Kerala, Vest-Bengals flagg trenger bedre sentrum-stat-samarbeid

0
118

PM Narendra Modi samhandler med Rajasthan CM Ashok Gehlot og Chhattisgarh CM Bhupesh Baghel på NITI Aayog-møtet i New Delhi på søndag. PMO

Det syvende møtet i styringsrådet for NITI Aayog ble deltatt av statsminister Narendra Modi og sjefsministrene i mange stater. Her er hva noen av CM-ene sa:

Chhattisgarh

Modi berømmet Godhan Nyay Yojana initiert av den kongressledede regjeringen i Chhattisgarh, og sa at ordningen er i bøndenes interesse ettersom vermi-kompost tilberedt av kumøkk bidrar til å øke produktiviteten i åkeren.

Chhattisgarhs sjefsminister Bhupesh Baghel foreslo under møtet at MGNREGA skulle implementeres i landlige områder som ligger nær byer og byer med en befolkning på mindre enn 20 000. Han gjentok statens krav om GST-kompensasjon, overføring av beløpene som ble samlet inn som “tilleggsavgift” fra kullblokkselskaper og refusjon av utgifter på 11 828 crore Rs gjort av delstatsregjeringen for utryddelse av venstreekstremisme. GST-kompensasjonstilskuddet bør videreføres de neste fem årene, sa han.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Kerala

Keralas sjefsminister Pinarayi Vijayan sa at unionsregjeringen må ta tak i utfordringene med samarbeidende føderalisme.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-9. august 2022: Hvorfor du bør lese «Egg og tro» eller «Transge…Premium

Streetwise Kolkata – Beckbagan: Oppkalt etter en utsending fra Awadh …

Premium

Som statsminister Modi igjen refererer til Rajya Sabha 'hindring', noen hussannheterPremium

Delhi Confidential: Raghav Chadha slår en lyrisk tone mens han byr…Abonner nå for å få 66 % RABATT Les også |Suman Bery skriver: NITI Aayogs rolle i å sikre samarbeid mellom stater og sentrum

Han sa at lovgivning om emner i den samtidige listen bare bør igangsettes etter tilstrekkelig konsultasjon med statene, og at senteret bør avstå fra å lage lovgivning om elementer i delstatslisten.

Med henvisning til høyesterettsdommen 3. juni, som gjorde én km økosensitiv sone obligatorisk for alle beskyttede skogområder, sa sjefsministeren at senteret burde ha rettsmidler i denne forbindelse.

Han søkte også å fullføre den nasjonale motorveiutviklingen i staten i en tidsbestemt måte.

Annonse

Vest-Bengal

Vest-Bengals sjefsminister Mamata Banerjee understreket søndag at senteret bør se på kravene fra delstatsregjeringene “mer seriøst”, og ingen politikk bør påtvinges dem.

Les også |Nitish hopper over NITI-sesjonen, det fjerde sentralmøtet. om 3 uker

Hun understreket at det burde være et “større samarbeid” mellom senteret og statene. Banerjee sa også at statlige myndigheter ikke bør presses til å implementere den nasjonale utdanningspolitikken.

Haryana

Haryana CM Manohar Lal Khattar oppfordret unionsregjeringen til å fremme naturlig jordbruk i landet, og fortalte hvordan statens inntekt per innbygger er den høyeste blant de største statene i landet.

Annonse

Khattar forsikret NITI Aayog om samarbeid med staten «ved å nå målet om at India skal bli en økonomi på 5 billioner dollar».

Les også |KCR hopper over NITI-møtet søndag, vil at statsministeren skal 'endre sine måter'

“Til tross for å være en liten stat har Haryana gitt et betydelig bidrag til landets økonomi. Inntekt per innbygger til Haryana er Rs 2.74.635, som er høyest blant de store statene. Haryana er også inkludert i de ledende statene i landet på parameterne for økonomisk utvikling…,” sa han.

Punjab

Punjabs sjefsminister Bhagwant Mann presenterte saken om bønder av staten ved å understreke behovet for å gjøre Minimum Support Price (MSP) til en juridisk garanti og sikre et idiotsikkert markedsføringssystem for alternative avlinger.

Han sa at ettersom landbruk ikke lenger er en lønnsom satsing, står bøndene overfor en alvorlig krise. Mann sa at alle anstrengelser må gjøres for å redde bøndene fra denne situasjonen som unionsregjeringen må gripe inn for.

Maharashtra

Maharashtras sjefsminister Eknath Shinde la søndag vekt på reformer for å innlede større åpenhet og ansvarlighet for å fungere i urbane lokale organer. I henhold til loven om rett til informasjon (RTI) vil staten lansere en integrert nettportal som en enkelt leveringsplattform for alle varslede mikrokommunale tjenester til de urbane lokale organene 15. august.

Annonse Les også |NITI Aayog møte: Maharashtra CM Shinde legger vekt på reformer i lokale organer, agri, utdanning

Shinde fremhevet også trinnene som ble tatt av staten for gjennomføringen av den nasjonale utdanningspolitikken og sa at hans regjering var fullt ut forpliktet til effektiv utrulling av denne utdanningspolitikken .

Rajasthan

Rajasthans sjefsminister Ashok Gehlot gjentok statens krav om å erklære Eastern Rajasthan Canal Project (ERCP) som et nasjonalt prosjekt.

Annonse

Gehlot sa også at endringen i økonomisk deltakelsesmønster for sentralt sponsede ordninger har ført til ekstra belastning på statene. Han sa også at senteret burde forlenge perioden med GST-kompensasjon med fem år fra juni 2022 til juni 2027, og at rundt 3780 crore Rs i GST-kompensasjon, som fortsatt er til behandling hos senteret, også bør frigis til staten.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Annonse

Uttar Pradesh

Gjentar regjeringens besluttsomhet om å gjøre Uttar Pradesh til en $1 trillion (Rs 80 lakh) crore) økonomi i de neste tre årene, krediterte sjefsminister Yogi Adityanath søndag statsminister Modis veiledning og ledelse for “statens suksess”.

Adityanath sa at regjeringen hans jobbet på en planlagt måte for å oppnå dette. det “utfordrende” målet om å gjøre Uttar Pradesh til en økonomi på 1 billion dollar (80 lakh crore) med et “fokus på å gjøre statens infrastruktur i verdensklasse”.

CM la til at arbeidet av GIS-undersøkelsen i 17 kommunale selskaper var i gang for å forbedre den økonomiske tilstanden til de kommunale organene, på grunn av dette er det mulig å doble boligskatten innen utgangen av dette regnskapsåret.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Kjøp nå