Striderna kring det ukrainska kärnkraftverket ökar farhågorna för säkerheten

0
44

En lockbetssoldat vid en vägkant över floden Dnipro från kärnkraftskomplexet Zaporizhzhia, i utkanten av Nikopol, Ukraina. (David Guttenfelder/The New York Times)

Strider rasade i lördags nära ett vidsträckt kärnkraftverk i södra Ukraina, trots varningar från kärnsäkerhetsvakthundar den senaste veckan om att förhållandena där utgjorde risker och “utom kontroll. ”

Den ryska militären har använt Zaporizhzhia-anläggningen, Europas största, som bas för att anfalla den ukrainskkontrollerade staden Nikopol på andra sidan floden. På lördagen avfyrade den en salva Grad-raketer som skadade 11 hyreshus och 36 privatägda hus och skadade tre personer, uppger den ukrainska militären.

Attacken slog också ut elektricitet, vatten och naturgasförsörjning i staden, där invånarna har flytt från artillerianfallen och åtföljande risk för strålning, sade den ukrainska militären.

Ryska styrkor började iscensätta artilleriattacker från anläggningen för ungefär en månad sedan, och den ukrainska militären har sagt att den inte kan skjuta tillbaka på grund av farhågor om att den skulle träffa en reaktor vid anläggningen och antända en strålningskatastrof.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

UPSC Key-8 augusti 2022: Varför du bör läsa “NITI Aayog” eller “Bottom-up A…

Premium

Inlägg för Tejashwi håller RJD i handen, BJP väntar och tittar påPremium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs

Premium

C Raja Mohan skriver | Indien, Bangladesh, Pakistan: Vad öst kan lära väst Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Ukraina har också anklagat ryssarna för att ha startat explosioner vid anläggningen som är avsedd att avskräcka europeiska allierade om kärnsäkerhet och avskräcka beväpning av Ukraina.

En invånare i Nikopol, Ukraina, på bakgården till sitt hem, där hon sa att ett oexploderat ryskt militärgranat landade den 29 juli 2022. En serie sprängningar den 5 augusti 2022 mot anläggningen, som den ryska militären använder som täckmantel för artilleriattacker, förnyad oro för en strålningskatastrof. (David Guttenfelder/The New York Times)

Anläggningen i Zaporizhzhia upptar en farlig plats vid den breda floden Dnepr, längs frontlinjen av kriget mellan Ryssland och Ukraina. Den ukrainska armén kontrollerar västra stranden, medan ryssarna är förskansade runt anläggningen på flodens östra strand.

Striderna nära kärnkraftverket kom när sammandrabbningarna fortsatte på andra håll i Ukraina, inklusive ryskt artilleri- och stridsvagnsanfall mot den östra staden Bakhmut, platsen för några av de hårdaste striderna längs fronten de senaste dagarna.

Den ukrainska militären fortsatte att slå mål långt bakom Rysslands frontlinjer i hopp om att minska ammunition och bränsletillförsel. Amerikanskt försedda HIMARS-raketer har hjälpt till att förändra tidvattnet i kriget, och på fredagen träffade Ukraina tre kommandoposter och sex ammunitionsdepåer på olika positioner bakom fiendens linjer längs fronten, heter det i ett uttalande.

Upprördhet över kärnsäkerhetskränkningar – Rafael Grossi, chef för FN:s kärnkraftsövervakning, sa på tisdagen att “varje princip om kärnsäkerhet har kränkts” – har inte gjort något för att få den ryska armén från platsen, och striderna har fortsatt dagligen , med explosioner tidigt på eftermiddagen på fredagen. Grossi kallade förhållandena vid anläggningen “utom kontroll.”

Grossi sa att han var mycket mer orolig för Zaporizhzhia än han var för Tjernobyl, platsen för kärnkraftskatastrofen 1986, även i Ukraina, som strålade ut det omgivande området och hotade Europa.

“Tjernobyl, jag tror att vi är bra,'' sade Grossi och noterade att hans byrå hade inspekterat anläggningen regelbundet och hade återställt sensorer för strålningsövervakning och andra detekteringsenheter.

Tvärs över floden Dnepr kan kärnkraftverket Zaporizhzhia ses från ukrainska hålls territorium nära Nikopol den 29 juli 2022. En serie explosioner den 5 augusti 2022 vid anläggningen, som den ryska militären använder som skydd för artilleriattacker, förnyade oron för en strålningskatastrof. (David Guttenfelder/The New York Times)

Men Internationella atomenergiorganet har inte kunnat komma åt viktiga delar av reaktorerna i Zaporizhzhia, eftersom den ryska ockupationsstyrkan och den omgivande beskjutningen gör det för farligt för inspektörer. Det ökar utsikterna att om skada görs på anläggningen kan det i bästa fall vara svårt att bedöma faran, tillade han.

I ett uttalande som utfärdades på lördagen sade det ukrainska statliga kärnkraftsföretaget Energoatom att ryska soldater har ockuperat källare vid anläggningen och hindrar anställda från att ta skydd i dem, trots riskerna med strider i området. “Människor har inte skydd och är i fara”, heter det i uttalandet.

Blockering av tillträde till skyddsrummen kommer ovanpå andra psykologiska påfrestningar för ukrainska arbetare i reaktorns kontrollrum och andra fabriksanställda, som har utsatts för till hårda förhör inklusive tortyr med elektriska stötar, enligt ukrainska tjänstemän. Spänningen innebär risker för olyckor genom mänskliga misstag, har tjänstemännen sagt.

Fredagens explosioner förstörde elektriska högspänningsledningar, vilket tvingade de ukrainska arbetarna att minska produktionen vid en av anläggningens sex reaktorer. Två andra hade redan stått på tomgång och en tredje genomgick rutinunderhåll.

Senare på dagen skadade en andra serie explosioner en byggnad i anläggningens lokaler, enligt Ukrainas statliga kärnkraftsbolag. Företaget sa att Ryssland arrangerade sprängningarna; Rysslands militär sa att attackerna kom från ukrainsk sida.

I sitt kvällstal till ukrainare framhöll president Volodymyr Zelenskyy på fredagen vad han kallade det “fräcka brottet” av den ryska militären som använde kärnkraftverket som skydd.

“Ockupanterna skapade ytterligare en extremt riskabel situation för alla i Europa”, sa Zelenskyy och citerade explosionerna tidigare under dagen i fabriken. “Detta är det största kärnkraftverket på vår kontinent. Och varje beskjutning av den här anläggningen är ett öppet, fräckt brott, ett terrordåd.”

En rådgivare till Zelenskyy, Mykhailo Podolyak, tog upp risken ännu mer rakt på sak i ett inlägg på Twitter på lördagen och antydde att en katastrof som skickar strålning över Europa kan inträffa vilken dag som helst.

“Denna morgon i Europa blev det möjligt just nu. eftersom kärnkraftverket i Zaporizhzhia mirakulöst nog inte exploderade igår”, skrev han och använde stenografi för kärnkraftverk. Han föreslog att FN skulle förhandla om ett ryskt tillbakadragande från anläggningen som skulle sätta platsen under kontroll av en oberoende “särskild kommission”.

Västländer har infört tunga sanktioner mot Ryssland för dess krig mot Ukraina, och Zelenskyy uppmanade dem att utvidga dessa till Rysslands statliga kärnkraftsbolag Rosatom. Företaget har tecknat kontrakt med dussintals länder runt om i världen, inklusive Kina, Indien, Turkiet och Finland, för att designa och bygga kärnkraftverk

“Detta är enbart en fråga om säkerhet”, sa Zelenskyy. “Den som skapar kärnvapenhot mot andra nationer är definitivt inte kapabel att använda kärnteknik på ett säkert sätt.”

Grossi, generaldirektör för IAEA, sade på tisdagen att kriget i Ukraina “hotar ett av världens största kärnkraftsprogram”, och noterade flera säkerhetsöverträdelser vid Zaporizhzhia-anläggningen och beskrev situationen som “utom kontroll.”

“Oagerande är samvetslöst”, sa han. “Om en olycka inträffar vid kärnkraftverket i Zaporizhzhya har vi ingen naturkatastrof att skylla på. Vi har bara oss själva att svara på.”

Att basera militär utrustning vid anläggningen ger Ryssland en taktisk fördel, säger ukrainska arméchefer och civila tjänstemän.

Ryssland har parkerat en bepansrad personalbärare och lastbilar i ett maskinrum i reaktor nr 1, enligt Dmytro Orlov , borgmästare i Enerhodar, staden som är hem för kärnkraftverket.

Ryssland placerar raketartilleriuppskjutare mellan reaktorbyggnader, sa Orlov. Ukrainas militära underrättelsetjänst påstod sig ha träffat en med en drönarmmunition i juli.

Rysslands användning av platsen för militära ändamål är också avsedd att signalera faran med att fortsätta västerländsk politik att beväpna Ukraina, Ukrainas nationella säkerhet och Det sade försvarsrådet i ett uttalande.

Rådets centrum för att motverka desinformation identifierade syftet som att öka “rädslan i Europa för möjligheten av en kärnvapenkatastrof och minska västländernas önskan att ge militär hjälp.”< /p> TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu