Analyser: Omöjligt för SD att få gehör för vitboken

0
51

Under måndagen kunde Expressen rapportera att författaren Tony Gustafsson, som beskrevs som oberoende av SD:s partiledning när han fick uppdraget att skriva partiets vitbok, har varit medlem i partiet sedan 2017. Sakkunniga är överens om att granskningen kommer påverka den fortsatta trovärdigheten för vitboken. Statsvetaren Andreas Johansson Heinö, som också är förläggare på tankesmedjan Timbro, säger till SVT att partiet skjuter sig själva i foten som inte har varit öppna om kopplingarna från början. Han menar att kopplingarna nu gett kritiker och politiska motståndare ”öppet mål”. Expos reporter Erik Glaad säger i ”Studio Expo” att tanken med vitboken var att tysta kritiker som pekat mot SD:s extremistiska bakgrund. – Det blir nästintill omöjligt för dem att få något slags gehör för den om de fortsätter med Tony Gustafsson som vitboksförfattare, säger han.