Hvorfor det er viktig at en stammesanger vant en nasjonal pris

0
44

Mrudula Devi S skriver: Nanjiamma, sangeren, er ikke skapelsen av regissøren Sachidanandan, men produktet av en sosiokulturell revolusjon som har pågått i evigheter. (Bilde: Wikipedia)

Skrevet av Mrudula Devi S

Til og med urbefolkningen i Australia gråt da den sørafrikanske reggaemusikeren og rastafaren Lucky Philip Dube døde. En eldre australier skrev på et tre, “Du vil alltid være i våre hjerter med musikken din “. Det har vært tider før når sangene til ikke-kaukasiske mennesker har tatt over verden. Field holler-sanger og arbeidssanger var forsvarssangene til afrikanske slaver, verdsatt av senere generasjoner. 'Kalakkatha', sangen på Irula-språket sunget av Nanjiamma, en stammekvinne, for filmen Ayyappanum Koshiyum, er en slik sang som har krysset nasjonale og kulturelle grenser og begeistret verden. Dens globale smaker gjorde det mulig for den å gi gjenklang med hjerteslagene til musikkelskere over hele verden.

Historien om Ayyappanum Koshiyumdreier seg om konflikten mellom den rike eks-havildaren Koshi Kurien og Attappadi-underinspektøren Ayyappan Nair, sønn av en stammekvinne. Siden filmen er satt i et stammemiljø, var det regissør KR Sachidanandan's beslutning å la en Adivasi-sanger fremføre en sang på et Adivasi-språk, noe som brakte sangeren Nanjiamma inn i filmen. Filmens tittellåt “Kalakkatha”, komponert av Jakes Bejoy, oppnådde popularitet etter utgivelsen på YouTube, og fikk mer enn 10 millioner visninger i løpet av en måned. Den vant Nanjiamma, som tilhører en Irula-stamme, National Award for beste kvinnelige sangerinneog Kerala State Special Jury Award.

Irula er et dravidisk språk som snakkes av Irula-stammene som bor i området til Nilgiri-fjellene, i delstatene Tamilnadu, Kerala og Karnataka. Irula-språket er rikt på skikker, legender og folkemusikk. Allerede før kjøretøyer som busser og biler nådde Attapadi, en stammeblokk i Keralas Palakkad-distrikt, kunne Irula-folket se fly fly over hodet. Nanjiammas sang handler om en Irula-mor som lokker barnet sitt til å spise ris ved å fortelle ham at hun vil vise ham et fly.

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

Delhi Confidential: Raghav Chadha slår en lyrisk tone mens han byr…

Premium

PMs kontor erklærer eiendeler til ministre, Modi donerer kun andel i prop…

Premium

9 FIR-er, mange merknader: Shrikant Tyagi's lange rekord av beryktethetPremium

Etter pandemien, ansatte motvillige til å returnere, bedrifter tar kontorer til små… Abonner nå for å få 66 % rabatt Explained |The National Film Awards: historie, betydning og nyere trender

Nanjiamma, sangeren, er ikke skapelsen av regissøren Sachidanandan, men produktet av en sosiokulturell revolusjon som har pågått i evigheter. Hun debuterte som sang og skuespiller i filmen Aggedu Nayaga (2015), regissert av Sindhu Sajan, en lærer og menneskerettighetsaktivist. Hun har gitt store bidrag til Kerala som folkekunstner i Azad Kala Sangam til stammekunstneren Palani Swamy i lang tid.

Historiske studier som har dukket opp blant urfolkssamfunn har blitt varslere om betydelige endringer i den sosiokulturelle verden. Talenter som MN Thankappan, CJ Kuttappan, Mariamma John (Mariamma Chedathi) og Kalabhavan Mani førte til betydelige endringer i folkekulturen i Kerala. Folkeartister som PS Banerjee og Mathai Sunil har gjort slike former mer populære. Disse sangene ble hørt overalt i Kerala gjennom musikksamlinger som frem til 1980-tallet hadde ignorert stammekunstformer.

Det har blitt klart for mainstream at det er en stor urbefolkning utenfor eliten, det ortodokse malayalamspråket og tempelkulturen. Det er åpenbart at enhver oversikt over Keralas “sosio-kulturelle-politiske historie” ikke vil være fullstendig hvis ideene fremmet av urbefolkningen blir ignorert.

Annonse

Kunst er et alltid tilstedeværende trekk ved stammeliv: Mens du jobber og hviler, for seremonier som fødsel og død. Nanjiamma ble folkesanger fordi hun tilhørte en gruppe der musikk er iboende. Hennes inntreden i det hegemoniske hovedkvarteret til Malayalam kino er bemerkelsesverdig.

Selv i dag er stammekvinner blant de mest sårbare for overgrep. At Nanjiamma er en kvinne fra en klasse som ikke har noen privilegier, bør markeres tydelig. Når Nanjiamma vinner en nasjonal pris, representerer den også samfunnet hennes – et samfunn som ikke har noen autoritet på landet. På grunn av mangel på autoritet over landet har disse gruppene ikke vært i stand til å reise seg sosialt, økonomisk og kulturelt. Derfor er den kulturelle oppvåkningen til det samfunnet gjennom prisen vunnet av Nanjiamma bemerkelsesverdig. Hun hever nå stemmen for ikke å få landet hun fortjener til tross for at hun er en nasjonal prisvinner. Ingen andre vinnere av National Award har møtt en slik situasjon.

Les også |Hvordan Nanchammas National Award setter rekorden for musikktradisjonene til Attappadi

Kerala legger generelt vekt på ortodokse tempelkunster og klassiske sanger. Asias største kunstfestival, School Arts Festival, promoterer trente elever med støtte fra lærere. Studenter fra Dalit og stammesamfunn, som ikke har økonomiske midler til å studere under en guru på mange år, blir ofte etterlatt i slike konkurranser. Vinnere fra School Arts Festival kommer inn i filmene der klassisk musikk promoteres. Derfor er det en naturlig ekskludering av miljøene fra mindre privilegerte miljøer fra disse kunstfeltene. De er tvunget til å bli kulturelt usynlige samtidig som de er synlige fysisk. Den nasjonale prisen vunnet av Nanjiamma er en inspirasjon for mange slike mennesker.

Annonse

Musikk har ikke noe språk, ingen barrierer. Den kan bygge bro mellom øst, vest, nord og sør, og erobre hele menneskehetens hjerter. All musikk er født fra jorden. Teknikk og praksis kom senere. Nanjiamma’s sang gikk til våre hjerter på grunn av dens unike, og ikke på grunn av teknikken. La oss også synge den med våre hjerter

(Forfatteren er en Dalit-aktivist og tekstforfatter som skrev en Paluva-språklig sang for Malayalam-filmen The Great Indian Kitchen)

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå