Home Svenska Jal Jeevan-uppdrag: En by i Maharashtra har en lektion för resten av Indien

Jal Jeevan-uppdrag: En by i Maharashtra har en lektion för resten av Indien

0

Under JJM strävar centralregeringen efter att tillhandahålla dricksvatten i tillräcklig mängd på lång sikt till varje hushåll på landsbygden genom kranvattenanslutning senast 2024.

Pimpalghar-Ranjnoli, en by belägen i industribältet i Thane-distriktets Bhiwandi tehsil längs motorvägen Mumbai-Nasik, har använt medel under Jal Jeevan Mission (JJM) för att säkerställa att alla 842 familjer i byn får kranvattenanslutning. Med andra ord har var och en av de 5 644 invånarna i byn tillgång till 55 liter vatten varje dag.

Enligt JJM strävar centralregeringen, i samarbete med stater, efter att tillhandahålla dricksvatten i adekvat kvantitet och föreskriven kvalitet på lång sikt till varje hushåll på landsbygden, inklusive i stamområden i landet, genom kranvattenanslutning senast 2024.

Med industrier som växer runt det har Pimpalghar-Ranjnoli varit ett föredraget resmål för arbetare från olika delar av landet . Men när fler och fler arbetare kom till byn ökade efterfrågan på vatten kraftigt.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

9 FIRs, många meddelanden: Shrikant Tyagi's långa historia av ryktbarhet

Premium

Efter pandemin, anställda ovilliga att återvända, företag tar kontor till små…

Premium

UPSC-nyckel-8 augusti, 2022: Varför du borde läsa “NITI Aayog” eller “Bottom-up A…

Premium

Freebie, subvention, compensation: Låt oss återställa villkoren för debatt Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

“Det var nödvändigt. Man kan inte leva utan vatten. Kvinnor fick mest nytta av detta initiativ. Tidigare brukade vi ägna en halv dag åt att säkerställa tillgången på vatten för hushållssysslorna. Men det är ett minne blott nu, säger Sulochana Bhagat, tidigare sarpanch i byn.

Även under Covid-19-pandemin använde byn sina medel – runt 7 till 8 lakh Rs – för att lägga ner rörledningarna.

Det som är lika anmärkningsvärt med Pimpalghar-Ranjnoli’s prestation är det faktum att byn effektivt har sett till att invånarna betalar användaravgifterna för kranvatten. Ofta misslyckas sådana initiativ och framgångshistorier eftersom lokala myndigheter misslyckas med att åstadkomma en disciplin där människor betalar de nödvändiga användaravgifterna. I avsaknad av sådana användaravgifter blir många liknande initiativ ohållbara.

Läs också |Jal Jeevan och Swachh Bharat-missionerna kombineras för att förbättra människors välbefinnande

Varje anslutning får en vattenräkning på 100 Rs per månad. Enligt G L Chowdhari, byutvecklingsansvarig för Pimpalghar-Ranjnoli, har byn 90 procent betalningshistorik.

“Village får en räkning på runt 25 000 till 27 000 Rs från BMC varje år och vi försök att betala hela beloppet utan några avgifter”, sa han. Byn får sitt vatten från rörledningar som går genom byborna’ fält som tar vatten till Mumbai från dammar i Thane-distriktet.

Byn är inte nöjd med sina prestationer och utökar också sina ansträngningar för att minska vattensvinnet.

På Pimpalghar-Ranjnoli får varje hushåll vatten på morgonen — från 07.00 till cirka 11.00.

”Tidigare, när vi hade mindre vatten, användes det försiktigt. Nu, många gånger, förblir kranarna öppna, vilket slöser vatten. Jag strövar runt för att stänga rinnande kranar och säger till folk att vi måste spara på vattnet. Bekvämlighet kan inte göra oss oansvariga, säger Vicky Patil, som arbetar med gram panchayat.

Läs också |50 procent av Jal Jeevan-målet ska nås genom att eftermontera gamla kranar i år

Medan Pimpalghar-Ranjnoli kan sticka ut som en modell för resten av landet, är det en del av en bredare insats från delstatsregeringen att implementera JJM. Maharashtra är en av de ledande staterna i landet när det gäller att implementera JJM.

Enligt uppgifter från centralregeringen har nästan 71 procent av hushållen i Maharashtra tillgång till en krananslutning; riksgenomsnittet är knappt 52 procent. Med detta mått rankas Maharashtra på nionde plats efter Goa, Telangana, Haryana, Andaman och Nicobaröarna, Punjab, Bihar, Himachal Pradesh och Manipur.

“Omkring 90 procent av byarna i delstaten hade redan minst ett tryck. Det hjälpte oss att planera uppdraget. Vår utmaning var att se till att varje hushåll i byn får kranvattnet”, säger Hrishikesh Yashod, uppdragschef, JJM, Maharashtra.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Staten har planerat 37 422 system inom JJM till en uppskattad kostnad av Rs 20 968,79 crore i Zilla Parishads (ZP). Från och med den 25 juli är detaljerade projektrapporter (DPR) för 31 430 (84 procent) planer klara. Av dessa har tekniska sanktioner för 26 278 och administrativt godkännande för 22 597 getts. Totalt har 19 156 anbud lämnats.

Staten har utfärdat arbetsorder för 12 438 system. Av de totala projekten är 1 914 färdiga medan arbetet med återstående 10 057 pågår. “Även om 84 procent DPR är redo, är vi övertygade om att de återstående 17 procent DPRs också kommer att vara klara snart. Det finns några problem på marknivå som kommer att lösas så snart som möjligt, säger Yashod. Ett schema kan vara för en enskild by eller för en grupp byar.

“Arbeten under Rs 5 crore kommer att utföras på Zilla Parishad (ZP) nivå medan de ovan kommer att utföras av Maharashtra Jeevan Pradhikaran,” säger Sanjeev Jaiswal, chefssekreterare, vattenförsörjning och sanitetsavdelning. Cirka 90 procent av DPR kommer att utföras på ZP-nivå. Naxal-drabbade Gadchiroli-distriktet i Vidarbha-regionen i delstaten har 100 procent (1082 system) DPRs redo med arbete slutfört på 180 system och 664 planer på gång.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Staten hade utsett en projektledningskonsult för att utföra upplägg. Decentraliseringen av arbetet involverade olika organisationer och myndigheter på distriktsnivå för att utarbeta bycentrerade planer. Vattenkällan identifierades före DPR.

Om källan är grundvatten har en mekanism för att ladda brunnarna också slutförts. “Vattnets kvalitet är en viktig faktor här för vilka laboratorier kommer att inrättas,” sa han. För närvarande arbetar 39 certifierade laboratorier från grundvattendirektoratet för undersökningar och utvecklingsbyråer och planen är att ha 143 fler på underavdelningsnivå. Dessutom kommer varje gram panchayat att förses med ett testkit för bybor för att kontrollera kvaliteten på grundvattnet.

”Vårt jobb är att leverera 55 liter vatten dagligen till varje person i varje hushåll. Vi kommer att hålla tidsfristen före mars 2024”, sa Yashod.