Home Norsk Hvordan den bittelille hjemmebevegelsen med sitt fokus på ansvarlige valg og levende lys er i ferd med å ta igjen i landet

Hvordan den bittelille hjemmebevegelsen med sitt fokus på ansvarlige valg og levende lys er i ferd med å ta igjen i landet

0

Små hus med stålramme med trekledning av Loomcrafts (Kreditt: Loomcrafts)

Anna Reddy, en pensjonert lærer fra Bengaluru, lever fri om høsten sitt liv. Hun har bygget ned og flyttet inn i et lite hjem på 320 kvadratmetersom har blitt upcycled fra en gammel fraktcontainer. Etter å ha levd gjennom ensomheten til en lockdown og våknet opp til behovet for smart budsjettering som pensjonist, har hun valgt å være ressursbevisst uten å kjenne på det. Så hun har leid et jordstykke på en venns gård langt utenfor byen, parkert det prefabrikerte hjemmet sitt på et utspring med utsikt over en innsjø, pyntet opp interiøret og pakket seg inn med en enorm solterrasse. Bortsett fra å sove, lage mat og gjøremål, tilbringer hun soloppgang til solnedgang utendørs, pleier den økologiske hagen sin, prøver litt landskapsarbeid med steiner og løvverk, skriver en blogg på terrassen, slapper av med hunden sin, spiser middag med venner under stjernene og ser på sesongen endre farge. “Kan vi gi plass til noe mer meningsfullt i livene våre enn å rote det med ting man ikke har bruk for og rom som er uhåndterlige?” spør 58-åringen.

Les også |Hva skjer når grønt dekke tømmes i byer

Ikke langt unna finner du Rohit og Maya Chinnaswamy, begge programvareeksperter i slutten av 20-årene, som har et lite eget hjem i et land som foreldrene kjøpte for mange år siden. Nettopp gift, og med covid-19 som gir legitimitet til en arbeid hjemmefra-kultur, har de skapt sin oase uten byrden av EMI-er, og bor rik i stedet for å presse seg inn i en byleilighet. «Minimalisme handler ikke om å gi opp, det handler om å velge det du trenger. Vi har ikke den store TV-veggen, men vi har en større nedtrekkbar projektorskjerm, sier Rohit.

Interiøret til Habitainers Jade Garden, Bengaluru (Kreditt: Habitainer)

Tiny-house-bevegelsen, som tar til orde for et “å leve med mindre filosofi”, er ikke lenger en alternativ måte å leve på. Ettersom byer buler ut av sømmene og krymper greenene, blir bittesmå hus sett på som en bærekraftig, energibesparende og lavkarbonfotavtrykkrealitet enn et alternativ. I India, hvor hjem er arkiver for minner, samleobjekter og arvegods og det oppkjøpte målet for suksess, ser det ut til at vi tilpasser tankegangen vår der større ikke betyr bedre og mindre er mer.

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

UPSC Key-8. august 2022: Derfor bør du lese «NITI Aayog» eller «Bottom-up A…

Premium

Innlegg for Tejashwi holder RJD i hånden, BJP venter og ser på

Premium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste uken med MCQer< figur>Premium

C Raja Mohan skriver | India, Bangladesh, Pakistan: Hva øst kan lære vestAbonner nå for å få 66 % RABATT

Reddy sier hun måtte kutte eiendelene sine med en tredjedel. Det var ikke vanskelig. “Jeg hadde ikke brukt dem på flere år. Men jeg beholdt bøkene mine. Mitt ‘smarte’ kjøkken er større og mer funksjonelt. Vedlikeholdsgebyrer og regninger er nå under halvparten, jeg er gjeldfri og kan spiffe opp hjemmet mitt på 15 minutter. Mitt hus er lite, men jeg bor stort, sier Reddy, som jobber med et villblomstprosjekt med lokalbefolkningen. Og skulle hun velge å flytte andre steder, til åsene eller kysten, kan hun demontere og sette sammen sitt modulære hjem.

Så hva er et lite hus? I henhold til 2018-definisjonen av International Code Council i USA, er det en boligenhet med maksimalt 37 kvm (400 kvm) gulvareal, unntatt soveromslofter og mesanininnredninger. Men de strekker seg utendørs med utvidede verandaer, som fører innsiden til utsiden. Det er en gjeldfri livsstil (prisklassen varierer fra Rs 6 lakh til Rs 25 lakh avhengig av pynt) og lite vedlikehold. En dag vil den gå utenfor nettet, med solenergi og høstet regnvann.

Okno Modhomes trevillaer i sveitsisk hyttestil ved Gandipet nær Hyderabad (Kreditt: Okno Modhomes)

Med plassoptimering en utfordring for byplanleggere, blir bittesmå hjem sett på som en måte å fremtidssikre vår eksistens på denne planeten. Og nå som industrifolk som Anand Mahindra støtter Chennai-baserte Arun Prabhu NG, som bygde et bærbart hus på en autorickshaw, og møbelstor IKEA driver et pan-India “Tiny House Project” siden 2019, har trenden slått fast. Godkjenningen fra Tesla-sjefen Elon Musk, som beskrev hans leide ettromspute i Boca Chica, Texas, “mer hjemmekoselig”, og med Netflix og YouTube som forplanter bevegelsen, er iøynefallende forbrukerisme ikke lenger en ambisjon, men en samfunnsmessig last. I ressurssultne tider handler storhet om å gi slipp og skape sunn plass til neste generasjon. Alternativ bolig er et eksperiment, men tatt i betraktning at mellom 2014 og 2018 krympet den gjennomsnittlige leilighetsstørrelsen i syv store indiske byer med 17 prosent, ifølge en studie utført av ANAROCK Property Consultants, skjærer småhusbevegelsen ut sin nisje i vår eiendomsmarkedet. Den USA-baserte Jay Shafer, som startet selskapet sitt, Tumbleweed Tiny House, i 1999, blir i dag feiret som et ikon av tusenårige småhusbyggere i India.

«Å eie et stort hus er et sosiokulturelt utsagn, og et lite hus har så langt blitt sett på som et andre hjem. De fleste av våre prefabrikkerte boliger ble brukt på feriesteder og landsteder med eiere som leid dem ut til Airbnb-gjester. Etter pandemien ønsker flere å bo i dem permanent. Med teknologiaktiverte funksjoner og myk komfort har vi bygget mer enn 200 hus på to år. Vi har til og med lokalisert en i Hyderabads flotte Banjara Hills. Og mens Sør-India hadde våknet opp til konseptet en stund, får vi nå bestillinger fra nord også, sier Payal Jindal, meddirektør i Loomcrafts, som bygger stålmodulhus med patentert teknologi og stilisert interiør.

Etter at kunden har valgt layout og design, ferdigstilles en enhet, fra chassis til elektriske ledninger og innredninger, på fabrikken innen 90 dager. «Stål begrenser bruken av andre materialer, er strukturelt sterkt og krever rimelig isolasjon i form av glassfibertepper, som er brann- og lydbestandige. Og mens vi lager tilhengerhus for internasjonale kunder, plasserer vi dem her på en sementert sokkel. Vi kobler så til vann- og strømledningene som er tilgjengelige i jordbruksland eller leid fellesareal, legger Jindal til. Loomcrafts tilbyr allværsgaranti i 50 år.

Interiøret til Habitainers Jade Garden, Bengaluru (Kreditt: Habitainer)

Den Bengaluru-baserte The Habitainer lager luksuriøse containerhjem med vippbare sovesofaer, bar-cum-bord, uttrekkbare kjøkkenbenker og spesialtilpassede kjøleskap. Inspirert av den høye etterspørselen, utforsker direktøren Gaurav Chouraria nå mulighetene for å sette opp Indias første bittesmå hjemmesamfunn der investorer kan leie sin egen lille grønne lapp og sette opp hjemmene sine. «Vi har utført 70 prosjekter på 62 steder over hele landet i pandemiårene. Av disse er kun to kontorer, resten er boliger. Mange har tatt til seg ideen om å bo permanent i containerhjem etter oppholdet på Air bnbs under pandemien, sier han. Selskapet kjøper containere på havneauksjoner, bruker 20 fot x 8 fot for vanlige hjem og 40 fot x 8 fot for premium. “Det er en sjekkliste på 27 punkter. For eksempel vil vi ikke bruke containere som har fraktet radioaktivt materiale eller kjemikalier. Deretter stripper vi den ned  og isolerer den med steinull av flykvalitet. Høye tak styrer omgivelsestemperaturen og dører, takvinduer og vinduer sørger for kryssventilasjon. Folk oppfatter det lille livet som et trangt kompromiss eller tvungen minimalisme. Men den grunnleggende ideen er å holde seg minst mulig innendørs og drive med aktiviteter utendørs, sier han.

Selv om dette kan virke mer passende for enslige, tomme nesters og unge mennesker, fjerner Chouraria slike misoppfatninger. “Det flytende ved å legge til eller slå sammen flere containere på landet ditt betyr at familier faktisk kan holde seg nær hverandre mens de beholder personvernet. Og siden disse husene er bærbare, kan du ta dem mens du flytter eller selge dem på nettet hvis prioriteringene dine endres. Du kan gjenbruke, resirkulere og fornye, sier han.

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/Caesar-Fernandes-Goa-home_1200.jpg" />Interiøret til Caesar Fernandes’ Goa-hjem (Kreditt: Caesar Fernandes)

Chouraria er nå i kontakt med campingoperatører for å styrke inntektsstrømmen hans i reiselivsbransjen. Som Tejaswi Rajanah, som eier en fem mål stor guavaplantasje, en og en halv times kjøretur unna Bengaluru. Han har parkert en enkeltcontainer på 160 sq ft med en 200 sq ft veranda kalt The Little Ranch. “Jeg leide den ut under pandemien for 1000 Rs per dag med rabatterte tilbud for opphold. Med utsikt over en dal har den gode mobilnettverkstilkoblinger der du komfortabelt kan “arbeide fra naturen”, sier han. The Little Ranch ble bygget med en brukt fraktcontainer, som vanligvis går til skrot.

To 23-åringer fra Hyderabad, Harshit Puram og Parikshit Linga, jobber med tre mens de bygger feriehus i Gandipet i utkanten av Hyderabad. Okno Modhomes ble lansert i april i år og bygger boliger i sveitsisk hyttestil med atriumhøyt tak på 90 dager. De importerer skyldfritt trevirke, fra New Zealand, Finland og Norge, noe som betyr at for hvert tre hogst, er det allerede plantet fire til. “I tillegg er cellulose og vann utvunnet på en slik måte at ingen termitt og fuktighet kan komme inn i dem. Sement tiltrekker og utstråler varme, tre gjør det motsatte, sier Puram. Lekkasjesikre, synkronisert med den skybaserte taletjenesten Alexa og utstyrt med IKEA, disse strekker seg over mellom 300 og 500 sq. ft. Det er det eneste prosjektet som er anerkjent av Indian Green Building Council.

The Little Ranch av Tejaswi Rajanah, i utkanten av Bengaluru (Kreditt: Tejaswi Rajanah)

Caesar Fernandes, administrerende direktør, Wooden Homes India, bor selv i en prefabrikkerte 800 sq ft hjem. Også han importerer sertifisert rød furu- og granplanker, og hevder at den skandinaviske skjæreteknikken reduserer svinn. «Våre trepaneler henger sammen. Og bortsett fra å behandle treet annethvert år, er det egentlig ikke noe vedlikehold, sier han.

Les også |Den siste dråpen

Som bittesmå hjem stikker marginene til våre store byer, og i fravær av byggeforskrifter i vestlig stil, hva er lovlighetene involvert i å bygge en? Fernandes sier: «Gitt deres flyttbarhet, regnes små hjem som midlertidige strukturer og faller ikke inn under sivile byggelover. Vanligvis leier folk jordbruksland eller drar nytte av gårdshus som eies av venner og slektninger, men å leie land, spesielt i byer i nivå II og III, der det er kontrollerte grønne soner (ikke-boligsone) med 10 prosent tillatt for boliger, er en mulighet . Men vi trenger revisjon av bygningsvedtektene for å dedikere nye soner for 160-300 sq ft levende.» Likevel er det en begynnelse. Enkelhet, ifølge renessansemannen Leonardo Da Vinci, “er den ultimate sofistikasjonen.”