Home Norsk Det er for innbyggerne å transformere grunnloven: Justice Chandrachud

Det er for innbyggerne å transformere grunnloven: Justice Chandrachud

0

Dommeren beskrev Dr. B R Ambedkar og beskrev sosialdemokrati som en livsstil som anerkjenner sosial frihet, likhet og brorskap som livsprinsippene. (Filbilde)

VÅR KONSTITUSJONELLE kultur opprettholder ikke seg selv, og det er for innbyggerne å transformere grunnloven, sa høyesterettsdommer D Y Chandrachud søndag.

«Vår konstitusjonelle kultur opprettholder ikke seg selv. Det er for hver enkelt av oss innbyggere å delta i den langsomme, men livsviktige oppgaven hver dag med å transformere grunnloven vår fra et charter av idealer til en refleksjon av virkeligheten, sa han i sin tale ved den 11. konvokasjonsseremonien til OP Jindal Global University i Delhi.

Les også |Justice Chandrachud: Å være tolerant betyr ikke blind konformitet. hadde overveid. Han svarte: ‘En republikk, hvis du kan beholde den.’ Svaret hans er forutsett for oss alle i India i dag,” sa han.

Justice Chandrachud, som står i kø for å ta over embetet til Chief Justice of India i november i år, sa at det ikke bare er regjeringens og rettsvesenets ansvar å fremme sosialdemokrati og sosial rettferdighet.

Subscriber Only StoriesView Alle

Premium

Delhi Confidential: Raghav Chadha slår en lyrisk tone mens han byr…Premium

PMs kontor erklærer eiendeler til ministre, Modi donerer andel i bare prop…

Premium

9 FIRs, mange merknader: Shrikant Tyagis lange rekord av beryktethet

Premium

Etter pandemien, ansatte motvillige til å returnere, bedrifter tar kontorer til små. ..Abonner nå for å få 66 % RABATT

– Rettsvesenet har en større rolle å spille for å fremme sosialdemokratiet. Men søken etter en konstitusjonell kultur er ikke begrenset til rettssalen eller den svarte bokstaven i loven,» sa han.

Les også |'Det er en grense…': Justice Chandrachud om rapport som gir SC skylden for forsinkelse på anklagen. om angrep på kristne

Dommeren påkalte Dr B R Ambedkar og beskrev sosialdemokrati som en livsstil som anerkjenner sosial frihet, likhet og brorskap som livsprinsippene.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Annonse

“Uavhengighetsdagen bør ikke bli en annen ritualistisk feiring av vår frihetskamp, ​​snarere bør den bli et sted for kritisk introspeksjon av vår fremgang med å oppfylle verdiene i grunnloven som våre grunnlovsskapere – både kvinner og menn – ønsket å oppnå,” sa han.

Justice Chandrachud refererte også til sin egen nylige dom i juli som ga ugift kvinne rett til å avbryte svangerskapet utover lovens 20-ukers tidslinje med den begrunnelse at forholdsstatusen hennes endret seg. “Men det som virkelig plager meg er dette. I dette tilfellet hadde klageren tilgang til effektiv juridisk representasjon for å skalere de juridiske og sosiale barrierene. Men tenk på mange slike kvinner over hele India som befinner seg i lignende situasjoner med tilgang til sosial eller juridisk bistand. Dette fremhever at selv om kvinner kan ha tilgang til materielle valg, er utøvelse av slike valg avhengig av materielle forutsetninger,” sa han.

TO ER ALLTID BEDRE | Vår toårige abonnementspakke tilbyr du mer til mindre Kjøp nå