CUET UG 2022: NTA öppnar nytt tentamensfönster efter att fel drabbade fas 2

0
43

CUET är ett datorbaserat test som Joint Entrance Examination (JEE) Mains. (File Photo)

Ett nytt undersökningsfönster, förbättring av serverkapaciteten och snabbare leverans av frågepapper till centra över hela landet är några av de åtgärder som vidtas av National Testing Agency (NTA) för att undvika att tekniska problem återkommer i Common University Entrance Test for undergraduate admissions (CUET-UG).

NTA meddelade i söndags att kandidater som inte kunde delta i provet mellan den 4-6 augusti nu kommer att få plats i nya platser mellan den 24 augusti- 28 för vilka nya inträdeskort också kommer att utfärdas inom några dagar.

Läs också |'Tekniska' problem drabbade CUET, över 50 000 kan inte ta provet

På söndagen, den fjärde dagen av den andra fasen av CUET-UG som startade den 4 augusti, genomfördes prov på 276 centra. NTA tillkännagav inga avbokningar för andra dagen i rad, i en paus från den 4 och 5 augusti, när stora fel drabbade undersökningsprocessen, vilket störde mer än 50 000 kandidater.

NTA-källor sa att byrån, i samråd med University Grants Commission (UGC), granskade faktorerna bakom felen under helgen i möten där utbildningsminister Dharmendra Pradhan också deltog. CUET är ett datorbaserat test som Joint Entrance Examination (JEE) Mains.

Subscriber Only StoriesView All

Premium9 FIR, många notiser: Shrikant Tyagi's långa historia av ryktbarhet

Premium

Efter pandemin, anställda ovilliga att återvända, företag tar kontor till små…

Premium

Brevet länkar Shrikant Tyagi till BJP, hade polisskydd i över ett år

Premium

Experter förklarar: Vad som krävs för att uppfylla Indiens solenergidröm Prenumerera nu för att få 66 % RABATT Explained

Komplexa kombinationer

Medan 9,1 lakh studenter registrerade sig för CUET-UG, dyker var och en av dem upp i flera tidningar, vilket i praktiken gör antalet kandidater till 14,4 lakh. Med 61 ämnen som erbjuds och varje kandidat får gå i högst nio uppsatser, har 54 555 unika kombinationer av ämnen valts ut i tentamen som genomförs på 13 språk.

“Med lärdomar från vår erfarenhet av pappersläckor och brott mot sekretess tidigare, hade vi beslutat att hålla fönstret mellan uppladdningen av frågepapper och början av tentamen så kort som möjligt. Men den 4 augusti drabbades processen av dålig internetanslutning, vilket orsakade upp till två timmars förseningar. CUET-frågepapperna är större i storlek jämfört med JEE Mains eller NEET (National Eligibility cum Entrance Test) och tar längre tid att ladda upp”, sa en tjänsteman.

Läs också |CUET UG 2022: NTA lanserar exklusivt e-post-id för klagomålsanvändning

Dessutom, när det gäller ett 50-tal centra, de flesta av dem i Delhi och NCR, nådde lokala observatörer sent. “För att den centrala ledningscentralen ska kunna ladda upp tidningarna måste centrets chefer vara närvarande. De i sin tur gör det tillgängligt för eleverna. Dessutom, när det finns förseningar måste de hantera situationen med känslighet. Istället kom det rapporter om felaktigt uppträdande”, tillade tjänstemannen.

Medan 9,1 lakh studenter registrerade sig för provet, visas var och en av dem i flera uppsatser, vilket i praktiken gör antalet kandidater till 14,4 lakh. Med 61 ämnen som erbjuds, och varje kandidat får sitta i högst nio uppsatser, har 54 555 unika kombinationer av ämnen valts ut i tentamen som genomförs på 13 språk.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

UGC-ordförande M Jagadesh Kumar sa att omfattningen och mångfalden av CUET-UG, den näst största när det gäller registreringar efter NEET, skiljer den åt. ”NTA var mycket noggrann med att sätta upp tidningarna, så det finns inga klagomål på svårighetsgrad eller något relaterat. Det var en stor utmaning eftersom det fanns farhågor angående frågor utanför kursplanen på grund av bristande enhetlighet mellan olika styrelser”, sa Kumar.

Initialt hade NTA beslutat att erbjuda omprov till de berörda kandidaterna mellan kl. 12-14 augusti. “Så många som 15 811 kandidater begärde ett annat datum från 12 till 14 augusti. På liknande sätt har många kandidater vänt sig till NTA och begärt att inte schemalägga sin examen mellan 12 och 14 augusti eftersom en rad festivaler faller under denna period, säger NTA:s seniordirektör (examen) Sadhana Parashar.

CUET-UG poäng kommer att användas av 90 universitet – 44 centrumstyrda, 12 statligt drivna, 21 privata och 13 bedömda universitet – för att anta studenter till grundutbildningskurser under sessionen 2022-23.

TVÅ ÄR ALLTID BÄTTRE. | Vårt tvååriga prenumerationspaket ger dig mer till mindre Köp nu