EU: Litium kan vara hälsofarligt – batteriindustrin oroad

0
52

Ny forskning tyder på att litium är hämmande för fosterutvecklingen och metallen kan därför komma att klassas som hälsofarligt inom EU, rapporterar SVT. Det innebär strängare krav på hur metallen får hanteras i gruvor, batterifabriker och återvinningsanläggningar. I ett öppet brev till EU-kommissionen uppmanar flera branschorganisationer att man stoppar en klassificering av metallen som giftig. – Den skulle få allvarliga konsekvenser för Europas förmåga att producera och upparbeta det litium som behövs för att nå våra tillverkningsmål för elbilar och batterier, säger Chris Heron, kommunikationschef på branschorganisationen Eurometaux. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. I sommar får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.