Varför det är viktigt att en stamsångare vann ett National Award

0
67

Mrudula Devi S skriver: Nanjiamma, sångaren, är inte regissören Sachidanandans skapelse, utan produkten av en sociokulturell revolution som har pågått i evigheter. (Bild: Wikipedia)

Skrivet av Mrudula Devi S

Till och med ursprungsbefolkningen i Australien grät när den sydafrikanska reggaemusikern och rastafarianen Lucky Philip Dube dog. En äldre australiensare skrev på ett träd, “Du kommer alltid att finnas i våra hjärtan med din musik “. Det har funnits tillfällen tidigare då låtarna från icke-kaukasiska människor har tagit över världen. Fältsånger och arbetssånger var afrikanska slavars försvarssånger, omhuldade av senare generationer. “Kalakkatha”, låten på Irula-språket som sjungs av Nanjiamma, en stamkvinna, för filmen Ayyappanum Koshiyum, är en sådan låt som har korsat nationella och kulturella gränser och hänfört världen. Dess globala smaker gjorde det möjligt för den att resonera med hjärtslagen hos musikälskare runt om i världen.

Berättelsen om Ayyappanum Koshiyumkretsar kring konflikten mellan den rike ex-havildaren Koshi Kurien och Attappadi underinspektör Ayyappan Nair, son till en stamkvinna. Eftersom filmen utspelar sig i en stammiljö var det regissören K R Sachidanandan’s beslut att låta en Adivasi-sångare framföra en låt på ett Adivasi-språk, vilket förde sångaren Nanjiamma in i filmen. Filmens titellåt “Kalakkatha”, komponerad av Jakes Bejoy, nådde popularitet efter att den släpptes på YouTube och fick mer än 10 miljoner visningar på en månad. Den vann Nanjiamma, som tillhör en Irula-stam, National Award för bästa kvinnliga sångerskaoch Kerala State Special Jury Award.

Irula är ett dravidiskt språk som talas av Irula-stammarna som bor i området av Nilgiri-bergen, i delstaterna Tamilnadu, Kerala och Karnataka. Språket Irula är rikt på sina seder, legender och folkmusik. Redan innan fordon som bussar och bilar nådde Attapadi, ett stamblock i Keralas Palakkad-distrikt, kunde Irula-folket se flygplan flyga över huvudet. Nanjiammas sång handlar om en Irula-mamma som lockar sitt barn att äta ris genom att säga till honom att hon ska visa honom ett flygplan.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Delhi Confidential: Raghav Chadha slår en lyrisk ton när han bjuder…

Premium

Premiärministerns kansli förklarar tillgångar för ministrar, Modi donerar endast andel i prop…

Premium

9 FIRs, många meddelanden: Shrikant Tyagis långa historia av ryktbarhet

Premium

Efter pandemin, anställda ovilliga att återvända, företag tar kontor till små… Prenumerera nu för att få 66 % RABATT Explained |The National Film Awards: historia, betydelse och senaste trender

Nanjiamma, sångaren, är inte regissören Sachidanandans skapelse, utan produkten av en sociokulturell revolution som har pågått i evigheter. Hon gjorde sin sång- och skådespelardebut i filmen Aggedu Nayaga (2015), regisserad av Sindhu Sajan, lärare och människorättsaktivist. Hon har gjort stora bidrag till Kerala som folkkonstnär i Azad Kala Sangam av stamkonstnären Palani Swamy under lång tid.

Historiska studier som har vuxit fram bland ursprungsbefolkningen har blivit förebud om betydande förändringar i den sociokulturella världen. Talanger som MN Thankappan, CJ Kuttappan, Mariamma John (Mariamma Chedathi) och Kalabhavan Mani åstadkom betydande förändringar i folkkulturen i Kerala. Folkartister som PS Banerjee och Mathai Sunil har gjort sådana former mer populära. Dessa sånger hördes överallt i Kerala genom musiksamlingar som fram till 1980-talet hade ignorerat stamkonstformer.

Det har blivit tydligt för mainstream att det finns en stor ursprungsbefolkning bortom eliten, ortodoxa malayalamska språk och tempelkultur. Det är uppenbart att alla uppteckningar av Keralas “sociokulturella-politiska historia” inte kommer att vara fullständiga om de idéer som urbefolkningen lägger fram ignoreras.

Annons

Konst är ett ständigt närvarande inslag i stamliv: När du arbetar och vilar, för ceremonier som födelse och död. Nanjiamma blev folksångerska eftersom hon tillhörde en grupp där musik är inneboende. Hennes inträde i det hegemoniska högkvarteret för Malayalams film är anmärkningsvärt.

Än idag är stamkvinnor bland de mest utsatta för övergrepp. Det faktum att Nanjiamma är en kvinna från en klass som inte har något privilegium bör tydligt markeras. När Nanjiamma vinner ett nationellt pris representerar det också hennes samhälle – ett samhälle som inte har någon auktoritet på landet. På grund av bristande auktoritet över marken har dessa grupper inte kunnat resa sig socialt, ekonomiskt och kulturellt. Därför är det kulturella uppvaknandet av det samhället genom priset som Nanjiamma vann. Hon höjer nu rösten för att hon inte får den mark hon förtjänar trots att hon är en National Award-vinnare. Ingen annan vinnare av National Award har mött en sådan situation.

Läs också |Hur Nanchammas National Award sätter rekordet för musiktraditionerna i Attappadi

Kerala lägger i allmänhet vikt vid ortodox tempelkonst och klassiska sånger. Asiens största konstfestival, School Arts Festival, främjar utbildade elever med stöd av lärare. Studenter från Dalit och stamsamhällen, som inte har ekonomiska möjligheter att studera under en guru på många år, blir ofta eftersatta i sådana tävlingar. Vinnare från School Arts Festival tar sig in i filmerna där klassisk musik marknadsförs. Därför finns det ett naturligt uteslutande av samhällena från mindre privilegierade samhällen från dessa konstområden. De tvingas bli kulturellt osynliga samtidigt som de är synliga fysiskt. Det nationella priset som Nanjiamma vann är en inspiration för många sådana människor.

Annons

Musik har inget språk, inga hinder. Det kan överbrygga klyftan mellan öst, väst, norr och söder, och erövra hela mänsklighetens hjärtan. All musik föds från jorden. Teknik och praktik kom senare. Nanjiamma’s låt gick till våra hjärtan på grund av dess unika karaktär, och inte på grund av dess teknik. Låt oss också sjunga den med våra hjärtan

(Författaren är en dalitaktivist och textförfattare som skrev en Paluva-språkslåt till malayalamfilmen The Great Indian Kitchen)

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu