Rajasthan CM Ashok Gehlot säger dödsstraff för våldtäkt som leder till mord, möter motreaktioner

0
46

Rajasthan CM Ashok Gehlot. (PTI)

En kontrovers har utbrutit över Rajasthans chefsminister Ashok Gehlot’s uttalande om att ända sedan dödsstraff infördes för våldtäkt har det skett en ökning av antalet offer för övergrepp som mördats av anklagade för att förhindra dem från att vittna.

Oppositionspartier, inklusive BJP och Aam Aadmi-partiet, samt Delhi Commission for Women kritiserade Gehlot för hans uttalanden.

När han talade i Delhi på fredagen, vid sidan av kongressens protest mot prishöjningar, sa Gehlot: “Rape ho rahe hain bachchiyon ke saath mein. Aur bachchiyon ka jabse kar diya hai ki bhai usko phansi ki saza milegi, Nirbhaya ke baad mein… uske baad mein hatyayein bahut zyada hone lag gayeen bachchiyon ki. Våldtäkt karne wala dekhta hai ye to gavah ban jayegi kal mere khilaaf (Våldtäkter sker mot flickor. Och sedan dödsstraff infördes för anklagade, efter Nirbhaya… mördas många flickor. Våldäktsmannen fruktar att hon kommer att bli imorgon ett vittne mot mig).”

CM tillade: “Toh woh våldtäkt bhi karte hain aur hatya bhi kar dete hain bachchiyon ki. Poore mulk mein, main dekh raha hoon jo report aa rahi hai, ye ek bahut khatarnak trend hai (Så den anklagade våldtar och mördar även flickan. Jag kan se detta i rapporter som kommer från hela landet, detta är en mycket farlig trend) .”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Delhi Confidential: Raghav Chadha slår en lyrisk ton när han bjuder. ..

Premium

Premiärministerns kansli förklarar tillgångar för ministrar, Modi donerar endast andel i prop…

Premium

9 FIRs, många meddelanden: Shrikant Tyagis långa historia av ryktbarhet

Premium

Efter pandemin, anställda ovilliga att återvända, företag tar kontor till små… Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

BJP MLA och Rajasthans vice ledare för oppositionen Rajendra Rathore sa att uttalandet återspeglar Gehlot-regeringens misslyckande med att kontrollera våldtäktsincidenter i delstaten. Rathore kallade kommentarerna “olyckliga och skamliga” och sa: “CM, som också är chef för inrikesdepartementet, kan inte undgå sin regerings misslyckande när det gäller att öka antalet våldtäkter i staten.”

Läs också |'Dummy-konton'-raden: Gehlot-regeringens utrullning av Rajiv Gandhi-planen träffar Opp, ungdomsväggen

Han tillade att den tidigare BJP-regeringen i delstaten hade infört dödsstraff mot de som anklagades för att ha våldtagit minderåriga, och Gehlot motsatte sig det på grund av hans regerings misslyckande. “Chiefministern… gör upprepade gånger jobbet med att höja moralen hos våldtäktsmän snarare än att bryta (detsamma). Frågan är att om inrikesministern själv rullar ut röda mattan för kriminella, vad blir då polisutredningen?” Rathore twittrade.

Rathore vågade också Gehlot att komma med en resolution mot dödsstrafflagen.

Annons

Delhi Commission for Women, ordförande, Swati Maliwal, twittrade: “Inget fördömande av detta uttalande från Rajasthans chefsminister Ashok Gehlot kommer att räcka. Idag sker barbariska våldtäkter mot flickor i landet. Lagen kom efter mycket smärta och hungerstrejk. Moralen hos varje offer brister på grund av sådana uttalanden från politiker. Ledarnas uppgift är att ge kvinnors säkerhet och inte ge värdelösa uttalanden.”

AAP MLA och partiets Rajasthan-ansvarige Vinay Mishra sa att Gehlots uttalande skulle uppmuntra våldtäktsmän.

Efter motreaktionen berättade Gehlot för journalister på söndagen att han stod vid sina kommentarer och bara hade talat om verkligheten om vad som hände i landet. Han sa också att det var BJP:s vana att “göra falsk information viral i media”.

Annons

På frågan om han ansåg att det fanns ett behov av att göra ändringar i lagen, Gehlot sa att det var något som Indiens regering och delstatsregeringar borde tänka på. “Tidigare var det inte så många mord, kanske ett-två. Nuförtiden får vi höra att det förekommer våldtäkt och att flickan också är död”, sa han.

Data från Rajasthanpolisen visar en ökning med 17,03 % i registreringen av fall relaterade till grymheter mot kvinnor 2021 jämfört med 2020.

Under två på varandra följande år, 2019 och 2020, såg Rajasthan det högsta antalet fall av våldtäkt och försök till våldtäkt, enligt uppgifter från National Crime Records Bureau.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu