Daglig information: ISRO:s bakslag, Indiens dubbla dos i trippelhopp

0
49

De bästa nyheterna den 8 augusti 2022

God morgon,

I dagens utgåva: NITI Aayogs styrelsemöte; “illegala kolonisatörer” av mark i Ayodhya; JD(U) och BJP:s alltmer bräckliga allians; och mer.

Den stora historien

I det som var det första fysiska mötet i Niti Aayog's styrande råd sedan pandemin började, lovordade premiärminister Narendra Modi delstatsregeringarnas ansträngningari kampen mot Covid-19, säger att landets federala struktur och kooperativa federalism har dykt upp som en “modell för världen”. Söndagens möte deltog av 23 chefsministrar, tre löjtnantguvernörer och två administratörer samt fackliga ministrar. Chefsministrarna i Bihar, Telangana, Delhi, Tamil Nadu, Karnataka och Mizoram, Puducherrys L-G och administratören av Chandigarh deltog inte i mötet.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Nitish-BJP-uppbrott i Bihar: Varför Modis BJP är rätt att vara nervös…

Premium

UPSC-nyckel-9 augusti 2022: Varför du bör läsa “Ägg och tro” eller “Transge…

Premium

Streetwise Kolkata – Beckbagan: Uppkallad efter en utsände från Awadh …Premium

Som premiärminister Modi återigen hänvisar till Rajya Sabhas “hinder”, några sanningar i parlamentet Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Vid mötet, chefsministrar för opposition- styrda stater tog upp en rad frågor: juridisk garanti för lägsta stödpris för jordbruksproduktion, brist på IAS-tjänstemän, GST-undantag, högre tilldelning av medel för stater och adekvat samråd med stater om policyfrågor.

Endast i The Express< /strong>

Med ett avstånd på 13,80 m kunde trehopparen Eldhose Paul inte ens ta sig till sitt collegelag under de första två åren. Han försökte de svåraste händelserna, till och med stavhopp, för att fylla ihåligheten i att inte göra några framsteg i en sport han älskade. Paul var inte en medaljfavorit efter söndagen vid Common Wealth Games, utan 17-metershopp efter hans namn. Men han hoppade och flög längre än någon annani morgonens trippelhoppsfinal.

I den här utgåvan av Idéutbytet berättar den medaljvinnande längdhopparen Anju Bobby George om en vetenskaplig metod för att bearbeta talanger och varför höjdhopparen Tejaswin Shankar först inte valdes ut till Common Wealth Games.

Från förstasidan

Den första flygningen av ISRO:s nyutvecklade Small Satellite Launch Vehicle (SSLV) drabbades av ett bakslag på söndagen, med “dataförlust” i terminalskedet, efter att tre etapper hade “presterat och separerat” som planerat. Det slutade med att satelliterna placerades i en elliptisk bana och är “inte längre användbara”.

Annons

Ayodhyas borgmästare Rishikesh Upadhyay, sittande MLA från distriktets Sadar-valkrets Ved Prakash Gupta och tidigare lagstiftare från Milkipur valkrets Gorakhnath Baba är bland de 40 personer som av Ayodhya Development Authority (ADA) har utnämnts till “illegala kolonisatorer” av tomteroch bygga infrastruktur i sådan mark. Gupta och Upadhyay var bland mer än ett dussin köpare av mark som undersöktes av The Indian Express den 22 december förra året och som köpte mark i Ayodhya efter högsta domstolens dom som klargjorde bygget av Ram Temple.

Måste Läs

En vecka efter att BJP citerade unionsminister Amit Shah som sa till ett partimöte i Patna att BJP och JD(U) skulle tävla i Lok Sabha-valen 2024 och 2025 års församling tillsammans, sade JD(U)s nationella president Rajiv Ranjan Singh frågan. Huruvida de två partierna skulle tävla tillsammans i kommande omröstningar var långt ifrån avgjort. Han citerade också “två konspirationer” mot Bihars chefsminister Nitish Kumar på senare tid.

Öppna rum som studiecenter, små klassrum med ett elev-lärarförhållande på 1:8, och “flaskformade” basarer och köphallar för studenter – bara 12 km från ruinerna av Nalanda, har denna skyhöga idé om en läroplats har tagit form under de senaste fyra åren i Rajgir, en stad som ligger över 100 km från Patna. Nu, när Nalanda Universitys nya campus förbereder sig för en formell invigning, ligger fokus på hur man bäst kan behålla den kulturella och arkitektoniska etiken från universitetet från 400- och 1100-talet e.Kr.

< p>Och slutligen

Annons

Rajendra Dhondu Bhosale, som gick i pension från polisen i Mumbai för sju år sedan, hemsöktes av fallet med sjuåriga Pooja Gaud, som försvann 2013 och förblev den ensamma flickan som han inte lyckats spåra. Nu finns det stängning.

Delhi konfidentiellt: I vicepresidentsundersökningarna kan oppositionen ha ställt upp en kandidat mot Jagdeep Dhankhar med full vetskap om att det var en förlorad strid men när NDA-kandidaten väl vann, nästan alla seniora oppositionsledare.

I dagens avsnitt av 3 saker diskuterar vi Indiens ny vicepresident och hans roll, landets förnyade klimatlöften och NIA:s arrestering av en misstänkt för Islamiska staten.

Tills nästa gång,< /p>

Leela Prasad

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu