnor med symtomatisk Covid-19 togs in under Omicron-vågen, var sjukdomens svårighetsgrad och dödligheten lägre än under vågorna före Delta och Delta, ett nytt indiskt råd för medicinsk forskning ( ICMR) studie har hittat.

Tidigare forskning visade en högre frekvens av allvarliga Covid-19, ICU/HDU (höga beroendeenheter) inläggningar och mödradödsfall under den deltadominanta vågen i Mumbai. Det fanns dock ingen information om effekten av Omicron-varianten på gravida kvinnor.

Forskare från PregCovid-registerteamet vid ICMR-National Institute for Research in Reproductive and Child Health (NIRRCH) analyserade data från 2 058 Covid-positiva gravida kvinnor och kvinnor efter förlossningen lades in på Mumbais BYL Nair Hospital under pandemin före delta-, delta- och Omicron-vågorna.

Läs också |Barns näsor kan bättre bekämpa covid-19-infektion, enligt studie

Av de 1 143 positiva gravida och postpartum som lades in mellan april 2020 och 31 januari 2021, fanns det 27 patienter med måttliga till svåra symtom och åtta dog. Under deltavågen från 1 februari 2021 till 10 december 2021, av de 597 positiva gravida och postpartum kvinnor som studerades, hade 86 måttliga till svåra symtom medan åtta dog. I Omicron-vågen hade två av de 318 positiva gravida och postpartum kvinnor måttliga till svåra symtom och en dog.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Sajjid Chinoy: ‘Rupien är en valuta med bättre resultat mot t…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Delhi Confidential: Mitt i Bihar-dramat kommer Harivansh att avgå som ställföreträdande …

Premium

Konstant sparring, kommunikationsgap, tjuvjaktskugga : Varför Nitish slutade NDA

Premium

Nitish Aayog: Är scenen på gång för honom som Opposition möter Modi? Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

PregCovid-registret lanserades i april 2020 av ICMR-NIRRCH, det kommunala bolagsdrivna sjukhuset och Maharashtras medicinska utbildnings- och drogavdelning för att dokumentera effekten av Covid på gravida och gravida kvinnor efter förlossningen och deras nyfödda.

Totalt bidrog 19 läroanstalter för tertiärvård i staten till PregCovid-registret. Registret har data från mer än 9 000 gravida och postpartum kvinnor med Covid och bevisen som genererades från registret var användbar för att fatta policybeslut om vaccination mot coronavirus bland gravida kvinnor i Indien.

“Vår analys visade att det var en snabb ökning av intagningar av Covid-positiva gravida kvinnor under de första fyra veckorna av Omicron-vågen, vilket tyder på ett annat epidemiologiskt mönster från pre-Delta- och Delta-vågorna,” säger Dr Niraj Mahajan, från BYL Nair Hospital och huvudförfattaren till studien. Resultaten av studien publicerades i International Journal of Gynecology and Obstetrics, den officiella tidningen för International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO), den sista veckan i juli.

Annons Läs också |Malegaon Magic-studie: ' Invånarna registrerade inte ett snabbt fall i antikroppsnivån'

“Vi rapporterade sju stora skillnader på inverkan av SARS-CoV-2-infektion bland gravida och postpartum kvinnor under Omicron-vågen jämfört med pre-Delta- och Delta-vågorna. Ett större antal yngre kvinnor drabbades under Omicron-vågen jämfört med de två tidigare vågorna. Även om det fanns en högre andel gravida kvinnor med symtomgivande Covid-19 som togs in under Omicron-vågen, var svårighetsgraden av sjukdom och dödlighet lägre än pre-Delta- och Delta-vågorna, säger Dr Rahul Gajbhiye, huvudutredare för PregCovid-registret och motsvarande författare, berättade för The Indian Express.

“Den spontana prematura födelsetalen per 1 000 födslar var lägre under Omicron-vågen jämfört med de två tidigare vågorna. Det fanns en högre andel spontanaborter per 1 000 födslar under Omicron-vågen jämfört med före Delta- och Delta-vågorna. Under Omicron-vågen var graviditetsdiabetes mellitus lägre jämfört med Delta-vågen och eklampsi (debut av kramper) rapporterades vara högre under Omicron-vågen, säger Dr Gajbhiye.

Läs också |'Vi behöver se variantspecifika data med avseende på lång Covid'

Sammantaget var det en minskning av sjukdomens svårighetsgrad och mödradödlighet under Omicron-vågen än under pre-Delta- och Delta-vågorna i storstadsregionen i Mumbai. Liknande observationer rapporteras också från USA, Sydkorea, sa forskarna. Ökningen av antalet symtomatiska Covid-fall kan bero på immunflykt, förklarade de.

Annons

Minskningen i svårighetsgrad kan förklaras av att Omicron-infektionen huvudsakligen var begränsad till de övre luftvägarna. Men det krävs mer data för att bättre förstå de faktorer som är ansvariga för högre symtomatiska fall och minskningen av sjukdomens svårighetsgrad under Omicron-vågen, enligt Dr Geetanjali Sachdeva, chef för ICMR-NIRRCH och medförfattare till studien.

“Vi har ingen kontroll över arten av nästa SARS-CoV-2-variant, men gravida och ammande kvinnor har kontroll över att få Covid-19-vaccin och att skydda sig själva och sina barn. Covid-19-vaccination har visat sig hjälpa till att förebygga svår sjukdom och minska dödligheten och graviditetskomplikationer. Gravida och ammande kvinnor i Indien har varit berättigade till Covid-19-vaccination sedan juli 2021 och de måste rådas för att få vaccinerna, säger Dr Smita Mahale, tidigare chef för ICMR-NIRRCH och medförfattare.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu