Hvordan dette økonomiske øyeblikket omskriver reglene

0
54

En familie på en campingplass i Williston, N.D., hvor oljeboomarbeidere måtte finne alternativer til mer tradisjonelle boligalternativer, 31. mars 2010. For å forstå de merkelige, motstridende signalene som ble sendt av den amerikanske økonomien akkurat nå, hjelper det å se på Williston, N.D., rundt 2010. (Todd Heisler/The New York Times)

Skrevet av Ben Casselman

For å forstå de merkelige, motstridende signalene som sendes av den amerikanske økonomien akkurat nå, hjelper det å se på Williston, North Dakota, rundt 2010.

Nord-Dakota var midt i en oljeboom. Massevis av rigger boret hundrevis av brønner og fylte togvogner med råolje fordi det ikke hadde vært tid til å bygge en rørledning. Stort sett alle som ønsket en jobb kunne finne en, til og med tenåringene som droppet ut av videregående skole for å jobbe i oljefeltene. Lønningene steg. Hurtigmatrestauranter tilbød signeringsbonuser. Statskassa fylt opp med skatteinntekter.

Likevel så god som økonomien var, føltes den også ustabil. Restauranter kunne ikke ansette nok arbeidere. Bolig var mangelvare og kostbart. Lokal infrastruktur kunne ikke motstå den plutselige økningen i etterspørselen. Prisene for praktisk talt alt steg i været.

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

9 FIR-er, mange merknader: Shrikant Tyagi& #8217;s lange rekord av beryktethet

Premium

Etter pandemien, ansatte motvillige til å returnere, bedrifter tar kontorer til små…

Premium

UPSC Key-8. august 2022: Hvorfor du bør lese «NITI Aayog» eller «Bottom-up A…

Premium

Gratis, subsidie, kompensasjon: La oss tilbakestille vilkårene for debattAbonner Nå for å få 66 % RABATT

“Det var kaotisk,” sa David Flynn, en økonom ved University of North Dakota som har levd gjennom boomen og har studert den. “Økonomien gikk bra, inntektene for lokalområdene var oppe over hele linja, men du manglet fortsatt arbeidere og bedrifter hadde problemer.”

“Det høres mye ut som historiene du har hørt på nasjonalt nivå de siste par årene,” la han til.

Økonomer og politikere har brukt uker på å krangle om hvorvidt USA er inne i en resesjon . Hvis den er det, er resesjonen ulik noen tidligere. Arbeidsgivere la til mer enn en halv million jobber i juli, og arbeidsledigheten er lav i et halvt århundre.

Vanligvis, i lavkonjunkturer, er problemet at bedrifter ikke vil ansette og forbrukere ikke vil bruke. Akkurat nå ønsker bedrifter å ansette, men kan ikke finne arbeiderne til å fylle åpne jobber. Forbrukere ønsker å bruke, men finner ikke biler å kjøpe eller flyreiser å bestille.

Pickuper fyller parkeringsplassen til et motell i Williston, N.D., hvor oljeboomarbeidere måtte finne alternativer til mer tradisjonelle boligalternativer, 29. mars 2010. For å forstå de merkelige, motstridende signalene som sendes av den amerikanske økonomien akkurat nå, hjelper det å se på Williston, N.D., i ca. 2010. (Todd Heisler/The New York Times)

Resesjoner handler med andre ord om for mye tilbud og for lite etterspørsel. Det den amerikanske økonomien står overfor er det motsatte. Akkurat som North Dakota i 2010.

De underliggende årsakene er selvfølgelig forskjellige. Williston ble rammet av en økning i etterspørselen da selskaper og arbeidere flommet inn i det som hadde vært en liten by på Northern Plains. USA ble rammet av en pandemi, som forårsaket et skifte i etterspørselen og forstyrret forsyningskjeder rundt om i verden. Og sammenligningen går bare så langt: Willistons befolkning omtrent doblet seg fra 2010 til 2020. Ingen forventer at det skal skje med landet som helhet.

Likevel, enten det er lokalt eller nasjonalt, er den mest åpenbare konsekvensen den samme: inflasjon. Når etterspørselen overgår tilbudet – enten det er for støvler med ståltå i en oljeboomby eller for restaurantseter i kjølvannet av en pandemi – stiger prisene. Flynn husket at han gikk ut og spiste under høykonjunkturen og oppdaget at hamburgere koster $20, en følelse av klistremerkesjokk som praktisk talt alle amerikanere kjenner i disse dager.

Det er også en mer subtil konsekvens: usikkerhet. Ingen vet hvor lenge boomen vil vare, eller hvordan økonomien vil se ut på den andre siden av den, noe som gjør det vanskelig for arbeidere, bedrifter og myndigheter å tilpasse seg. I Williston var selskaper og myndigheter motvillige til å investere i leilighetsbyggene, barneskolene og kloakkrenseanleggene som samfunnet plutselig trengte – men kanskje ikke trengte når de var ferdige.

“Tenk på det som en situasjon hver dag, tilsynelatende, var et nytt sjokk, så du kunne ikke engang justere før en ny traff, sa Flynn. “Det er den konstante justeringen. Fullstendig uforutsigbar.»

Bedrifter har nå brukt 2 1/2 år i en tilstand av konstant tilpasning. Tidlig i 2020, praktisk talt over natten, byttet amerikanere restaurantmåltider mot hjemmebakt brød, og treningsmedlemskap for sosialt distanserte sykkelturer. Disse endringene forårsaket enorme forstyrrelser, delvis fordi bedrifter var motvillige til å foreta langsiktige investeringer for å møte kortsiktige topper i etterspørselen.

En nærbutikk på Manhattan, 13. juli 2022. Hvis USA er i en lavkonjunktur, er det ulikt noen tidligere: Arbeidsgivere la til mer enn en halv million jobber i juli, og arbeidsledigheten er lav i et halvt århundre. (Hiroko Masuike/The New York Times)

“Dette ville alltid forårsake sine egne problemer med priser og mangel,” sa Adam Ozimek, sjeføkonom for Economic Innovation Group, en forskningsorganisasjon i Washington. «Bedrifter kom aldri til å være slik: «Jeg skal bygge 10 nye sykkelfabrikker akkurat nå fordi vi er inne i en langsiktig sykkelboom.»

Noen andre endringer forårsaket av pandemien vil sannsynligvis vise seg å vare lengre. Men det er vanskelig for bedrifter å vite hvilke.

“Jeg tror bedrifter har rett i at den nåværende tilstanden i økonomien ikke kan holde – noe må gi,” sa Ozimek.

< p>For de fleste føles selvfølgelig ikke dette som en boom. Målinger av forbrukertillit er rekordlave, og amerikanere sier overveldende at de er misfornøyde med økonomien. Denne oppfatningen er forankret i virkeligheten: Høy inflasjon eroderer – og i noen tilfeller visker ut – fordelene med et sterkt arbeidsmarked for mange arbeidere. Timelønnen, justert for inflasjon, faller i det raskeste tempoet på flere tiår.

«Jeg vet at folk vil høre dagens ekstraordinære jobbrapporter og si at de ikke ser det, de føler det ikke i deres egne liv, sa president Joe Biden fredag. «Jeg vet hvor vanskelig det er. Jeg vet at det er vanskelig å føle seg bra med jobbskaping når du allerede har en jobb og du har å gjøre med stigende priser – mat og gass og mye mer. Jeg forstår det.”

Tara Sinclair, en økonom ved George Washington University, sa at USA ikke opplevde en ekte boom. Det ville innebære en god sirkel, der velstand avler investeringer, som avler mer velstand og gjør økonomien mer produktiv på lang sikt – en stigende tidevann som løfter alle båter.

I stedet har de langvarige forstyrrelsene av pandemien, usikkerheten om hvordan økonomien etter COVID-19 vil se ut og frykten for en resesjon gjort bedrifter motvillige til å satse på fremtiden. Næringslivets investeringer falt det siste kvartalet. Arbeidsgivere ansetter, men de lener seg sterkt på engangsbonuser i stedet for permanente lønnsøkninger.

“Det er ikke en økonomisk boom i betydningen av å ville investere langsiktig,” sa Sinclair. «Det er en boomtown-situasjon der alle bare venter på at den skal bli avbrutt.»

Faktisk prøver Federal Reserve å kutte det av. Jerome Powell, Fed-lederen, har beskrevet arbeidsmarkedet, med dobbelt så mange åpne jobber som arbeidsløse arbeidere, som «uholdbart varmt», og prøver å avkjøle det gjennom aggressive renteøkninger. Han og kollegene hans har gjentatte ganger hevdet at en mer normal økonomi – mindre som en boomtown, med lavere inflasjon – vil være bedre for arbeidere på lang sikt.

“Vi ønsker alle å komme tilbake til den typen arbeidsmarked vi hadde før pandemien, hvor forskjellene mellom rase- og kjønnsforskjeller og den slags var på historiske minimumsnivåer, hvor deltakelsen var høy, hvor inflasjonen var lav,” sa Powell sist. måned. – Vi ønsker å komme tilbake til det. Men det skjer ikke. Det kommer ikke til å skje uten å gjenopprette prisstabiliteten.»

Biden og hans rådgivere har også hevdet at en avkjølende økonomi er uunngåelig og til og med nødvendig når landet tilbakestiller seg fra den gjenåpningsdrevne økningen. I en meningsartikkel i The Wall Street Journal i mai advarte Biden om at den månedlige jobbveksten sannsynligvis vil avta, til rundt 150 000 i måneden fra mer enn 500 000, som “et tegn på at vi lykkes med å bevege oss inn i neste fase av utvinningen. ”

Så langt har denne overgangen vært unnvikende. Prognosemakere hadde forventet at ansettelsen skulle avta i juli, til en økning på rundt 250 000 arbeidsplasser. I stedet var tallet over 500 000, det høyeste på fem måneder, rapporterte Arbeidsdepartementet fredag. Men arbeidsstyrken – antallet personer som enten jobber eller aktivt søker arbeid – krympet og holder seg hardnakket under nivået før pandemien, et tegn på at tilbudsbegrensningene som har bidratt til høy inflasjon ikke vil avta raskt.

Bobiler nær et raffineri i Williston, N.D., hvor oljeboomarbeidere måtte finne alternativer til mer tradisjonelle boligalternativer, 1. april 2010. For å forstå de merkelige, motstridende signalene som sendes av den amerikanske økonomien akkurat nå, hjelper det å se på Williston , N.D., rundt 2010. (Todd Heisler/The New York Times)

Sinclair sa at det ikke burde være overraskende at det tok tid å omstille seg etter at koronaviruset forstyrret nesten alle aspekter av livet og arbeidet. Fra juli hadde den amerikanske økonomien samlet sett gjenopprettet alle jobbene som ble tapt i løpet av de første ukene av pandemien. Men under overflaten ser situasjonen drastisk annerledes ut enn den var i februar 2020. Det er nesten en halv million flere lagerarbeidere i dag, og nesten 90 000 færre barnevernsarbeidere. Millioner av mennesker jobber fortsatt eksternt. Andre har byttet karriere, startet virksomhet eller sluttet å jobbe.

“Vi må huske at vi fortsatt ordner opp i det,” sa Sinclair. «Det var et stort økonomisk sjokk, og det faktum at vi kom ut av det så raskt som vi gjorde er fortsatt utrolig imponerende. Disse gjenværende smertene gjør at vi bare tilpasser oss det.»

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke gir deg mer til mindre Kjøp nå