Förklarat: Varför försvinner idrottare från internationella sportevenemang?

0
51

Alexander Stadium i Birmingham kommer att stå värd för flera Indien-evenemang på dag 7 vid Commonwealth Games 2022. (Foto: Commonwealth Sport/Twitter)

Mitt i de 22:a Commonwealth Games, som kommer att avslutas den 8 augusti, rapporterades det att tre medlemmar av den lankesiska truppen hade försvunnit. Medan två av dessa spelare sedan dess har pratats med av polisen, saknas fortfarande en lankesisk brottare från spelen som hålls i Birmingham, Storbritannien.

För Sri Lanka är ett sådant avsnitt inte nytt. Landet har sett många idrottare försvinna under internationella turneringar under år av inhemsk turbulens och inbördeskrig. Det mest ökända av dessa fall var när ett “handbollslag” med 23 medlemmar försvann 2004 när han besökte Tyskland för “vänliga matcher”, där srilankesiska sporttjänstemän hävdade att de inte visste att landet ens hade ett sådant lag .

Läs också |Varför Indien måste sluta delta i Commonwealth Games

Dessa incidenter kan verka konstiga, men det finns en lång och dramatisk historia av idrottare som “försvinner” under framstående internationella sportevenemang.

En titt på orsakerna bakom detta:

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Ingen skuldbeläggning av offer, ingen fetischering av abuse: Darlings visar varför vi behöver mo…

Premium

Hur den indiska actionspektakulära RRR blev en smäll i AmerikaPremium

5 sätt på vilka Samsung kan förbättra Galaxy Z Flip 4 och Fold 4

Premium

Förklarat: Första flygningen av Indiens senaste raket, vad det betyder för… Prenumerera nu för att få 66 % RABATT

Möjlighetssamtal

Commonwealth Games är bara en internationell plattform där idrottare från hundratals länder får chansen att tävla, och ännu viktigare, får en chans att resa långt hemifrån. I spelens historia “försvinner” vanligtvis spelare från länder som har en politisk kris eller en instabil ekonomisk situation eller rymmer.

Medan deras pass och viktiga dokument ofta finns kvar hos deras tränare och lagledare, lämnar vissa helt enkelt utan dem och ger sig ut i värdlandet för chansen till bättre levnadsvillkor. Officiellt tillåter länder som Storbritannien visum för några månader efter matcherna för deltagarna och funktionärerna.

Best of Explained

Klicka här för mer

Idrottare som sprintern Lamin Tucker från Kamerun, som hoppade av till Australien efter Commonwealth Games 2006, har ibland beviljats ​​asyl eller skydd mot utvisning, med tanke på de auktoritativa regimerna hemma som inte tillåter spelare att ifrågasätta idrottsanläggningar tillgängliga för dem.

I ett fåtal fall har orsakerna till att övernatta varit mindre allvarliga. När åtta britter stannade över sina visum, möjligen för sightseeing efter OS 2000 i Australien, sade British Olympic Associations talesman, enligt en rapport i Guardian: “Du kan inte riktigt skylla på människor som har stannat kvar, det&#8217 ;är mycket varmare i Australien.”

Läs även |CWG hockey: Efter 16 års mellanrum återvänder Indiens damlag till pallen, slog Nya Zeeland för att vinna brons

Under Commonwealth Games 2018 i Australien försvann minst 13 afrikanska idrottare, enligt en BBC-rapport från den tiden. De flesta av dem var från Kamerun och teamet beskrev försvinnandet som “desertering”.

Andra saknade idrottare var från Uganda, Sierra Leone och Rwanda. Ibland rymmer till och med de utsedda tränarna och andra personalmedlemmar, som var fallet vid Commonwealth Games 2006 i Melbourne, där mer än 40 idrottare och tjänstemän försvann, stannade kvar eller sökte asyl i ett land med notoriskt tuffa immigrationslagar.

'Olympiska avhoppare'

I OS är sådana försvinnanden så frekventa att dessa idrottare ofta tilltalas som “Olympiska avhoppare”. I spelens moderna historia var de tidiga fallen under det kalla kriget då många från kommunistiska länder sökte ‘tillflykt’ i västerländska nationer.

En rapport från 2002 i Guardian, som beskriver historien om saknade idrottare, sade: “Under det kalla kriget sågs sådana manövrar ofta som politiskt användbara avhopp. Nuförtiden, liksom med invandrare i allmänhet, tenderar rika länder att vara mindre gästvänliga.”

Till exempel hölls OS 1956 i Melbourne vid en tidpunkt då Sovjetunionen använde våld för att kväva ett uppror i Ungern. Det ungerska olympiska laget hörde nyheten efter att de landat i Melbourne, och många planerade att inte åka tillbaka, enligt en rapport från The Washington Post. Under spelen blev semifinalen i vattenpolo mellan Ungern och Sovjetunionen otäck, och bilder visade spelare med blodiga munnar och pannor som kom ut ur poolen. Det slutade med att många spelare hoppade av till USA efter matcherna.

Läs också |Kanadas Amar Dhesi gör den tidigare Indiens nationella mästarfadern stolt med brottningsmedalj från Commonwealth Games

En idrottsutövare från Sierra Leone, som stannade tillbaka i Storbritannien, sa i samma Guardian-rapport att en mängd olika faktorer bidrog till hans beslut. “Idrottare hade förberett sig för Commonwealth Games i flera år under svåra omständigheter — tyngdlyftarna hade tränat genom att lyfta bildäck täckta med betong”, och de hade inga pengar ens efter att ha tävlat, de var tvungna att bära regnrockar köpta i en billig brittisk butik för öppningsceremonin, sa atleten.

Att stanna eller åka tillbaka?

Medan vissa idrottare slutar bosätta sig permanent, arbeta jobb och skicka hem pengar, går andra ofta tillbaka efter en tid på grund av hemlängtan, familjen eller en brist på möjligheter för utlänningar utan ordentlig dokumentation i en helt annan kultur.

Att stanna eller lämna är en komplicerad fråga, när väl rymningen väl är gjord. Några från avhopparnas hemländer har tidigare sagt att dessa episoder försvagar deras ställning, och de ses inte längre som seriösa när det gäller sport och att följa det internationella system som styr sådana evenemang.

Andra pekar på de desperata situationerna för överlevnad i hemländerna som en möjligen motiverad orsak. Weynay Ghebresilasie, en 18-årig idrottsman från Eritrea, hade ansökt om asyl i Storbritannien, som den nu representerar, och sa: “Jag älskar fortfarande mitt land väldigt mycket och det är de svåra villkoren och bristen på grundläggande mänskliga rättigheter som har tvingade mig att söka asyl”, i en intervju med The Guardian.

Det är dock olika lagar och kriterier som styr att söka asyl, och bristen på ekonomiska möjligheter accepteras sällan som skäl för att ge asyl. Länder har olika policyer för att bevilja asyl och lämnar sådana idrottare utan bestämda vägar.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu