M vill se maxtak på elräkningar – S ska undersöka

0
44

Moderaterna vill införa ett tillfälligt maxtak som ska skydda hushållen från allt för höga elräkningar i vinter. Samtidigt vill partiet se över elprisområdenas utformning, uppger den ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson till SVT. Förslaget bygger på en norsk modell där staten går in och kompenserar hushållen när elräkningen når en viss nivå. – Då kan staten exempelvis stå för 75 procent för allt som går över 1 krona per kilowattimme. Det kan innebära 6 000 kronor för en villaägare, säger Svantesson. Till TT uppger statsminister Magdalena Andersson (S) att regeringen kommer att studera förslaget noga. – Vi är beredda att stötta hushållen under den svåra situation många har. Hon tillägger dock att staten inte kommer kunna kompensera för varje prishöjning som kommer med anledning av kriget i Ukraina. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. I sommar får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.