Vicepresident Dhankhar: Premiärminister Modi gratulerar den 14:e V-P för att ha fått stöd över partigränserna

0
55

Premiärminister Narendra Modi och BJP-chefen JP Nadda med Jagdeep Dhankhar i New Delhi på lördag. PTI

NDA-kandidat Jagdeep Dhankhar valdes till Indiens 14:e vicepresident på lördagen, och besegrade oppositionskandidaten Margaret Alva med stor marginal i ett val som präglades av frånvaro och ogiltiga röster.

Fd Västbengalen. Guvernören fick 528 av de 725 tillfrågade rösterna, och Alva – en tidigare fem mandat kongressledamot, unionsminister och guvernör – fick 182, en lägre siffra än väntat. På pappret hade oppositionen nära 200 röster.

Måste läsa |Ny vicepresident Jagdeep Dhankhar, Mamata Banerjee bete noire, startade politiska omgångar med Janata, Cong

Valkollegiet för vicepresidenten består av ledamöter av parlamentets två kammare. Tillsammans har kammaren en sanktionerad styrka på 788 parlamentsledamöter, varav det finns åtta lediga platser i överhuset. Bland de 780 medlemmarna i väljarna i lördags tillfrågades 725 röster (92,94 % valdeltagande), varav 15 röster befanns vara ogiltiga, sade Lok Sabhas generalsekreterare Uptal Kumar Singh, den återkommande tjänstemannen för valet.

< p>Dhankhars seger var en självklarhet, där BJP enbart hade 394 röster och totalt 510 röster, räknat dess allierade och stödpartier som BJD och YSRCP.

Dhankhar fick till slut ännu mer, på 528. Premiärminister Narendra Modi gratulerade honom och sa att han hade fått “rungande” stöd över partigränserna.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Så många som 55 parlamentsledamöter röstade inte — bland dem 34 från Trinamool-kongressen, som hade beslutat att lägga ner sina röster och sa att oppositionspartierna hade beslutat om Alva utan ordentligt samråd med partiet.

Vicepresident utser Jagdeep Dhankhar med facklig försvarsminister Rajnath Singh under ett möte i New York Delhi. (PTI Photo)

Källor i kongressen sa att åtminstone två av dess Rajya Sabha-parlamentsledamöter, Randeep Surjewala och Dhiraj Kumar Sahu, inte röstade eftersom de genomgår behandling. Surjewala sägs vara utomlands. Förutom dem, från oppositionslägret, röstade inte minst sju parlamentsledamöter från Shiv Sena, två parlamentsledamöter från Samajwadi-partiet och en AAP-medlem.

Av dem som stödde Dhankhar var två BJP-parlamentsledamöter och lika många av BSP frånvarande, liksom en oberoende. De två BJP-parlamentsledamöter som inte röstade var Sunny Deol och Sanjay Dhotre, som också enligt uppgift mådde dåligt. Källor i TMC sa att BJP-parlamentarikern Arjun Singh, som gick med i TMC igen i maj, inte heller röstade.

Måste läsa |Hur Indiens vicepresident väljs, vad konstitutionen säger om inlägget

I presidentvalet hade Droupadi Murmu fått 540 röster från parlamentsledamöter. Av de 748 MP-röster som tillfrågades då hade den gemensamma oppositionskandidaten, Yashwant Sinha, säkrat 208 (26 fler än Alva).

Vicepresident utser Jagdeep Dhankhar och hans fru Sudesh Dhankhar (R)
med unionens inrikesminister Amit Shah under ett möte i New Delhi. (PTI-foto)

Vid den tiden hade två TMC-parlamentsledamöter, Sisir Kumar Adhikari och hans son Dibyendu Adhikari, röstat emot partiets beslut att stödja Yashwant Sinha. Sisir är far till BJP MLA och västbengalens ledare för oppositionen Suvendu Adhikari.

I lördags röstade både Sisir och Dibyendu, trots TMC:s beslut att avstå. Timmar senare skrev TMC Lok Sabha golvledare Sudip Bandyopadhyay till dem och sa att partiet har noterat deras drag. De två står redan inför diskvalifikationsförfaranden.

Medan beslutet av TMC — det näst största oppositionspartiet efter kongressen i parlamentet, med 36 parlamentsledamöter – att avstå hade redan gett oppositionen ett hårt slag, även andra som BSP och TDP stödde Dhankhar. AAP, TRS, AIMIM och JMM stödde dock Alva.

Av dem hade JMM, till stor del ett stamparti, stött NDA:s Droupadi Murmu som president, i kraft av att hon var en stam .

Vicepresident utser Jagdeep Dhankhar och hans familj med fackliga ministrarna Amit Shah, Rajnath Singha under Prajnath Singha ett möte i New Delhi. (PTI Photo)

Dhankhar efterträder M Venkaiah Naidu, vars mandatperiod slutar den 10 augusti. Han kommer att sväras in den 11 augusti.

President Murmu var bland dem som hälsade Dhankhar på hans vinst, förutom premiärminister Narendra Modi, hans kabinettskollegor, chefsministrar och höga oppositionsledare, inklusive kongresspresidenten Sonia Gandhi, NCP-chefen Sharad Pawar och Dhankhars rivalkandidat, Margaret Alva .

I sitt meddelande till den 71-åriga vicepresidenten, sa Murmu: “Nationen kommer att dra nytta av din långa och rika erfarenhet av det offentliga livet.”

Modi och BJP:s president JP Nadda träffade Dhankhar efter resultaten. Modi tackade parlamentsledamöterna som röstade på Dhankhar och sa: “I en tid då Indien markerar Azadi Ka Amrit Mahotsav är vi stolta över att ha en kisan putra (son till en bonde) vicepresident som har utmärkta juridiska kunskaper och intellektuell skicklighet” #8230; Jag är övertygad om att han kommer att bli en enastående vice ordförande. Vår nation kommer att vinna oerhört mycket på hans intellekt och visdom.”

Alva, som gratulerade Dhankhar, tackade alla parlamentsledamöter från olika partier som hade röstat på henne. Efter att ha tagit en titt på TMC twittrade hon: “Det här valet var en möjlighet för oppositionen att arbeta tillsammans, lämna det förflutna bakom sig och bygga upp förtroende mellan varandra. Tyvärr valde vissa oppositionspartier att direkt eller indirekt stödja BJP, i ett försök att spåra ur idén om en enad opposition. Det är min övertygelse att genom att göra det har dessa partier och deras ledare skadat sin egen trovärdighet.”

Alva tillade: “Det här valet är över. Kampen för att skydda vår konstitution, stärka vår demokrati och återställa parlamentets värdighet kommer att fortsätta.”

Fackets inrikesminister Amit Shah sa att “som vicepresident och ordförande för Rajya Sabha kommer Jagdeep Dhankhar att visa sig vara en idealisk väktare av konstitutionen”.

Rahul Gandhi ansluter sig till kongresspresidenten Sonia Gandhi och gratulerar den nya vicepresidenten och twittrade: “Tack till smt Margaret Alva ji för att du representerade andan i den gemensamma oppositionen med nåd och värdighet.”

Som Alva, Kongressen skonade inte heller TMC. “Alva drev en livlig kampanj och det var synd att TMC inte stödde henne. Indien kommer att behöva vänta på sin första kvinnliga vicepresident, säger den senior kongressledaren Jairam Ramesh. Om Dhankhar sa han: “Jag hoppas att han kommer att visa Bhairon Singh Shekhawats klokhet och objektivitet och kvickheten och humorn hos Venkaiah Naidu, hans partimän som blev V-P.”

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Dhankhar, som kommer från Rajasthan, började sin politiska karriär i den dåvarande Janata Dal. Som advokat till sin utbildning valdes han in i Lok Sabha från Jhunjhunu 1989. Han var en kort tid biträdande minister för unionen från april-november 1990. Han var ansvarig för parlamentariska angelägenheter. Han gick sedan över till delstatspolitik och flyttade till kongressen.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs

PremiumVägen till 2024 | Droupadi Murmu på Raisina Hill: BJP kan stöta på några stötarPremium

Nitish Kumar’s blandning av 3 C-kort: En berättelse om hans flip-flop-flips…

Premium

ExplainSpeaking: Vad RBI:s undersökningar säger om Indiens ekonomi Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Hans nästa val var till Rajasthan-församlingen på en kongressbiljett. Han representerade Kishangarhs säte från 1993 till 1998. Därefter praktiserade han som advokat i Högsta domstolen tills han utsågs till guvernör i Västbengalen i juli 2019. Hans period som guvernör i Västbengalen präglades av ständiga körningar med Mamata Banerjee regering.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu