De beste Windows 11-versie voor pc-gaming

0
82

De gamingprestaties van Windows 11 kwamen in twijfel zodra Microsoft het uitbracht. Nu het al een tijdje uit is, is het tijd om de edities/versies van Windows 11 Home en Professional te vergelijken om te zien welke het beste is voor pc-gaming.

Waarom je moet upgraden van Windows 10 naar Windows 11

De belangrijkste reden waarom gamers Windows OS verkiezen boven macOS, is dat Microsoft zijn producten altijd heeft ontwikkeld met gaming in het achterhoofd. Het is niet anders met Windows 11, maar is Windows 11 zo anders dan Windows 10?

Inhoudsopgave

  Het antwoord is ja, maar bekijk ons ​​artikel over Windows 11 versus Windows 10 voor een volledig beeld. Windows 11 zal je game-ervaring verbeteren. In tegenstelling tot Windows 10 ondersteunt Windows 11 de nieuwste gametechnologieën, waarvan sommige voorheen alleen beschikbaar waren voor Xbox-gebruikers.

  De spelmodus waarmee Windows 10 nieuwere games op oudere setups kon draaien, is ook beschikbaar op Windows 11, maar is verbeterd. Afgezien van het vrijmaken van de CPU, beperkt Windows 11 de achtergrondactiviteit en wijst het meer bronnen toe, zodat je je game ongestoord kunt spelen.

  Windows 11 brengt ook nieuwe gamefuncties zoals Auto-HDR, DirectStorage en een ingebouwde Xbox-app. Laten we eens kijken waar deze nieuwe functies allemaal over gaan en hoe ze uw game-ervaring kunnen verbeteren.

  Auto-HDR

  In 2017 kondigden game-ontwikkelaars de HDR-functie aan voor de laatste generatie consoles. Dat betekende dat slechts een handvol games HDR zouden ondersteunen. Microsoft heeft Auto-HDR ontwikkeld, dat van elke game een HDR-ervaring kan maken, zolang het scherm deze functie maar ondersteunt.

  Dat betekent dat als je een HDR-monitor hebt, Windows 11 deze detecteert en automatisch automatische HDR inschakelt, zodat je je games op een heel nieuw niveau kunt ervaren. De kleuren zullen levendig en realistisch zijn, wat je visuele game-ervaring een boost geeft.

  DirectStorage

  Een Application Programming Interface (API) is een intermediair tussen twee applicaties en zorgt ervoor dat ze beter werken. Direct Storage is zo'n API en zijn taak is om te bemiddelen tussen de GPU en SSD. Dat betekent dat de GPU de gamegegevens kan verwerken en decomprimeren zonder tussenkomst van de CPU. Hierdoor worden de laadtijden van games veel korter.

  Vóór DirectStorage zou de API de gamegegevens van het RAM naar de CPU sturen voor decompressie en verwerking, en pas daarna zou het deze terugsturen naar het RAM en uiteindelijk naar de GPU om de gegevens weer te geven en te projecteren. Maar DirectStorage slaat deze hele stap over en stuurt de gecomprimeerde gegevens rechtstreeks naar de GPU, dus het is aan de GPU om deze snel te decomprimeren, te verwerken en te projecteren.

  Als DIrectStorage wordt gecombineerd met een NVMe SSD, gaat het hele proces razendsnel en voelt de GPU geen extra stress. Bovendien zal de CPU vrij zijn om andere taken uit te voeren. DirectStorage is exclusief voor Windows 11 en wordt geen onderdeel van toekomstige Windows 10-updates.

  Ingebouwde Xbox-app

  In tegenstelling tot Windows 10 heeft Windows 11 de Xbox-app en de Xbox Game Pass als ingebouwde functies. Het verbindt het hele Windows-ecosysteem in één machine. Voorheen moest je de Xbox Companion-app apart downloaden van PlayStore om je pc te verbinden met het Xbox-systeem. De Game Pass geeft de abonnees direct toegang tot Xbox cloud gaming.

  Xbox Cloud Gaming bevindt zich nog in de bèta-ontwikkelingsfase, maar je kunt al inloggen en enkele van de meest gewilde gametitels spelen. Je hebt een goede internetverbinding nodig en een desktop of laptop.

  Geoptimaliseerd startmenu

  Deze functie is niet gerelateerd aan games en is misschien niet van belang voor mensen die hun pc uitsluitend gebruiken om te gamen. Maar het is een leuke functie, vooral als je je pc gebruikt voor professionele of andere entertainmentdoeleinden naast gamen.

  Het startmenu van Windows 11 is geoptimaliseerd en veelzijdig. Het is gemakkelijk om toegang te krijgen tot verschillende programma's en om tussen apps te navigeren. Het startmenu kan ook worden aangepast aan uw behoeften. Dit is belangrijker voor tabletgebruikers die niet van het extra grote Start-menu houden dat een groot deel van het onderste scherm in beslag neemt, maar het kan ook handig zijn voor gamers en gameplay-streamers.

  Windows 11 Home vs. Windows 11 Pro

  Nu duidelijk is dat Windows 11 een betere optie is voor gamers, is de vraag welke versie/editie te kiezen? Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen de twee edities van dit besturingssysteem en hoe ze de game-ervaring beïnvloeden.

  CPU

  Het echte verschil tussen Windows 11 Home en Pro zit in de CPU. Terwijl de Home-editie slechts één CPU met 64 cores ondersteunt, ondersteunt de Pro-editie er twee, met maximaal 128 cores.

  Dat betekent niet noodzakelijk dat de Pro-editie beter is voor gaming. Het resourcebeheer is doorgaans gestroomlijnd tijdens het gamen, dus de twee CPU's zijn niet nodig. Dankzij de nieuwe DirectStorage is één CPU meer dan in staat om je game soepel te laten verlopen.

  RAM

  Windows 11 kan veel grotere RAM-formaten ondersteunen. De Home-editie ondersteunt tot 128 GB RAM, terwijl de Pro tot 2 TB.

  Merk op dat 128 GB al ver over de top is voor gaming. De Home-editie zou voldoende moeten zijn als u uw pc niet voor andere doeleinden dan entertainment gebruikt.

  Beveiligingsfuncties

  Windows 11 Pro wint de race als het gaat om beveiliging. Het wordt geleverd met een BitLocker, een functie die u kunt inschakelen en uw harde schijf kunt versleutelen. Op die manier worden uw gegevens beschermd en kunnen geen nieuwsgierige blikken de inhoud ervan zien of stelen.

  Zodra BitLocker uw harde schijf versleutelt, heeft niemand er toegang toe, tenzij ze een wachtwoord of een herstelsleutel hebben. Dat betekent dat zelfs als uw pc wordt gestolen, u zich geen zorgen hoeft te maken over de inhoud die erop staat.

  Helaas is deze functie niet beschikbaar op Windows 11 Home. Maar heb je als gamer deze extra beschermingslaag nodig? Het kan nuttig zijn voor professionals die hun werk proberen te beveiligen. Maar voor iedereen is een goede antivirus en een VPN voldoende.

  Updates

  Als u vertrouwt op regelmatige updates voor optimale spelprestaties, moet u weten hoe Windows-updates werken. Welke versie van Windows u ook heeft, ze ontvangen allemaal updates als dat nodig is. Zowel Home als Pro ontvangen regelmatig updates.

  De kosten

  Als u een upgrade uitvoert vanaf Windows 10, is Windows 11 Home gratis. De Pro-editie kost altijd $ 200, of het nu gaat om het updaten of het kopen van een nieuwe licentie.

  Als u uw computer naast gamen ook voor professionele doeleinden gebruikt, wilt u misschien de investering doen. Alle extra functies zijn de prijs waard. Maar als u uw pc alleen gebruikt voor gamen, browsen en dagelijks werk, hoeft u niet te betalen voor een nieuw besturingssysteem.

  Windows 11 Home wordt gratis geleverd met alle nieuwe gamingfuncties. Dat zou betekenen dat Home de beste editie is voor gamers bij het kiezen tussen de twee.

  Hoe zit het met Windows 11 Enterprise?

  Microsoft heeft Windows 11 Enterprise uitsluitend voor bedrijven ontwikkeld. Het vereist een volumelicentieovereenkomst en u kunt er geen OEM-sleutel voor kopen. Windows Enterprise is niet bedoeld voor consumenten, maar voor bedrijven.

  Windows 11 Enterprise heeft dezelfde functies als de Home- en Pro-edities en enkele extra apps die speciaal zijn ontworpen voor bedrijven. Dit betekent dat als je de Enterprise-editie hebt, je games net zo goed kunt spelen als op elke andere editie.

  Houd er rekening mee dat Enterprise de duurste optie is, maar als je het nodig hebt voor de pc die je zowel voor entertainment als werk gebruikt, kun je niet fout gaan. Je zult dit nieuwe besturingssysteem echter wat extra rechten moeten geven om games uit te voeren.

  Welke editie is het beste voor gaming?

  Als het op gamen aankomt, zijn de mogelijkheden van het besturingssysteem hetzelfde, of je nu kiest voor de Home-, Pro- of Enterprise-editie. Geen extra functies die ze zouden kunnen hebben, zullen een andere spelervaring opleveren. Windows 11 Home is alles wat je als gamer nodig hebt.

  Windows 11 Home is een uitstekende keuze voor iedereen. Het brengt alle nieuwe gamefuncties in de andere twee edities en kost niets als je bijwerkt vanaf Windows 10. Het is ontworpen voor consumentengebruik en is de beste optie voor de meeste mensen.

  Dat betekent niet dat de Pro- en Enterprise-edities slechter zijn. Ze komen gewoon met extra functies die niet zo handig zijn voor gemiddelde gamers en meer kosten. Als u een professional bent en uw pc gebruikt voor werk en entertainment, kunt u kiezen voor Windows 11 Pro of Enterprise.